Η ιστορία της Μονής Βλαττάδων

vivlioniki159

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μοναστήρια της Μακεδονίας: Α΄Μοναστήρια της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Γεώργιος Στόγιογλου

Έκδοση: Αφοί Κυριακίδη (1990)

ISBN: 960-343-042-0

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο σύγχρονος κάτοικος της Θεσσαλονίκης ή ο επισκέπτης της, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί, ότι πριν περίπου 600-700 χρόνια, η πόλη είχε γεμίσει από διάφορα μοναστήρια. Ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός τους, είτε λίγο έξω από την πόλη, είτε κυρίως μέσα στα τείχη της, που η εικόνα παρομοιάζονταν με αυτήν του Αγίου Όρους. Από τις πολλές αυτές μονές, η μόνη, που έχει μείνει μέχρι και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή της Μονής Βλαττάδων και για αυτήν μιλάει το βιβλίο αυτής της ανάρτησης.

Η έκδοση είναι μέτρια. Έχει μεν πολλές φωτογραφίες, αλλά οι περισσότερες είναι κακής εκτύπωσης και όχι καθαρές. Το βιβλίο αποτελεί επανέκδοση ενός παλαιότερου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1971 από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η βιβλιογραφία, ευρετήριο όρων και μία σύνοψη στα Γερμανικά. Στο εξώφυλλο υπάρχει σχέδιο της Μονής, του Ανδρέα Ξυγγόπουλου. Στο τέλος πολλών σελίδων, υπάρχουν διάφορες σημειώσεις του κειμένου.

Για τη Μονή Βλαττάδων έχουν γραφτεί πολλά, σε διάφορα βιβλία. Η ιστορική έρευνα γύρω από το παρελθόν της και σχετικά με το πλούσιο αρχείο της, ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Από τη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν ένα βιβλίο του Ιωάννη Βασδραβέλλη, ο οποίος είχε μεταφράσει μεγάλο μέρος των Οθωμανικών εγγράφων, που υπήρχαν στη Μονή και σχετίζονταν με αυτή.

Ο τίτλος του βιβλίου δεν προϊδεάζει τον αναγνώστη για το αντικείμενο της μελέτης. Όλο το έργο είναι αφιερωμένο στη Μονή Βλαττάδων. Στα 7 κεφάλαια του βιβλίου, αναλύονται πάρα πολλά πράγματα σχετικά με τη Μονή και την ιστορία της. Τα κεφάλαια είναι τα εξής:

  1. Η ίδρυσις της Μονής: Γενικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυσή της, τους ιδρυτές και την ονομασία της
  2. Καθολικόν, σκευοφυλάκιον και βιβλιοθήκη: Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα τρία αυτά μέρη της Μονής
  3. Η Μονή μέχρι του ΙΣΤ’ αιώνος: Ιστορικά στοιχεία για τους πρώτους αιώνες της ζωής της Μονής, από τη Βενετοκρατία ουσιαστικά έως τον 16ο αιώνα.
  4. Η κατά τον ΙΖ’ αιώνα παρακμή και ανόρθωσις της Μονής: Ιστορικά στοιχεία, σχετικά με μία δύσκολη περίοδο, που πέρασε η Μονή, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.
  5. Η Μονή κατά τον ΙΗ’ αιώνα και τας αρχάς του ΙΘ’ αιώνος: Με βάση τους διάφορους ηγούμενους της Μονής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συνεχίζεται η ιστορική αναφορά.
  6. Περίοδος επιτροπειών και ηγουμενιών: Κεφάλαιο σχετικά με κάποια γεγονότα, κατά τα οποία στον 19ο αιώνα η Μονή είχε επικεφαλής άλλες φορές επιτροπεία και άλλες φορές ηγουμένους
  7. Η Μονή από του 1866 μέχρι σήμερον: Η σύγχρονη ιστορία του ναού, πάλι παράλληλα με τη δράση των τελευταίων ηγουμένων της.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τους τίτλους των κεφαλαίων, ο Στόγιογλου χρησιμοποιεί όχι τη δημοτική, αλλά μία μορφή καθαρεύουσας. Αυτό δεν κάνει το κείμενο εντελώς ακαταλαβίστικο, αλλά όπως και να το κάνουμε, κουράζει κάπως η ανάγνωσή του, ειδικά κάποιον, που δεν έχει ποτέ του διδαχθεί ή συνηθίσει να διαβάζει τέτοια κείμενα. Το λεξιλόγιο γενικά είναι κατανοητό, χωρίς να λείπουν παραδείγματα, που κάποιος θα χρειαστεί βοήθεια.

Αν ξεπεράσουμε αυτές τις μικρές δυσκολίες, το κείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα λεπτομερές και πλήρες. Φωτίζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές του ιστορικού βίου της Μονής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, στην ιστορία της οποίας η Μονή επενέβαινε όποτε μπορούσε. Υπάρχουν σχόλια για θρύλους και παραδόσεις γύρω από το μοναστήρι, αλλά και διασαφηνίζονται κάποια σημεία της μακραίωνης ιστορίας της.

Προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον. Ομολογώ ότι κουράστηκα ιδιαίτερα να το διαβάσω, το άρχιζα και το άφηνα ή προσέτρεχα σε αυτό όταν διάβαζα κάποιο άλλο κείμενο, που μιλούσε για κάτι σχετικό με τη Μονή Βλαττάδων. Νομίζω ότι έτσι μπορεί να διαβαστεί καλύτερα.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΤΟΓΙΟΓΛΟΥ, Γεώργιος

One response to “Η ιστορία της Μονής Βλαττάδων

  1. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Βλατάδων | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.