Η Γερμανική Κατοχή της Θεσσαλονίκης σε λογοτεχνικά κείμενα

vivlioniki157

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Γερμανική Κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Έκδοση: Μαλλιάρης (2015)

ISBN: 978-960-457-736-1

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όπως πολλές φορές έχουμε πει από αναρτήσεις στη Vivlioniki, το κεφάλαιο της Κατοχής στην ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε από τα σημαντικότερα γεγονότα, που επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη της πόλης. Με κύριο γεγονός τον αφανισμό των Εβραίων Θεσσαλονικέων, αλλά και με την πείνα τον χειμώνα του 1941 και 1942, τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας και της ΟΠΛΑ, την αντιστασιακή δράση κτλ, η Κατοχή στιγμάτισε την πόλη με τρόπο, που ακόμη και σήμερα συναντάμε σημάδια της σε μνημεία και δρόμους. Φυσικό ήταν η λογοτεχνία, ειδικά όσων έζησαν αυτήν την εποχή, να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι αφηγήσεις τους να συμπληρώνουν πολλές φορές την ιστορική επιστήμη. Το βιβλίο αυτό μιλάει για το πώς είδαν και αποτύπωσαν στα βιβλία τους την Κατοχή 5 συγγραφείς, από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο. Το χαρτί είναι Chamois των 100gr. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αρκετές σημειώσεις, καθώς και ευρετήριο όρων και ονομάτων. Δεν υπάρχουν καθόλου φωτογραφίες.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε όπως είπαμε σε βιβλία 5 συγγραφέων,

,τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν στη Vivlioniki.

Η συγγραφέας επιλέγει να κάνει έναν αποτυχημένο, για μένα, διαχωρισμό στο κείμενο, βάζοντας τα κείμενα των Ιωάννου, Σφυρίδη, Χριστιανόπουλου και Καζαντζή στο πρώτο μέρος ως «βιωματική πεζογραφία» και εξετάζει τα κείμενα του Μπακόλα σε ένα δεύτερο μέρος ως «πεζογραφία πνευματικού εργαστηρίου». Τα δύο μέρη είναι ανισομερή εντελώς και δυστυχώς αδικείται το κείμενο του Μπακόλα.

Πέρα όμως από αυτήν την παρατήρηση, το βιβλίο έχει ένα ενδιαφέρον, κυρίως για κάποιον, που δεν έχει διαβάσει αυτά τα έργα και του δίνεται η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με αυτά. Η συγγραφέας σωστά φτιάχνει ενότητες με γεγονότα και παρουσιάζει κομμάτια των λογοτεχνών, που μιλάνε για αυτές τις ενότητες, πχ για την είσοδο των Γερμανών στην πόλη, την πείνα, τον χαμό των Εβραίων, τον βομβαρδισμό των Δυτικών συνοικιών από τους Συμμάχους, τις εμφύλιες διαμάχες κτλ. Φαίνεται έτσι πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει η λογοτεχνία την ιστορική επιστήμη, καθώς οι διηγήσεις των λογοτεχνών αποτελούν ντοκουμέντα και πιθανόν και πεδία μελέτης για τους ερευνητές.

Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή από όλους και το βιβλίο διαβάζεται ιδιαίτερα εύκολα, πιθανότατα σε μία μέρα θα το έχετε τελειώσει. Η επιλογή αυτών των συγγραφέων έγινε, γιατί όλοι τους ήταν παιδιά κατά την περίοδο της Κατοχής και έχουν μνήμες της εποχής εκείνης. Σίγουρα κάποιος μπορεί να πει, ότι υπάρχουν και άλλα έργα και άλλοι συγγραφείς, που πιθανότατα έχουν καταγράψει σε βιβλία τους τις εμπειρίες τους από τις μέρες εκείνες, αλλά πιστεύω ότι αυτοί οι 5, που διάλεξε η Σταυρακοπούλου είναι από τους πιο σημαντικούς.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε, χωρίς να με ξετρελάνει, ίσως επειδή ήξερα και είχα διαβάσει τα βιβλία, στα οποία αναφέρεται. Θεωρώ θετικότατο, ότι έγινε μια προσπάθεια οργάνωσης των κειμένων, πάνω σε μια τόσο σημαντική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Παρόμοιες μελέτες υπάρχουν και σε περιοδικά αλλά και στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κάποιος. Είναι και σε καλή τιμή, οπότε δεν νομίζω να κλάψετε τα λεφτά σας, ειδικά αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία των συγγραφέων.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Σωτηρία

2 responses to “Η Γερμανική Κατοχή της Θεσσαλονίκης σε λογοτεχνικά κείμενα

  1. Παράθεμα: Μελέτες βασισμένες στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Στον ψεύτικο κόσμο των δεξιώσεων | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.