Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για το παρακράτος της Θεσσαλονίκης

vivlioniki169

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου

Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Έκδοση: Κέδρος (2008)

ISBN: 978-960-04-3143-8

Τιμή: Περίπου €17

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε λίγο καιρό, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», η οποία έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Το βιβλίο το έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν (πατήστε εδώ για σχετικές πληροφορίες) και προσωπικά μου είχε αρέσει πολύ, αγωνιώ δε να δω τη μεταφορά του στο πανί. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θέλησα σε αυτήν την ανάρτηση να μιλήσουμε για ένα άλλο μυθιστόρημα του συγγραφέα, το οποίο επίσης μας πάει στο παρελθόν, στη Θεσσαλονίκη του 1963, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη.

Η έκδοση είναι καλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Κείμενο ευανάγνωστο, σημειώσεις σχετικά με λέξεις ή φράσεις, που θα συναντήσει ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου. Εξαιρετικό βρήκα το εξώφυλλο, το οποίο μπορεί να έχει μία σύγχρονη φωτογραφία, αλλά το θέμα και το ασπρόμαυρο χρώμα συμβαδίζει εξαιρετικά με το θέμα του έργου.

Και ποιο είναι το θέμα του έργου; Ο Σκαμπαρδώνης μιλάει για το παρακράτος της Θεσσαλονίκης, το οποίο στα μετεμφυλιακά χρόνια ήταν πανίσχυρο, με διασυνδέσεις στον στρατό, στην αστυνομία και στην πολιτική εξουσία. Συνήθως τα έργα, που έχουμε δει στο παρελθόν, εξέταζαν την άλλη μεριά του άτυπου πολέμου, που συνεχίστηκε μετά το 1949. Εδώ ο συγγραφέας εξετάζει το παρακράτος από μέσα, μπαίνει στο μυαλό και τις ψυχές των πρωταγωνιστών, των μελών οργανώσεων, που είχαν ανθίσει στο εγγύς παρελθόν μας και με τη δράση τους έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Το έργο εξελίσσεται σε 3 μέρες, από 17 Μαΐου έως 19 Μαΐου του 1963. Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Στρατηγός Ντε Γκολ, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και οι παρακρατικές ομάδες φοβούνται επεισόδια αριστερών, οπότε προετοιμάζονται για πιθανό χτύπημα. Έχουν δε στο νου τους και τα πιθανά επεισόδια, που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την επίσκεψη λίγες μέρες αργότερα, του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πέρα από τα ιστορικά στοιχεία του βιβλίου, ο Σκαμπαρδώνης παρουσιάζει κυρίως την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, τις σκέψεις, τα βιώματά τους, τις συνθήκες, που έσπρωξαν κάποιον να γίνει μέλος μίας τέτοιας εγκληματικής οργάνωσης. Πολιτικός φανατισμός, φτώχεια, ανάγκη για μία καλύτερη ζωή, ανάγκη για εξουσία ή σαδιστικές ψυχώσεις, που θέλουν απλά να βασανίζουν άλλους ανθρώπους για να αισθάνονται καλύτεροι και σημαντικότεροι. Στο μέτρο του δυνατού ο συγγραφέας περιγράφει ως παρατηρητής, με ουδετερότητα. Σκοπός του δεν είναι να γίνει κριτής των πράξεών τους, αλλά να καταλάβει το πώς όλο αυτό το μόρφωμα μεγάλωσε και απέκτησε τόση εξουσία.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό, ίσως το καλύτερο του Σκαμπαρδώνη. Η γραφή είναι κινηματογραφική, θυμίζει ιταλικές ταινίες νεορεαλισμού, όπου η καθημερινότητα των πρωταγωνιστών κυριαρχεί σε ασπρόμαυρο φόντο και η ρουτίνα είναι αυτή, που εμπνέει τον συγγραφέα. Πρωταγωνιστές υπάρχουν πολλοί, από τον λαϊκό Εικοσιδυό έως τον υποστράτηγο Δοβρόμηρο, τον γιατρό Θανασέκο, όλοι αποτυπώνονται στο χαρτί με τρόπο τόσο ζωντανό, που οι σκηνές του έργου παίρνουν ζωή πολύ εύκολα στα μάτια του αναγνώστη. Σκηνές με χιούμορ, τραγικές, εναλλάσσονται συνεχώς, κρατώντας συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η Θεσσαλονίκη μέσα στο έργο είναι στο παρασκήνιο, αν και υπάρχουν πολλές αναφορές τοπογραφικές. Το χρώμα της πόλης όμως δίδεται αριστοτεχνικά από τον Σκαμπαρδώνη.

Όπως είπα και πριν, θεωρώ το βιβλίο αυτό το καλύτερο έργο του συγγραφέα, από όσα έχω διαβάσει. Και περιμένω πως κάποια στιγμή στο μέλλον, θα γυριστεί και αυτό ταινία. Αλμυρούτσικο κάπως στην τιμή, αλλά νομίζω ότι αξίζει τα λεφτά του.

Advertisements

5 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, Γιώργος

5 responses to “Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για το παρακράτος της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Η δολοφονία του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη ή αλλιώς του Ζ στην Ουδετερούπολη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ο αριστουργηματικός «Λάκκος» του Τάκη Σιμώτα | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Έρωτας, φοιτητική και πολιτική ζωή στη Θεσσαλονίκη του 1963-1964 | Vivlioniki

  5. Παράθεμα: Μικρές και μεγάλες στάσεις στη διαδρομή της ζωής του Γιώργου Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.