Καθημερινές ιστορίες στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

vivlioniki115

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: 14 ζωές στη Σαλονίκη

Συγγραφέας: Βίκυ Κλεφτογιάννη

Έκδοση: Κέδρος (2015)

ISBN: 978-960-04-4575-6

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα περισσότερα βιβλία, που έχουν παρουσιαστεί στη Vivlioniki, είναι άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο παλιά. Σήμερα για αλλαγή, θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο, το οποίο δεν έχει δύο μήνες που κυκλοφόρησε.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Το εξώφυλλο είναι πλαστικοποιημένο και έχει φωτογραφία μια λεπτομέρεια από κάγκελο στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης ενώ στο βάθος φαίνεται και ο Λευκός Πύργος.

14 διηγήματα λοιπόν, αποτελούν αυτό το βιβλίο. Ανεξάρτητα μεταξύ τους θεματικά, αλλά ενώνονται όλα στο τελευταίο. Κοινός τόπος η Θεσσαλονίκη και χρόνος η σύγχρονη εποχή. Ιστορίες ανθρώπων μέσα στην Κρίση, η οποία σε κάποιες από αυτές επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και κάποιες λίγο παλαιότερες. Οι πρωταγωνιστές πάλι είναι κυρίως άνθρωποι, καθώς σε ένα από αυτά τα διηγήματα πρωταγωνιστεί μια γάτα και σε ένα άλλο ένα δέντρο. Οι τόποι ποικίλουν. Τούμπα, Άνω Πόλη, Κέντρο Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου, 40 Εκκλησιές, Κασσάνδρου, μέχρι και Χαλκιδική, αφού και αυτή τείνει να γίνει κομμάτι της πόλης μας.

Σε κάποιους χαρακτήρες νομίζω ότι είναι εμφανέστατη η επιρροή της πόλης πάνω τους. Προσωπικότητες, που δύσκολα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε άλλη πόλη, καθώς η αύρα της Θεσσαλονίκης έχει μια τάση να επεμβαίνει στη διαμόρφωση των χαρακτήρων των κατοίκων της, προσωρινών ή μόνιμων. Όπως συμβαίνει σε κάθε συλλογή διηγημάτων, κάποια θα αρέσουν στον αναγνώστη περισσότερο από κάποια άλλα. Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο τα διηγήματα με τίτλο «Νεφοσκεπής», «Αδελφή ψυχή», «Εξεταστική» (αυτό λες και είχε γραφτεί για μένα!) και «Το γιασεμί της Ελπίδας».

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, είχε βέβαια συμμετάσχει παλαιότερα σε μια συλλογή, που είχε βγάλει ο Ιανός με διηγήματα, αλλά εκεί υπογράφει ως Βασιλική και όχι ως Βίκυ Κλεφτογιάννη. Νομίζω ότι είναι μια συνολικά καλή προσπάθεια, που αξίζει να στηριχτεί ως πρώτη δουλειά κάποιου. Ειδικά το γεγονός ότι η συγγραφέας δεν γεννήθηκε στην πόλη μας, αλλά έζησε εδώ κάποια χρόνια της, κάνει στα μάτια μου το έργο της λίγο ακόμη πιο σημαντικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Βίκυ, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.