Η ιστορία των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

vivlioniki152vivlioniki153vivlioniki154vivlioniki155

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης Α’: Τουρκοκρατία

Συγγραφέας: Μανώλης Κανδυλάκης

Έκδοση: University Studio Press (2000)

ISBN: 960-12-0704-Χ

Τιμή: Περίπου €20

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Β’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης Β’: 1912-1923

Συγγραφέας: Μανώλης Κανδυλάκης

Έκδοση: University Studio Press (2000)

ISBN: 960-12-0821-6

Τιμή: Περίπου €28

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γ’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης Γ: 1923-1941

Συγγραφέας: Μανώλης Κανδυλάκης

Έκδοση: University Studio Press (2005)

ISBN: 960-12-1386-4

Τιμή: Περίπου €30

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Δ’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης Δ’: 1941-1967

Συγγραφέας: Μανώλης Κανδυλάκης

Έκδοση: University Studio Press (2008)

ISBN: 978-960-12-1700-0

Τιμή: Περίπου €30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Στο σύνολο των βιβλίων, που έχουν παρουσιαστεί μέσα από τη Vivlioniki, ευνόητο είναι ότι κάποια θα αρέσουν περισσότερο σε σχέση με κάποια άλλα, κάποια μπορεί να μοιάζουν αδιάφορα και κάποια, λίγα, είναι τόσο σημαντικά, που αποτελούν θεμέλιο λίθο στην καταγραφή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Σε αυτά τα τελευταία ανήκουν και τα 4 βιβλία, για τα οποία θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, έργα, που καταγράφουν την εξέλιξη και την ιστορία των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε φυσικά για την εκπληκτική δουλειά του δημοσιογράφου και ερευνητή Μανώλη Κανδυλάκη.

Η έκδοση των βιβλίων είναι απλή, λιτή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο. Υπάρχουν στους 4 αυτούς τόμους πάρα πολλές φωτογραφίες, άλλες σπάνιες, άλλες όχι, πολλές από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα. Ο πρώτος τόμος, σχετικά με τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Οι τρεις πρώτοι τόμοι του έργου, είχαν βραβευθεί και από το Δήμο Θεσσαλονίκης το 2004 (ο τέταρτος τόμος κυκλοφόρησε κάποια χρόνια αργότερα). Υπάρχουν πολλές σημειώσεις στο τέλος κάθε σελίδας, ενώ βιβλιογραφίες και ευρετήρια υπάρχουν στο τέλος κάθε τόμου.

Το 4τομο αυτό έργο είναι το λιγότερο μνημειώδες. Οι βιβλιογραφικές αναφορές, που γίνονται σε αυτό είναι συνεχείς και θα συνεχίσουν τα βιβλία αυτά να αποτελούν τη βάση για πολλές μελλοντικές έρευνες ιστορικών και μελετητών. Καλύπτουν μία περίοδο σχεδόν ενός αιώνα, από την πρώτη εφημερίδα, που κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη και έβγαινε σε 4 γλώσσες (τούρκικα, εβραϊκά, ελληνικά και βουλγάρικα) και είχε τίτλο «Σελανίκ», δηλαδή Θεσσαλονίκη, έως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Και τα 4 βιβλία αφιερώνονται από το συγγραφέα «σε όσους μόχθησαν για τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης». Και δεν είναι λίγοι αυτοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, τυπογράφοι, μια σειρά ανθρώπων, που με τον ιδρώτα τους προσπάθησαν, άλλες φορές με επιτυχία, άλλες όχι, να ενημερώσουν τον Θεσσαλονικέα για όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά και στον κόσμο όλο.

Η έρευνα του Κανδυλάκη είναι σε αναρίθμητες πηγές και έχει καταφέρει να παρουσιάσει φύλλα γνωστά αλλά και άγνωστα. Το βιβλίο του νομίζω ότι είναι περισσότερο βιβλίο αναφοράς, ο αναγνώστης δηλαδή μπορεί να βρίσκει ανάλογα με την περίοδο, που θέλει, τις πληροφορίες για την εφημερίδα που αποζητά. Προσωπικά ο πρώτος τόμος μου άρεσε περισσότερο και ο τέταρτος, ιδιαίτερα στα κεφάλαια, που μιλάει για τις Κατοχικές εφημερίδες και τα φύλλα της αντίστασης, αν και όλοι εμφανίζουν μοναδικό ενδιαφέρον.

Από τα σημαντικότερα ατού του βιβλίου, ότι ο Κανδυλάκης γράφει με τρόπο απλό, γεγονός, που κάνει τα βιβλία εύκολα στην ανάγνωση ακόμη και από άτομα, που δεν έχουν ειδικές γνώσεις ιστορίας. Νομίζω πως κάθε δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης οφείλει να διαβάσει τους 4 αυτούς τόμους.

Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω για αυτά τα βιβλία, είναι τέτοια η αξία τους, που μέσα από μία ανάρτηση ενός ιστολογίου δεν μπορεί να φανεί η σημασία τους. Ο Κανδυλάκης έχει αφήσει ένα σημαντικότατο κομμάτι κληρονομιάς για το μέλλον, με δεδομένο ότι κατάφερε σε εποχές χωρίς internet και χωρίς δυνατότητα εύκολης αναζήτησης αρχείων, να συγγράψει αυτό το τεράστιο έργο. Πιθανότατα στο μέλλον να χρειαστεί ανανέωση ίσως κάποιο κομμάτι αυτών των βιβλίων, καθώς η ιστορική έρευνα ίσως φέρει στο φως νέα στοιχεία, αλλά αυτό οφείλει να είναι ευθύνη των μελλοντικών γενεών, ο Κανδυλάκης έχει κάνει το χρέος του απέναντι στους συναδέρφους του, στις εφημερίδες της πόλης, στη Θεσσαλονίκη την ίδια.

4 Σχόλια

Filed under ΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ, Μανώλης, Συγγραφείς

4 responses to “Η ιστορία των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι εφημερίδες της εποχής | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Συνοπτική αναφορά των ελληνικών εφημερίδων της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Λογοτεχνική και πολιτισμική κίνηση στη Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα βήματα | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Η ιστορία των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης: Δικτατορία και Μεταπολίτευση | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.