Μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη κι αλλού

vivlioniki168

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η αμηχανία του ασανσέρ και άλλες ιστορίες

Συγγραφέας: Τάσος Κουδούνης

Έκδοση: Το Κεντρί (2014)

ISBN: 978-618-80916-8-9

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το γιατί κάποιος θα αγοράσει ένα βιβλίο, χωράει πολλές απαντήσεις. Άλλες φορές είναι το όνομα του συγγραφέα, άλλες φορές μια καλή κριτική, που διάβασε, μερικές φορές η όψη και μόνο του βιβλίου είναι αρκετή για να πείσει τον αναγνώστη να το αγοράσει. Το βιβλίο αυτό το αγόρασα, επειδή ο εκδοτικός οίκος είναι ένα από τα πιο γραφικά βιβλιοπωλεία, που έχει η Θεσσαλονίκη. Το Κεντρί βρίσκεται πάνω στην Πλατεία Ναυαρίνου, ανεβαίνοντας δεξιά, μεταξύ Τσιμισκή και Σβώλου και το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί δικό τους έργο, με κέντρισε να το αποκτήσω.

Η έκδοση είναι απλή, λιτή και προσεγμένη. Όμορφο εξώφυλλο, χωρίς φιοριτούρες και βαριά στολίδια, με ένα έντονο κίτρινο χρώμα και γκοφρέ υφή. Ευανάγνωστο κείμενο, χωρίς προβλήματα.

Πρόκειται για μία συλλογή με 18 διηγήματα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον ρεαλισμό για να περιγράψει καταστάσεις και πρόσωπα και προς μεγάλη μου ικανοποίηση, το κάνει με τρόπο, που σε κρατάει στην ανάγνωση. Από τις ιστορίες, φυσικό είναι ο καθένας να ξεχωρίσει κάποιες περισσότερο και κάποιες άλλες όχι. Προσωπικά μου άρεσαν ιδιαίτερα οι ιστορίες «Στον ίδιο όροφο», «Άσπρη καμπαρντίνα», «Ο κύριος Μιχάλης», «Πασχάλης», «Άγιος Μηνάς», «Στην καρότσα με τα σκυλιά» και «Η Κατσικού».

Σε πολλές από τις ιστορίες, υπάρχει έντονη η εικόνα της «Θείας Δίκης», που άλλες φορές εμφανίζεται στις ζωές των πρωταγωνιστών και άλλες απουσιάζει. Οι άγνωστες όψεις επίσης των ανθρώπων, αυτές, που κρύβονται πίσω από τα όσα βλέπουμε στην καθημερινότητα και οι οποίες πολλές φορές εξηγούν και ερμηνεύουν συμπεριφορές είναι αντικείμενο κάποιων ιστοριών. Άλλες φορές συγκινητικό, άλλες φορές με χιούμορ, τα διηγήματα αυτά κινούνται κυρίως στην σύγχρονη εποχή και μιλάνε για τους καθημερινούς ανθρώπους. Δεν γνωρίζω αν και ποια από τα διηγήματα μπορεί να είναι αυτοβιογραφικά.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι παρούσα σε όλα τα διηγήματα, αλλά στα περισσότερα. Νομίζω ότι αυτό, που είναι πιο έντονο από την πόλη στις ιστορίες, είναι το ύφος κάποιων Θεσσαλονικέων συγγραφέων, το οποίο φαίνεται να έχει επηρεάσει και τον Κουδούνη. Υπάρχουν κάποιες λίγες τοπογραφικές αναφορές.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και θεωρώ ότι ο χρόνος, που ξόδεψα για να το διαβάσω δεν πήγε στράφι. Δεν γνωρίζω αν ο Κουδούνης έχει γράψει και άλλα έργα, από την αναζήτηση, που έκανα στο Biblionet δεν δίνει άλλη αναφορά. Νομίζω ότι είναι πολλά υποσχόμενος και στο μέλλον ελπίζω να μας δώσει και άλλα έργα του.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ, Τάσος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s