Εβραίοι Θεσσαλονικείς στην Εβραϊκή λογοτεχνία

vivlioniki148

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η ωραία ζωή της Κλάρα Σιάτο και άλλες Σαλονικιώτικες ιστορίες

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Καπόν (2014)

ISBN: 978-960-6878-82-4

Τιμή: Περίπου €14

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Εβραίοι Θεσσαλονικείς αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ιστορίας της πόλης μας. Ο χαμός της μεγάλης Εβραϊκής κοινότητας κατά την περίοδο της Κατοχής, αποτέλεσε την μελανότερη σελίδα αυτής της περιόδου και δυστυχώς άλλαξε την ιστορική ροή της Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια, η ζωή αυτών των συμπολιτών μας ήταν θέμα ταμπού, γεγονός όμως, που έχει αλλάξει τα τελευταία 25-30 χρόνια. Πλέον, υπάρχουν πολλές αναφορές στην ζωή των Εβραίων Θεσσαλονικέων, τόσο σε ιστορικά, όσο και σε λογοτεχνικά κείμενα. Το βιβλίο αυτής της ανάρτησης, μιλάει για αυτήν την ζωή, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλα μέρη, στα οποία αναγκάστηκαν να πάνε οι Εβραίοι της πόλης μας, αλλά κουβάλησαν κι εκεί ήθη, έθιμα, αντιλήψεις και τρόπο ζωής της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι άριστη, όπως και κάθε άλλη έκδοση, που έχω δει από τις εκδόσεις Καπόν. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, κάποιες σπάνιες, από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Ισραήλ. Στο τέλος των σελίδων υπάρχουν κάποιες χρήσιμες σημειώσεις και επεξηγήσεις. Επίσης σε κάποια από τα κείμενα στο τέλος, υπάρχουν και στοιχεία των συγγραφέων.

Το βιβλίο αποτελείται από 9 κείμενα, 6 πεζά και 3 ποιήματα. Κανένα από τα κείμενα δεν ήταν γραμμένο στα Ελληνικά, τις μεταφράσεις τις ανέλαβε ο Ιακώβ Σιμπή, ενώ την συνολική επιμέλεια ανέλαβε η Καρίνα Λάμψα. Από τα βασικά ατού του βιβλίου είναι η μετάφρασή του, η οποία πετυχαίνει να κάνει το κείμενο τόσο εύκολο στην ανάγνωσή του, σαν να ήταν τα Ελληνικά η πρωτότυπη γλώσσα του.

Τα ονόματα των 8 συγγραφέων δεν είναι γνωστά στο Ελληνικό κοινό (το ένα κείμενο προέρχεται από αρχειακό υλικό της Εβραϊκής κοινότητας στα Ιωάννινα). Τα κείμενά τους φυσικό είναι να διαφέρουν αρκετά, καθώς οι συγγραφείς μοιράζονται διαφορετικές εμπειρίες και ανήκουν και σε διαφορετικές γενιές. Νομίζω ότι το κείμενο του Γιοράμ Κανιούκ, που χαρίζει και τον τίτλο του βιβλίου είναι το πιο άρτιο λογοτεχνικά, ενώ το κείμενο του Γεουντά Χαΐμ Περαχιά εμφανίζει τις περισσότερες λεπτομέρειες για την περιγραφή των οικογενειών των Εβραίων Θεσσαλονικέων. Συγκλονιστικό το ποίημα της Ραχέλ Ουζιέλ-Φαρχί, για μια γυναίκα Θεσσαλονικιά «με μπλε αριθμό στο χέρι», ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η συγγραφέας δεν γεννήθηκε, ούτε έζησε στην πόλη μας.

Σίγουρα τα κείμενα δεν φωτίζουν πλήρως όλες τις πτυχές του βίου των Εβραίων Θεσσαλονικέων. Έχουν όμως μια ιδιαίτερη αξία, καθώς οι αναφορές γίνονται από άτομα, που κυρίως δεν έζησαν στην πόλη μας. Οι εμπειρίες τους όμως, τα ακούσματά τους σχηματίζουν μία εικόνα αυτού του συμπολίτη μας, ο οποίος ακόμα και σε μέρη μακρινά, κουβαλούσε πάντοτε μαζί του την Θεσσαλονίκη, την είχε περηφάνια, παρά το ότι μπορεί πλέον να ζούσε σε άλλες πατρίδες. Τα τραγούδια, οι γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα ταξίδεψαν από την πόλη μας σε άλλους τόπους.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ, τόσο σαν ποιότητα έκδοσης, όσο και σαν περιεχόμενο. Εννοείται πως κάποια κείμενα μου άρεσαν περισσότερο από κάποια άλλα. Στο σύνολό τους όμως φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με ιδιαίτερα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.