Μνήμες, αναμνήσεις και νοσταλγίες από τη γειτονιά της Χαριλάου

vivlioniki128

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το ίδιο έργο της ζωής μου

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γούτας

Έκδοση: Αλεξάνδρεια (2002)

ISBN: 960-221-242-X

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ακόμη έργο με αναμνήσεις και άλλες αφηγήσεις από μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, είναι το βιβλίο αυτής της ανάρτησης στη Vivlioniki. Η γειτονιά αυτή τη φορά είναι η Χαριλάου, η οποία ήταν πρωταγωνίστρια και σε κάποια έργα του Περικλή Σφυρίδη (Ψυχή μπλε και κόκκινη, Η ανακομιδή του Χαριλάου). Ο χρόνος ξεκινάει περίπου στη δεκαετία του 1960 και φτάνει μέχρι το σήμερα.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, αν εξαιρέσουμε το εξώφυλλο, που είναι κολάζ από πίνακα του Παπανάκου και του Φωτάκη. Του Φωτάκη μάλιστα το έργο, κοσμεί και το εξώφυλλο βιβλίου του Σφυρίδη. Γενικά διαβάζεται εύκολα το κείμενο.

Όπως είπαμε και πριν, για την Χαριλάου είχε μιλήσει και ο Περικλής Σφυρίδης και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας τον ευχαριστεί στο τέλος του βιβλίου. Βέβαια ο Σφυρίδης ζούσε κάπως πιο βόρεια, στην καρδιά της συνοικίας, ενώ ο Γούτας έζησε λίγο πιο νότια, κοντά στην Μαρασλή. Τα τοπογραφικά στοιχεία που παραθέτει όμως είναι πάρα πολλά για την ευρύτερη περιοχή, κυρίως για μαγαζιά, δρόμους και ονομασίες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, από τα οποία στα δύο πρώτα είναι έντονο το παρελθόν, ενώ το τρίτο μέρος κινείται περισσότερο στο σήμερα. Αναμνήσεις και ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, σύντομες, αλλά περιεκτικές. Από τα πιο ξεκούραστα βιβλία, ο Γούτας καταφέρνει σε μικρά κείμενα να πει αυτό, που θέλει και να περιγράψει με σαφήνεια τους ανθρώπους, τα μέρη, την Χαριλάου, που αυτός έζησε.

Σε κάποια από τα κείμενα είναι ιδιαίτερα έντονη και φανερή η επιθυμία του να μιλήσει για τον τόπο, την περιοχή, ενώ σε άλλα κάνει σχόλια για τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Φυσικά μεγάλο μέρος του έργου είναι η νοσταλγία για μία εποχή, που πέρασε και η οποία στα μάτια του φαίνεται να ήταν καλύτερη από το σήμερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια, δεν είναι εύκολο να πει κάποιος αν όντως ήταν καλύτρες οι εποχές ή αν ο συγγραφέας τα έβλεπε ομορφότερα, λόγω της παιδικής του ηλικίας.

Ο Γούτας είναι από τις τελευταίες γενιές, που έζησε αυτό, που λέμε «γειτονιά». Κόσμος απλός, καθημερινός, με τα προβλήματά του, μαζεμένος σε μια περιοχή να εργάζεται και να κάνει τα δικά του όνειρα. Με τα υπέρ και τα κατά της, η «γειτονιά» είχε βρει τον τρόπο να έχει ισορροπίες τις περισσότερες φορές και να προστατεύει (ή να αποβάλλει δυστυχώς) τα μέλη της.

Το βιβλίο μου άρεσε αρκετά. Η γραφή του Γούτα είναι άμεση, χωρίς περιττά στολίδια, που θα βάραιναν ένα τέτοιο κείμενο. Και ιστορικά επίσης έχει σημασία, αφού υπάρχουν πολλές αναφορές στην τοπογραφία της περιοχής. Αν μεγαλώσατε γύρω από τους δρόμους Γαμβέτα, Μαρτίου, Μαρασλή κτλ, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει και θα σας κάνει να δείτε τα μέρη αυτά με διαφορετικό μάτι.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΓΟΥΤΑΣ, Παναγιώτης, Συγγραφείς

2 responses to “Μνήμες, αναμνήσεις και νοσταλγίες από τη γειτονιά της Χαριλάου

  1. Παράθεμα: 30 ιστορίες γεμάτες μουσικές, αρρώστιες και άλλα πολλά | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Μεγαλώνοντας στη Φραπεδούπολη με συντροφιά έναν καφέ (ή και περισσότερους) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s