Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι Γάλλοι αρχιστράτηγοι της Στρατιάς της Ανατολής

βιβλιονίκη027

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι τρεις Γάλλοι αρχιστράτηγοι «της Στρατιάς της Ανατολής» στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Αντώνης Σατραζάνης

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2234-9

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συνεχίζουμε σε αυτήν την ανάρτηση την παρουσίαση των βιβλίων της σειράς «Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις University Studio Press. Το δεύτερο αυτό βιβλίο, είναι αφιερωμένο στους τρεις Αρχιστράτηγους, που διοίκησαν την λεγόμενη «Στρατιά της Ανατολής», δηλαδή τον Maurice Sarrail, τον Adolphe Guillaumat και τον Francher d’Esperey, τον γνωστό ευρύτερα ως «Δεσπεραί» της γνωστής οδού στο κέντρο της πόλης μας.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή, όπως και αυτή του πρώτου βιβλίου. Φοβάμαι ότι θα επαναλαμβάνομαι, αλλά σε όλα τα βιβλία της σειράς, έχει γίνει ποιοτικά άριστη δουλειά. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, που κολλάνε με το κείμενο σωστά, ενώ στο τέλος υπάρχει η βιβλιογραφία καθώς και κάποιες σημειώσεις.

Συγγραφέας του έργου αυτού είναι ο Αντώνης Σατραζάνης, τον οποίο έχουμε γνωρίσει στη Vivlioniki και με άλλα βιβλία του. Έχει γράψει και το ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για το έργο της Γαλλικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).

Το κείμενο παρουσιάζει στο μεγαλύτερο μέρος του τη δράση αυτών των τριών προσωπικοτήτων, που η Ιστορία για διάφορους λόγους φώτισε με διαφορετικό και ίσως άδικο τρόπο. Ο Sarrail είναι με διαφορά ο πιο πολυφωτογραφημένος από τους τρεις, χωρίς όμως να έχει παράξει το έργο των άλλων δύο, άσχετα αν παρέμεινε για περισσότερο χρόνο σε αυτήν την θέση. Ο D’Esperey από τη μεριά του απέκτησε και έναν δρόμο με το όνομά του, οπότε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κέρδισε μια θέση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη ο Guillaumat είναι αυτός, που οργάνωσε καλύτερα το στράτευμα, έκανε τα σχέδια για την επίθεση της Στρατιάς της Ανατολής, ήταν με διαφορά ο πιο φιλέλληνας από τους υπόλοιπους, είχε άριστες σχέσεις με την Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων δεν ξέρουν ούτε το όνομά του και φυσικά αγνοούν και τη δράση του.

Ο Σατραζάνης δεν παρουσιάζει απλά βιογραφικά στοιχεία τριών ανθρώπων, αλλά με τη σιγουριά της επιστημονικής του κατάρτισης μπορεί και κρίνει το έργο τους και αυτό είναι κάτι, που μου άρεσε. Δεν παραθέτει επίσης απλά γεγονότα, αλλά ψάχνει και αίτια, τόσο στον περίγυρο, όσο και στον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών. Γνωρίζει ο συγγραφέας ότι το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα, που δεν έχουν ειδικές γνώσεις ιστορίας και καταφέρνει να φτιάξει ένα κείμενο, το οποίο διαβάζεται εύκολα, είναι πλήρες και αποφεύγει την υπεραπλούστευση.

Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα το βιβλίο. Πέρα από το ότι έμαθα αρκετά πράγματα για τον Guillaumat, τον πιο αδικημένο από τους τρεις, εκτίμησα και τον τρόπο γραφής. Νομίζω ότι έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο, ενώ ακόμη και σε πιο εξειδικευμένα ιστορικά βιβλία δεν έχω συναντήσει κάποια από αυτά, που αναφέρονται εδώ. Η συνέχεια της σειράς ευτυχώς διατηρεί τα ψηλά στάνταρ, που έθεσε το πρώτο βιβλίο του Μέγα. Θεωρώ ότι αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες κάθε ενός, που ενδιαφέρεται για το παρελθόν αυτής της πόλης.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΑΤΡΑΖΑΝΗΣ, Αντώνης

2 responses to “Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι Γάλλοι αρχιστράτηγοι της Στρατιάς της Ανατολής

  1. Αντώνης Δ. Σατραζάνης

    Merci Monsieur…

  2. Παράθεμα: Φωτογραφικό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s