Σύντομος οδηγός για τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

vivlioniki138

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αγία Σοφία, ο μεγάλος ναός της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη

Έκδοση: Καπόν (2014)

ISBN: 978-960-6878-70-1

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει για πάνω από μία χιλιετία στο κέντρο της πόλης, μάρτυρας της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης ιστορίας μας, η Αγία Σοφία δεν είναι μια απλή εκκλησία, αλλά ένας χώρος, όπου συναντώνται διάφορες φάσεις και ιστορικές περίοδοι της Θεσσαλονίκης. Για αυτό το στολίδι της πόλης μιλάει το βιβλίο αυτής εδώ της ανάρτησης.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή, συνεχίζοντας την παράδοση των εκδόσεων, που έχουμε δει στο παρελθόν από τις εκδόσεις Καπόν. Το εξώφυλλο είναι πλαστικοποιημένο, η ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών μοναδική, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο βιβλίο. Στο τέλος υπάρχει μια μικρή βιβλιογραφία.

Την συγγραφέα την είχαμε δει και στο παρελθόν μέσα από παρουσιάσεις στη Vivlioniki. Είναι μία εκ των συντελεστών του εξαιρετικού βιβλίου για τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης (βιβλίο επίσης των εκδόσεων Καπόν), ενώ κείμενό της υπάρχει και σε βιβλίο σχετικά με την Ροτόντα. Πρόκειται για μία σημαντική προσωπικότητα στην έρευνα και τη διάσωση του Βυζαντινού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας σύντομος οδηγός της Αγίας Σοφίας, με την προσοχή να πέφτει κυρίως σε ιστορικά στοιχεία, στην αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο του ναού. Η συγγραφέας επικεντρώνεται στο Βυζαντινό παρελθόν της εκκλησίας αυτής και στις συνθήκες μέσα στις οποίες χτίστηκε και κοσμήθηκε. Πρόκειται για έναν ναό, ο οποίος έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου πάρα πολλές αλλαγές, λόγω φυσικών καταστροφών, βομβαρδισμών, αλλαγών χρήσεων. Νομίζω ότι ο αναγνώστης θα το χαρεί πολύ περισσότερο, αν το έχει μαζί του σε μια επίσκεψη μέσα στον ναό.

Φυσικά μεγάλο μέρος του βιβλίου αποτελεί το κεφάλαιο για τα ψηφιδωτά του ναού, όπου εδώ γίνεται λιγότερο εκτενής αναφορά σε αυτά εκπληκτικά έργα τέχνης, σε σχέση με όσα γράφει το βιβλίο για τα ψηφιδωτά της πόλης, στο οποίο αναφερθήκαμε πριν. Πάλι όμως ο επισκέπτης του ναού, για να μπορέσει πραγματικά να εκτιμήσει τα όσα βλέπει, πρέπει να έχει έναν οδηγό, να του εξηγεί τι βλέπει.

Ιδιαίτερα σύντομο, αλλά χρήσιμο για μένα, καθώς ποτέ δεν τις είχα παρατηρήσει, είναι το τελευταίο κεφάλαιο, στο οποίο γίνεται λόγος για τις ελάχιστες τοιχογραφίες, που διεσώθησαν στην Αγία Σοφία.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό, τόσο ως ποιότητα έκδοσης, όσο και ως περιεχόμενο. Πρόκειται για τα βιβλία αυτά, που πρέπει να έχει ο επισκέπτης του ναού υπό μάλης, ίσως και για αυτό έχει ήδη μεταφραστεί στα Ρώσικα και στα Αγγλικά. Συμπληρωματικά με αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης μπορεί να ρίξει μια ματία και σε ένα άλλο έργο, το οποίο ασχολείται με την Αγία Σοφία, γραμμένο από τον Σάκη Σερέφα και το οποίο αναφέρεται στο προαύλιο του ναού και στην ιστορία του. Θέλω να πιστεύω πως στο εγγύς μέλλον θα κυκλοφορήσουν αντίστοιχα βιβλία-οδηγοί και για άλλους ναούς της πόλης μας.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΟΥΜΗ, Χρυσάνθη, Συγγραφείς

3 responses to “Σύντομος οδηγός για τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Γεγονότα, πρόσωπα και μνημεία από το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Βλατάδων | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.