Ο ναός της Μεταμόρφωσης στην Καλαμαριά

vivlioniki167

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μεταμόρφωση, η δικιά μας εκκλησία

Συγγραφέας: Γεώργιος Ανδρεάδης

Έκδοση: Ερωδιός (2002)

ISBN: 960-7942-29-9

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς και κυρίως οι κάτοικοι της Καλαμαριάς, έχουν συνδυάσει τον Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμαριάς με τον γνωστό «πεζόδρομο» της περιοχής. Η ιστορία της «Μεταμόρφωσης» δεν είναι γνωστή στους περισσότερους, ίσως επειδή δεν είναι ένα Βυζαντινό μνημείο της πόλης, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιων ερευνητών, ίσως κιόλας επειδή πρόκειται για ένα κτίσμα, το οποίο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, οπότε θεωρείται καινούριος ναός, που δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία. Το βιβλίο, για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, ασχολήθηκε ακριβώς με το παρελθόν του ναού και φανερώνει κάποια σημαντικά στοιχεία, σχετικά με αυτόν.

Η έκδοση είναι καλή, χωρίς βέβαια κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, κυρίως από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, ενώ τα κείμενα διαβάζονται εύκολα.

Τον συγγραφέα τον έχουμε συναντήσει στη Vivlioniki σε ένα άλλο του βιβλίο, πάλι σχετικά με την Καλαμαριά. Τα έσοδα του βιβλίου του για την Μεταμόρφωση διατέθηκαν για την αποπεράτωση εργασιών στον ναό.

Το βιβλίο δεν μιλάει μόνο για την εκκλησία, αλλά και για την διαδρομή του Ποντιακού Ελληνισμού, από τις χαμένες πατρίδες, προς την προσφυγιά και το τέλος του ταξιδιού τους με την εγκατάστασή των προσφύγων στην Καλαμαριά. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει κάποια χρήσιμα στοιχεία για τον ναό, όπως για παράδειγμα το ότι ο πολυέλαιος του ναού βρίσκονταν αρχικά στην πόλη του Καρς, περιοχή, από την οποία προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοι της Καλαμαριάς ή το ότι το χτίσιμο του ναού είναι αποτέλεσμα ενός τάματος, που είχε κάνει μία ποιήτρια, η Ελένη Σταματοπούλου-Κομητοπούλου.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον, ίσως επειδή τυχαίνει να είμαι κάτοικος Καλαμαριάς τα τελευταία χρόνια της ζωής μου. Νομίζω ότι για τους Καλαμαριώτες το βιβλίο έχει μεγαλύτερη αξία, κυρίως δε για κάποιους ηλικιωμένους, οι οποίοι ίσως να θυμούνται κάποιες από τις εικόνες και τις στιγμές, που περιγράφονται στο βιβλίο. Το πιθανότερο είναι να το βρείτε σε τιμή χαμηλότερη από τα €10, που κόστιζε όταν πρωτοκυκλοφόρησε, οπότε αν είστε Καλαμαριώτης ή Ποντιακής καταγωγής, ίσως σας αρέσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ, Γεώργιος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.