Στοιχεία για το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας (Β’ μέρος)

vivlioniki126

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονικέων βίος: Προβολές στο παρελθόν της πόλης από το ιστορικό Κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης

ISBN: 978-960-9694-35-3

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην προηγούμενη ανάρτηση στη Vivlioniki παρουσιάστηκε ένα βιβλίο σχετικά με το παρελθόν του ιστορικού Κοιμητηρίου της Ευαγγελίστριας. Σχετική με αυτό το θέμα είναι και αυτή η ανάρτηση, που έχει να κάνει με έναν κατάλογο έκθεσης, που είχε διοργανωθεί από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης το 2014, από τις 18 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο. Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το Κοιμητήριο αλλά και από προσωπικότητες που είναι θαμμένες εκεί. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές πηγές.

Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα μελετών, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Αφορμή ήταν η προσπάθεια αποτύπωσης κάποιων πλακών, που βρίσκονται στην Ευαγγελίστρια και η συντήρησή τους και η δημιουργία εκτύπων, όπως ονομάζονται. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας, έγινε δυνατή η μελέτη κάποιων από τα μνημεία, που βρίσκονται στο χώρο.

Τα κεφάλαια του βιβλίου χωρίζονται θεματικά, με βάση τη δραστηριότητα των ατόμων, που είναι θαμμένα στον χώρο. Υπάρχουν εκπρόσωποι της κοινότητας, Μακεδονομάχοι, πρόσφυγες, επιχειρηματίες της πόλης κα. Στην αρχή υπάρχει και ένα κεφάλαιο με μία σύνοψη της ιστορίας των Κοιμητηρίων. Ενδιαφέρον είναι και το τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο μιλάει για τα έκτυπα και τον τρόπο, που αυτά παρασκευάζονται.

Προσωπικά μου άρεσε το βιβλίο, γιατί ασχολείται με μία ιστορική πλευρά της Θεσσαλονίκης, την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν. Ειδικά μερικά από τα γλυπτά, που βρίσκονται στην Ευαγγελίστρια, είναι πραγματικά έργα τέχνης, που ίσως δεν έχουν αναγνωριστεί επειδή βρίσκονται μέσα σε ένα Κοιμητήριο και όχι σε κάποια πλατεία της πόλης. Η πρόταση, που ακούστηκε, να γίνει η Ευαγγελίστρια ένα ιστορικό θεματικό πάρκο, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα μνημεία χωρίς την «μακάβρια» αίσθηση ενός Νεκροταφείου, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί, για να αναδειχτεί και αυτή η γωνιά της πόλης μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s