Ο οδηγός της πρώτης έκθεσης σχετικά με την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο

βιβλιονίκη023

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Τέχνη

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (1986)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άλλο ένα βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει στα πλαίσια του εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, απασχολεί αυτήν την ανάρτηση. Πρόκειται για έναν οδηγό, μίας έκθεσης, που είχε γίνει στον Λευκό Πύργο με θέμα τον Βυζαντινό πολιτισμό της πόλης μας.

Η έκδοση είναι καλή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες. Δεν έχω δεν την έκθεση, που συνόδευε ο οδηγός, αλλά δεν νομίζω να ήταν ιδιαίτερα εύχρηστος για τον επισκέπτη. Βιβλιογραφικά στοιχεία υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου.

Περισσότερο το βιβλίο αυτό θέλησα να το παρουσιάσω, γιατί μας δείχνει την αναγκαιότητα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην χώρα μας. Όταν έγινε η έκθεση δεν υπήρχε το Μουσείο και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έψαχνε έναν χώρο να εκθέσει τα ευρήματα. Στον πρόλογο αναφέρεται ότι η έκθεση αυτή ήταν η πρώτη σχετικά με τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη! Έμεινε δε στον χώρο του Λευκού Πύργου για αρκετά χρόνια και αποτελούσε τη μόνιμη έκθεση του μνημείου.

Άλλο, που αξίζει να σημειωθεί, είναι οι συντελεστές του οδηγού, οι περισσότεροι εκ των οποίων τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν στην επιστήμη και στην ιστορία της Θεσσαλονίκης πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, Χρυσάνθη Μαυροπούλου Τσιούμη, Αναστασία Τούρτα, Ευτέρπη Μαρκή, Χαράλαμπος Μπακιρτζής είναι κάποιοι από αυτούς, έργα των οποίων έχουμε δει και στη Vivlioniki. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η συμμετοχή του Πάνου Θεοδωρίδη, ενώ για το στήσιμο του βιβλίου συμμετείχε και η Ραχήλ Καπόν, των γνωστών και αξιόλογων εκδόσεων Καπόν.

Προσωπικά ο οδηγός δεν με ξετρέλανε, τον απόκτησα μόνο και μόνο επειδή ήταν σε αστεία τιμή (€3). Αν τον βρείτε σε παρόμοια τιμή κάπου, αποκτήστε τον, θα είναι ένα ενθύμιο της πρώτης έκθεσης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην πόλη μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.