Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι φυλές των στρατευμάτων

βιβλιονίκη026

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τα συμμαχικά στρατεύματα: Η Βαβέλ των φυλών

Συγγραφέας: Γιάννης Μέγας

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2233-2

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν κάποιες περίοδοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας και της προσωπικότητας της πόλης. Μία από τις σημαντικότερες και σχετικά κοντά σε εμάς ιστορικά, είναι η περίοδος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο αυτήν εξετάζει μια νέα σειρά βιβλίων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με την επιμέλεια του Γιάννη Μέγα. Σε αυτήν την ανάρτηση θα μιλήσουμε για το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Η έκδοση είναι εκπληκτική. Πολλές φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, σε άριστη ποιότητα εκτύπωσης. Άριστη είναι βέβαια στο σύνολό της η δουλειά. Τα κείμενα είναι ευανάγνωστα και συνδυάζονται σωστά με τις εικόνες. Στο τέλος υπάρχουν οι πηγές της εικονογραφίας. Εξαιρετικό εξώφυλλο επίσης.

Το βιβλίο μιλάει για τις διαφορετικές εθνικότητες στρατευμάτων, που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μωσαϊκό. Τα κεφάλαια, μετά την εισαγωγή, έχουν έτσι τους εξής τίτλους:

  1. Γαλλία (συμπεριλαμβάνονται στρατεύματα από την Αφρική και την Ινδοκίνα)
  2. Βρετανική Κοινοπολιτεία (συμπεριλαμβάνονται εδώ Ινδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Κύπρος και Μάλτα)
  3. Σερβία
  4. Ελλάδα
  5. Ιταλία
  6. Ρωσία
  7. Αλβανία
  8. Μαυροβούνιο
  9. ΗΠΑ

Εύκολα μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης την εικόνα της πόλης, με τόσο πολλές διαφορετικές ομάδες, προερχόμενες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Μέγας παρουσιάζει τους ανθρώπους αυτούς με απλό τρόπο και με πάρα πολλές φωτογραφίες, ώστε να γίνεται το κείμενο κατανοητό από όλους. Άλλωστε τα βιβλία δεν προορίζονται για ιστορικούς και ερευνητές, αλλά για τον μέσο αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να μην έχει ειδικές γνώσεις στο θέμα, αλλά ενδιαφέρεται να μάθει κάποια βασικά πράγματα. Ευτυχώς το κείμενο δεν γίνεται παιδιάστικο, διατηρώντας την επιστημονική εγκυρότητά του.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό, τόσο από άποψη ποιότητας έκδοσης, όσο και από άποψη περιεχομένου. Ο Μέγας καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή εκείνη, με τις πάρα πολλές φωτογραφίες του αρχείου του, κάποιες ιδιαίτερα σπάνιες. Όπως είπαμε, όλη η σειρά απευθύνεται σε ένα κοινό, που δεν είναι επιστημονικό. Απευθύνεται στον κάτοικο αυτής της πόλης, που μπορεί έτσι να μάθει πράγματα για την Θεσσαλονίκη και να σκαλίσει το παρελθόν αυτού του τόπου, μαθαίνοντας συναρπαστικά πράγματα για αυτόν. Στην σημερινή Θεσσαλονίκη, που αποτελεί προϊόν μακρόχρονου εξελληνισμού και αφανισμού του διαφορετικού, πριν από έναν αιώνα, οι ίδιοι σχεδόν δρόμοι, που υπάρχουν και σήμερα, ήταν γεμάτοι από χιλιάδες ανθρώπους, που κουβαλήθηκαν εδώ από σχεδόν όλη τη γη. Ο Μέγας μεταφέρει τον αναγνώστη σε αυτήν την εποχή, την τόσο συναρπαστική, με τρόπο κατανοητό για τον καθένα. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος επιθυμεί να εμβαθύνει τις γνώσεις του, υπάρχουν πολλά πιο εξειδικευμένα κείμενα.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΕΓΑΣ, Γιάννης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.