Γεγονότα, πρόσωπα και μνημεία από το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης

 

βιβλιονίκη007

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη

Έκδοση: Ρέκος (2007)

ISBN: 960-7167-05-8

Τιμή: Περίπου €41

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης έχει περιγραφεί σε πάρα πολλά βιβλία και άρθρα και πιθανότατα θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας για πολλούς μελετητές στο μέλλον. Τα μνημεία, που κοσμούν την πόλη, από εκείνη την περίοδο, αλλά και τα ευρήματα στις τελευταίες ανασκαφές (βλέπε σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό), αποδεικνύουν τη σημασία της Θεσσαλονίκης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την ισχύ, που είχε η πόλη. Το βιβλίο αυτής της ανάρτησης έρχεται να περιγράψει τόσο τα μνημεία, όσο και γεγονότα εκείνης της περιόδου, που επηρέασαν την πόλη και την εξέλιξή της. Ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι δε πιο λιτός και περιεκτικός.

Η έκδοση είναι πολύ καλή. Σκληρό εξώφυλλο σε χρυσαφί χρώμα, για να παραπέμπει στην αγιογραφία. Η φωτογραφία δε του εξώφυλλου είναι το γνωστό ψηφιδωτό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες και σχέδια, που συνοδεύουν το κείμενο. Κάποιες από αυτές δε είναι σχετικά παλιές (δεκαετίας 60 ή 70) και μας προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για το πιο κοντινό παρελθόν της πόλης. Στο τέλος υπάρχουν οι βιβλιογραφικές αναφορές, που είναι ξενόγλωσσες και ελληνικές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η βιβλιογραφία είναι αρκετά παλιά (η νεότερη είναι του 1989), ενώ ο Ρέκος κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται…) να μην αναφέρει πουθενά στο κείμενο το έτος εκτύπωσης. Από έρευνα στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει παλαιότερη έκδοση και αυτό το έργο, που έχω να είναι επανακυκλοφορία. Αξίζει επίσης να επισημάνω, ότι το βιβλίο το αγόρασα με λιγότερα από €9 στο παζάρι του Μαλλιάρη, στη Βασιλέως Ηρακλείου, το έχουν σε προσφορά και έχουν μείνει κάποια αντίτυπα.

Την συγγραφέα την έχουμε γνωρίσει στη Vivlioniki μέσα από άλλα έργα, όπως το εκπληκτικό βιβλίο για τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης, αλλά και έναν μικρό οδηγό για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και θεωρείται από τις σημαντικότερες ερευνήτριες του Βυζαντινού παρελθόντος της πόλης μας.

Πριν πούμε οτιδήποτε για το βιβλίο, θα πρέπει να έχουμε στο νου, ότι το έργο απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό κυρίως και όχι τόσο πολύ σε ιστορικούς και αρχαιολόγους. Η γλώσσα του είναι απλή μεν, χωρίς όμως να υποβαθμίζει την επιστημονική έρευνα. Κατανοητό κείμενο, που μπορεί να το καταλάβει και να το χαρεί κάθε ένας, που ενδιαφέρεται για το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

Η Τσιούμη δεν εξετάζει τα μνημεία ξεχωριστά, άλλωστε το βιβλίο της δεν είναι τουριστικός οδηγός. Επιλέγει να χωρίσει την Βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης χρονολογικά και να μιλήσει για τα όποια μνημεία, εντάσσοντάς τα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, που κυριαρχούσε στην πόλη μας αλλά και γενικότερα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Υπάρχουν 6 βασικά κεφάλαια στο κείμενο, τα οποία περιγράφουν την ζωή στην πόλη, γεγονότα και μνημεία, από τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης έως την Άλωση της πόλης μας από τους Οθωμανούς το 1430. Η περιγραφή των μνημείων δεν είναι ενιαία, δηλαδή ένα μνημείο μπορεί να χτίστηκε σε μία περίοδο, αλλά οι τοιχογραφίες ή τα ψηφιδωτά του να έγιναν σε μία άλλη και οι αναφορές σε αυτά ακολουθούν την χρονολογική σειρά.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν και πάρα πολλά από αυτά, που γράφει τα έχω διαβάσει ήδη σε άλλες εκδόσεις. Αν κάποιος πάντως θέλει να αρχίσει να μελετά το Βυζαντινό παρελθόν της πόλης, νομίζω ότι πρόκειται για το ιδανικό βιβλίο. Όπως είπα και πριν, χρησιμοποιείται γλώσσα εύκολη για τον μέσο αναγνώστη, που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ ο τρόπος, που περιγράφονται μνημεία και γεγονότα, κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αν σκοπεύει κάποιος να επισκεφτεί μία εκκλησία ή ένα άλλο μνημείο της πόλης, το να ρίξει μία ματιά σε αυτό το βιβλίο θα τον βοηθήσει πάρα πολύ. Ίσως μία νεότερη έκδοση, που θα παραθέτει και νεότερα δεδομένα, να είναι αναγκαία, αλλά και πάλι το βιβλίο πιστεύω είναι από τα σημαντικότερα, που θα πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του κάποιος, που ενδιαφέρεται για το παρελθόν της πόλης μας.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΟΥΜΗ, Χρυσάνθη, Συγγραφείς

2 responses to “Γεγονότα, πρόσωπα και μνημεία από το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Βλατάδων | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.