Ιστορίες μιας άγριας γενιάς στη σημερινή Θεσσαλονίκη και αλλού

βιβλιονίκη020

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Άγρια παιδιά κι άλλες ιστορίες

Συγγραφέας: Παναγιώτης Ιωσηφέλης

Έκδοση: Καπάνι (2012)

ISBN: 978-960-7881-19-9

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν ψάχνεις στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, υπάρχουν φορές, που θα σε κερδίσουν εκδόσεις, τόσο όμορφα φτιαγμένες, με ιδιαίτερο χρώμα και χαρτί, διαφορετικές από τις περισσότερες τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες εκδόσεις. Αν τώρα και το περιεχόμενο του βιβλίου είναι καλό, τότε νιώθεις το αίσθημα ότι δεν σε κορόιδεψε το περιτύλιγμα, αλλά άξιζε και το μέσα. Για ένα τέτοιο βιβλίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η έκδοση, όπως καταλάβατε, είναι αριστουργηματική. Με χοντρό χαρτόνι είναι φτιαγμένο το εξαιρετικό εξώφυλλο. Το σημάδι στη φωτογραφία δεν υπάρχει κανονικά, δυστυχώς οι υπεύθυνοι της Πρωτοπορίας (από εκεί το αγόρασα εγώ), είχαν κολλήσει τη γνωστή στάμπα έκπτωσης του 40% πάνω στο χαρτόνι, οπότε όταν το έβγαλα, άφησε αυτό το σημάδι. Εύχομαι οι υπεύθυνοι του βιβλιοπωλείου να το καταλάβουν και να μην κολλήσουν το αυτοκόλλητο στο πρόσθιο μέρος του εξώφυλλου, αλλά στο οπίσθιο. Τα κείμενα μέσα είναι ευανάγνωστα, ενώ αυτό, που θα εντυπωσιάσει επίσης είναι ότι το βιβλίο δεν έχει ράχη. Βέβαια αυτό είναι λίγο επικίνδυνο, γιατί θα χρειαστεί το βιβλίο να το μεταχειρίζεστε με προσοχή. Η συνολική επιμέλεια του βιβλίου είναι από την ομάδα ΚαπανιGraphix και νομίζω ότι αξίζει συγχαρητήρια για το όλο στήσιμο του έργου.

Το βιβλίο έχει 39 σύντομες ιστορίες, μίας ή δύο σελίδων η κάθε μια. Στον ελάχιστο αυτό χώρο, ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει χαρακτήρες και περιβάλλοντα με άρτιο τρόπο. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες αποτέλεσαν τη βάση για το σενάριο μιας τηλεοπτικής σειράς, που είχε προβληθεί στο παρελθόν, με τίτλο «Άγρια Παιδιά». Την σειρά τύχαινε να την παρακολουθώ και προσωπικά μου είχε αρέσει.

Το περιβάλλον των ιστοριών δεν είναι πάντοτε η Θεσσαλονίκη, πολλές διαδραματίζονται στην Αθήνα. Γενικά όμως υπάρχει το αστικό τοπίο του σήμερα, με κάποιο γκρίζο χρώμα ίσως. Η τραγικότητα, που αποπνέει σε πολλές από αυτές τις ιστορίες δεν δείχνει να είναι επιτηδευμένη. Οι πρωταγωνιστές είναι οι περισσότεροι καθημερινοί χαρακτήρες, κυρίως της μικροαστικής τάξης, άτομα, που παλεύουν καθημερινά με το παρόν ή και με το παρελθόν. Άτομα με όνειρα, που δεν μπορούν να αλλάξουν ίσως τον κόσμο, αλλά προσπαθούν τουλάχιστον να διαμορφώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους. Οι ιστορίες έχουν όλες τη μορφή διήγησης, με λίγους διαλόγους.

Τα κείμενα είχαν δημοσιευτεί αρχικά στις σελίδες της Παράλλαξης, του γνωστού περιοδικού της πόλης μας. Αν και λοιπόν προορίζονταν αρχικά για τις στήλες ενός έντυπου, η δομή των κειμένων τα κάνει πολύ εύκολα να μοιάζουν με κινηματογραφικές σκηνές.

Η Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτές τις ιστορίες είναι παρούσα με το σύγχρονο φόρεμά της, αυτό της μεγάλης πόλης, με το έντονο αστικό χρώμα και τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, από τα περιθωριοποιημένα άτομα, τις γκετοποιημένες συνοικίες, την συνύπαρξη ντόπιων και μεταναστών κα. Νομίζω ότι και τα διηγήματα, που διαδραματίζονται στην Αθήνα, έχουν κάτι από τον αέρα της πόλης μας.

Μπορεί λοιπόν όλα τα διηγήματα να μην εκτυλίσσονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά με Θεσσαλονικέα συγγραφέα, με εκδοτικό οίκο να βρίσκεται στην πόλη μας και με πρώτη δημοσίευση σε περιοδικό της πόλης μας, πιστεύω ότι έχει κάθε δικαίωμα να παρουσιαστεί από τη Vivlioniki. Το τιράζ της έκδοσης ήταν σχετικά μικρό, μόλις 500 αντίτυπα, πιστεύω ότι αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες σας, όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για το περιτύλιγμα, ένα βιβλίο κόσμημα πραγματικό.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ, Παναγιώτης, Συγγραφείς

One response to “Ιστορίες μιας άγριας γενιάς στη σημερινή Θεσσαλονίκη και αλλού

  1. Παράθεμα: Σύγχρονες εικόνες της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s