Ένα από τα κλασσικότερα ιστορικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη

vivlioniki158

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ιστορία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Απόστολος Παπαγιαννόπουλος

Έκδοση: Ρέκος (1982)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν και τα τελευταία χρόνια τα βιβλία για την Θεσσαλονίκη, ιστορικά ή λογοτεχνικά, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό, πριν από περίπου 30-40 χρόνια κυκλοφορούσαν σχετικά λίγα. Ουσιαστικά μετά το 1985, όταν και έγινε ο εορτασμός των 2300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, άρχισαν οι ερευνητές και οι ιστορικοί να ασχολούνται περισσότερο με την ιστορία της πόλης και το αντικείμενο αυτό να ξεφεύγει από τα επιστημονικά συγγράματα και περιοδικά και να γίνεται προσβάσιμο στον κόσμο. Από τα πιο κλασσικά βιβλία, που κυκλοφόρησε πριν το 1985 και για πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς, είναι το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή ποιοτικά. Χάρτινη κουβερτούρα αγκαλιάζει το σκληρό, δερματόδετο εξώφυλλο. Στις περίπου 390 σελίδες του, υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες και σχέδια. Βιβλιογραφία και ευρετήρια υπάρχουν στο πίσω μέρος του βιβλίου. Σημειώσεις υπάρχουν στο τέλος πολλών σελίδων. Στην αρχή επίσης υπάρχει ένα χρονολόγιο, με αναφορές σε γεγονότα από το 3000 π.Χ. έως το 1925 μ.Χ.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 7 βασικά μέρη και αυτά με τη σειρά τους σε μικρότερα κεφάλαια. Τα 7 μέρη είναι τα εξής:

  • Αρχαίοι-Ελληνιστικοί Χρόνοι: Αναφορές για τα χρόνια των Μακεδόνων, λίγο πριν την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και τα πρώτα χρόνια ζωής της πόλης
  • Ρωμαϊκοί Χρόνοι: Από την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους έως περίπου την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης. Γίνονται αναφορές στην άφιξη του Απόστολου Παύλου, στον Γαλέριο, στον Άγιο Δημήτριο.
  • Βυζαντινοί Χρόνοι: Καλύπτει χρονικά την χιλιετία του Βυζαντίου και φτάνει έως την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430.
  • Νεώτεροι Χρόνοι: Μιλάει ουσιαστικά για τα χρόνια από την Οθωμανική Άλωση έως τα μέσα της δεκαετίας του 1920.
  • Σύγχρονη Εποχή: Αναφέρεται στο σήμερα, όπου ο αναγνώστης θα πρέπει να θυμάται ότι είναι το 1982, όχι το 2015!
  • Μνημεία της Θεσσαλονίκης: Εδώ υπάρχουν αναφορές στα Ρωμαϊκά μνημεία και στις διάφορες εκκλησίες, νεότερες ή παλαιότερες, που κοσμούν την πόλη. Λείπουν δυστυχώς αναφορές σε Οθωμανική μνημεία…
  • Νεώτερη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά: Σύντομο κεφάλαιο, όπου γίνεται λόγος για κτίσματα του τελευταίου αιώνα, για την Άνω Πόλη κα.

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Διαβάζεται ιδιαίτερα εύκολα ακόμη και από κάποιον, που είναι άσχετος με την ιστορία της πόλης και νομίζω ότι γενικά απευθύνεται σε άτομα, που τώρα αρχίζουν να ψάχνουν πράγματα για το παρελθόν και το παρόν της Θεσσαλονίκης. Βέβαια το βιβλίο, που έχω εγώ είναι όπως είπα του 1982, κυκλοφορεί νέα έκδοση, του 1995, η οποία πιστεύω θα είναι αρκετά ανανεωμένη.

Στα αρνητικά του βιβλίου, η έλλειψη αναφορών στο Οθωμανικό παρελθόν της πόλης μας, καθώς και τον πολιτισμό, που οι Οθωμανοί έφεραν εδώ. Όπως είπα και πριν, δεν βρίσκω λογικό το να υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στα Οθωμανικά μνημεία, αν και αυτό εξέφραζε φαντάζομαι την γενικότερη λογική, υποβάθμισης μισής χιλιετίας, στην οποία η Θεσσαλονίκη ήταν υπό Οθωμανικό έλεγχο. Ακόμη κι έτσι, θεωρό αδιανόητο να μην γίνεται λόγος στα μνημεία της πόλης μας για τον Λευκό Πύργο, το Μπεζεστένι, το Μπέη Χαμάμ και άλλα πολλά μνημεία, που σήμερα έχουν προστεθεί στα στολίδια της Θεσσαλονίκης.

Σε γενικές γραμμές πάντως το βρήκα ευχάριστο. Κυρίως σαν βιβλίο αναφοράς προτείνω να διαβαστεί και πάντοτε έχοντας στο νου, ότι μιλάμε για κείμενο, που γράφτηκε τουλάχιστον 30 χρόνια πριν. Για την περίοδο πάντως, που κυκλοφόρησε, αποτελούσε βασικό έργο για το παρελθόν της πόλης και διατήρησε την αξία του για πάρα πολλά χρόνια. Ίσως είναι άδικο να συγκρίνεται με νεώτερα συγγράμματα. Το βρήκα σε άριστη κατάσταση σε παλαιοβιβλιοπωλείο στο Μπιτ Παζάρ με €10, η έκδοση αυτή δεν υπάρχει στα βιβλιοπωλεία, εκεί θα βρείτε την νεώτερη, που κοστίζει περίπου €55.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Απόστολος, Συγγραφείς

One response to “Ένα από τα κλασσικότερα ιστορικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ιστορίες και παραμύθια για τη Θεσσαλονίκη για τους μικρούς Θεσσαλονικείς αναγνώστες | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s