Τα δύο πρώτα βιβλία του Τάσου Χατζητάτση

vivlioniki129 Σάρωση_20160428 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ Α’

Τίτλος: Ασκήσεις μνήμης

Συγγραφέας: Τάσος Χατζητάτσης

Έκδοση: Πόλις (2008)

ISBN: 978-960-435-186-2

Τιμή: Περίπου €14

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ Β’

Τίτλος: Έντεκα σικελικοί εσπερινοί

Συγγραφέας: Τάσος Χατζητάτσης

Έκδοση: Εντευκτήριο (1997)

ISBN: 960-7568-04-4

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, είναι έργο ενός Θεσσαλονικέα συγγραφέα, όχι τόσο γνωστού, ίσως γιατί η συγγραφική του διαδρομή ήταν σχετικά σύντομη, με δεδομένο ότι κυκλοφόρησαν μόλις 5 δικά του έργα, το ένα μάλιστα ήταν μετά θάνατον. Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή με τα δύο πρώτα έργα του, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει το 1997 το πρώτο (Έντεκα Σικελικοί Εσπερινοί) και το 2000 το δεύτερο (Στη σφενδόνη) από τις εκδόσεις του Εντευκτηρίου.

Η έκδοση είναι απλή, λιτή και όμορφη, όπως οι περισσότερες εκδόσεις από τον οίκο Πόλις. Αυτό, που με αρέσει στις εκδόσεις τους, είναι τα χάρτινα εξώφυλλα, τα οποία συνήθως είναι σχεδιασμένα με ιδιαίτερο γούστο.

Όπως είπαμε και πριν, το βιβλίο αποτελείται από δύο ουσιαστικά μέρη, τα οποία αμφότερα είναι συλλογές διηγημάτων.

Η πρώτη συλλογή έχει τίτλο «Έντεκα Σικελικοί Εσπερινοί» και αποτελείται από 11 μικρές ανεξάρτητες πεζές ιστορίες. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι το ύφος του συγγραφέα αλλάζει μεταξύ των διηγημάτων. Αλλού μοιάζει με διήγηση ιστορίας και παραμυθιού  (πχ στον Καπετάν), άλλες φορές μοιάζει με διήγηση προσωπικών βιωμάτων (πχ στα Αγάλματα), άλλες πάλι μοιάζει με χείμαρρο σκέψεων (πχ στον Ανέκδοτο Άγονο, κείμενο 6 σελίδων με μία μόνο τελεία).

Η δεύτερη συλλογή με τίτλο «Στη σφενδόνη» έχει επίσης 11 διηγήματα. Εδώ η γραφή πατάει πιο ρεαλιστικά και οι ιστορίες μοιάζουν να είναι πιο ολοκληρωμένες. Σε πολλές από αυτές ο Χατζητάτσης χωρίζει το κείμενο σε χρονικές περιόδους, με σκοπό να δείξει τις μεταβολές των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι παρούσα σε όλες τις ιστορίες, αλλά σε αρκετές. Αλλά ακόμη και εκεί, που εμφανίζεται, δεν είναι πρωταγωνίστρια, αλλά σχηματίζει το σκηνικό, στο οποίο θα παίξουν οι πρωταγωνιστές. Κάποια λίγα τοπογραφικά και ιστορικά στοιχεία για την πόλη, δεν είναι άξια λόγου. Παρ’όλα αυτά όμως, νομίζω ότι η αύρα της πόλης επηρεάζει τον συγγραφέα στη γραφή του και η ιστορία της σίγουρα έχει παίξει ρόλο στα κείμενά του.

Γεννημένος μέσα στη δίνη του Εμφυλίου και μεγαλωμένος στο νοσηρό περιβάλλον των μετεμφυλιακών χρόνων, ο Χατζητάτσης μιλάει αρκετά για τα όνειρα του παρελθόντος και το πώς αυτά τελικά δεν έγιναν πραγματικότητα. Φαίνεται σε αρκετά σημεία ένα αίσθημα ήττας και προδοσίας, η μη ολοκλήρωση των προσδοκιών, η αδικία ίσως. Ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετά κείμενα επίσης. Οι εικόνες, που σχηματίζονται είναι αρκετά καθαρές και κάποια διηγήματα θα μπορούσα να τα περιγράψω κινηματογραφικά.

Το βιβλίο μου άρεσε και χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι ο Χατζητάτσης ήταν και συνάδελφός μου (οδοντίατρος στο επάγγελμα). Έφυγε πολύ νωρίς δυστυχώς από τη ζωή. Τα διηγήματά του δεν ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο τρόπο γραφής, έγραφε όπως ήθελε, χωρίς να νιώθει την ανάγκη να υπηρετήσει μία συγκεκριμένη φόρμα, τουλάχιστον σε αυτά τα δύο βιβλία του. Αξίζει πιστεύω να τον προσεγγίσετε κι εσείς.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΧΑΤΖΗΤΑΤΣΗΣ, Τάσος

3 responses to “Τα δύο πρώτα βιβλία του Τάσου Χατζητάτση

  1. Παράθεμα: Ένα μυθιστόρημα για την απιστία στη φιλία και τον έρωτα | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Τάσου Χατζητάτση | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το τελευταίο βιβλίο του Τάσου Χατζητάτση | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.