Η ζωή στη Θεσσαλονίκη μέσα από Ρωμαϊκές επιγραφές

vivlioniki122

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια

Συγγραφέας: Παντελής Νίγδελης

Έκδοση: University Studio Press (2006)

ISBN: 960-12-1550-6

Τιμή: Περίπου €40

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όπως έχουμε πει και σε πολλές άλλες αναρτήσεις μας, το αρχαίο και ρωμαϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο συγκριτικά με το βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν της πόλης. Οι πηγές μας είναι λίγες και ενέργειες, που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν σχετικά, όπως οι ανασκαφές, είναι δύσκολο να γίνουν, λόγω του ότι η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πάνω στην παλιά. Λίγα συγκριτικά είναι και τα βιβλία, που κυκλοφορούν για εκείνα τα χρόνια, κάποια έχουμε παρουσιάσει και στη Vivlioniki (πατήστε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ για να δείτε κάποια από αυτά) και σκοπός είναι να παρουσιάζονται όλο και περισσότερα. Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, μας ταξιδεύει πίσω στους αιώνες, που η Θεσσαλονίκη δεν είχε κλείσει ούτε 500 χρόνια ζωής.

Η έκδοση είναι καλή, με φωτογραφία εξώφυλλου ένα μοναδικό κομμάτι από ψηφιδωτό δαπέδου, που είχε βρεθεί στη διασταύρωση Αντιγονιδών και Εγνατίας και τώρα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες επιγραφών στο πίσω μέρος του βιβλίου, μαζί με ευρετήριο προσώπων, λέξεων και γενικό ευρετήριο. Βιβλιογραφικά στοιχεία και συντομογραφίες βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Πριν ο αναγνώστης ξεκινήσει να διαβάζει το κυρίως θέμα του έργου, που είναι η μελέτη των διαφόρων επιγραφών, που έχουν σχέση με την πόλη μας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει πρώτα από τον πρόλογο και τα συμπεράσματα, για να έχει μία ιδέα, του τι πρόκειται να διαβάσει, ειδικά αν ο αναγνώστης δεν είναι αρχαιολόγος, ιστορικός και γενικά δεν είναι κάτοχος των ειδικών γνώσεων, που απαιτεί αυτό το βιβλίο για την ανάγνωσή του.

Το έργο είναι μια μελέτη του Νίγδελη, πάνω σε επιγραφικά μνημεία, μικρά η μεγάλα, ολόκληρα ή σπασμένα, τα οποία έχουν να κάνουν είτε με την πόλη, είτε με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαία και ρωμαϊκή (κυρίως) περίοδο.

Το βιβλίο χωρίζεται θεματικά σε 6 κεφάλαια:

  • Επιγραφές σχετικά με τη δημόσια ζωή της πόλης
  • Επιγραφές σχετικά με ιδιωτικούς συλλόγους της πόλης
  • Επιγραφές σχετικά με επαγγέλματα της πόλης
  • Επιγραφές σχετικά με τον πληθυσμό της πόλης
  • Επιγραφές σχετικά με ταφικές πρακτικές
  • Επιγραφές, που βρέθηκαν σε άλλες περιοχές, πέρα από την Θεσσαλονίκη και αφορούν την πόλη

Εάν δεν έχετε εξειδικευμένες γνώσεις σε ιστορία, αρχαιολογία και ίσως και λατινικά, τότε το βιβλίο θα σας φανεί ιδιαίτερα δύσκολο στην ανάγνωση και πιθανότατα θα σας κουράσει. Προσωπικά, το χρησιμοποιώ μόνο ως βιβλίο αναφορών και έχω διαβάσει μόνο συγκεκριμένα κομμάτια, που με ενδιέφεραν περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, το κεφάλαιο, που είναι αφιερωμένο στον πληθυσμό της πόλης, όπου αναφέρονται ονόματα καθημερινών συμπολιτών μας και θέματα που σχετίζονταν με αυτούς, μου άρεσε περισσότερο σαν αντικείμενο και ασχολήθηκα πιο πολύ με αυτό, παρά με κάποια άλλα. Προσπάθησα να το διαβάσω όπως ένα βιβλίο ιστορίας, αλλά μου φάνηκε αδύνατον.

Το γεγονός βέβαια, ότι εγώ δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω όσο ήθελα και το διαβάζω αποσπασματικά, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την σπουδαιότητά του. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, το οποίο νομίζω πολύ περισσότερο θα το εκτιμήσουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι και φιλόλογοι. Μας παραθέτει τα ιστορικά ντοκουμέντα, με τα οποία η επιστήμη της ιστορίας προσπαθεί να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας της πόλης και των ανθρώπων της περίπου 2000 χρόνια πριν. Βρήκα γοητευτικό το γεγονός, ότι περιγράφονται όχι τα μεγάλα και τα σπουδαία γεγονότα, αλλά μικρά, καθημερινά, που σπάνια γίνεται λόγος για αυτά, αλλά είναι περισσότερο κοντά στις ζωές των περισσοτέρων μας.

Χωρίς να είμαι ο ειδικός, που μπορώ να κρίνω το βιβλίο, θα σας το πρότεινα να το αποκτήσετε. Σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη μελέτη, αλλά αν το αντιμετωπίσετε όπως ένα λεξικό και όχι όπως ένα ιστορικό βιβλίο, που διηγείται κάποια γεγονότα, νομίζω ότι θα σας αρέσει. Τον τελευταίο καιρό έχω δει να κυκλοφορεί επίσης και σε πολύ καλύτερη τιμή από τα €40, που αναφέρει το Biblionet, εγώ το είχα βρει στη τιμή των €10 από το ΜΙΕΤ.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΝΙΓΔΕΛΗΣ, Παντελής, Συγγραφείς

One response to “Η ζωή στη Θεσσαλονίκη μέσα από Ρωμαϊκές επιγραφές

  1. Παράθεμα: Χριστιανικές επιγραφές σε μουσεία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s