Ιστορίες Ποντίων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

vivlioniki114

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μνήμες και καημοί

Συγγραφέας: Σίμος Λιανίδης

Έκδοση: Δήμος Καλαμαριάς (1995)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €4

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άλλο ένα βιβλίο, σχετικά με τα δεινά των προσφύγων, κατά την εγκατάστασή τους στον Ελλαδικό χώρο, πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, είναι αυτό, για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση. Η παρουσίαση αυτή, αποτελεί συνέχεια αυτής, του βιβλίου του Γεώργιου Ανδρεάδη για την Καλαμαριά.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα, του τότε δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη, η πρώτη έκδοση είχε εξαντληθεί πολλά χρόνια πριν και ο Δήμος κανόνισε την επανέκδοση. Η πρώτη αυτή έκδοση, είχε κυκλοφορήσει το 1983.

9 αυτοτελή και ανεξάρτητα διηγήματα αποτελούν το βιβλίο του Λιανίδη. Τα 3 από αυτά δεν έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα ασχολούνται με τον προσφυγικό πληθυσμό, που στη δεκαετία του 1920 είχε αρχίσει να εγκαθίσταται στην περιοχή της Καλαμαριάς. Αν και τα κείμενα δεν είναι αυτοβιογραφικά, εν τούτοις φέρουν πολλά σημάδια από τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα.

Ίσως λογοτεχνικά αν κριθούν, τα κείμενα αυτά να μην είναι «αριστουργήματα». Νομίζω όμως ότι πρώτιστα ο Λιανίδης θέλει να παρουσιάσει τις δυσκολίες, την φτώχεια, την πείνα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες εκείνης της εποχής. Τα διηγήματα με τίτλο «Τα παπούτσια», «Η πρώτη εξόρμηση» και «Η ραπτομηχανή» νομίζω είναι τα πιο όμορφα του βιβλίου. Ειδικά στο διήγημα «Η πρώτη εξόρμηση», παρουσιάζεται και η αντιμετώπιση των Θεσσαλονικέων προς εκείνους τους πρόσφυγες, τουλάχιστον αυτήν, που γνώρισαν πάρα πολλοί.

Στα κείμενα αυτά, πιο σημαντικά από τα λογοτεχνικά στοιχεία, είναι η παρουσίαση τοπογραφικών και ιστορικών στοιχείων για την Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν περιγραφές για τους Κλιβάνους στην Αρετσού και για τις περιοχές Καραντίνας, όπου το Ελληνικό Κράτος υποχρέωνε τους πρόσφυγες να μείνουν για κάποιο καιρό, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάρα πολλών από τύφο και άλλες αρρώστιες. Δίνονται επίσης στοιχεία για τις περιοχές από τη Νέα Κρήνη έως το Ντεπό. Μαθαίνουμε ότι η μεγάλη αυτή έκταση, από περίπου το σημερινό Παλατάκι έως τις αρχές του Ντεπώ, λεγόταν παλιά «Γαλλοελληνική» και την διέσχιζαν οι πρόσφυγες με τα πόδια, για να φτάσουν έως την αρχή του τραμ και αν μπορέσουν μετά να πάνε προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς αναζήτηση δουλειάς.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον, κυρίως για τα ιστορικά στοιχεία του. Άτομα με προσφυγική καταγωγή και ιδιαίτερα άτομα, που φέρουν μνήμες της πρώτης Καλαμαριάς, θα συγκινηθούν ιδιαίτερα με την ανάγνωση του βιβλίου. Ο Λιανίδης άλλωστε έχει αφιερώσει όλο το έργο του, στα δεινά, που πέρασαν οι πρόσφυγες, οι Πόντιοι κυρίως. Νομίζω ότι είναι ευτυχές έργο, το ότι ο Δήμος Καλαμαριάς είχε φροντίσει την επανέκδοσή του. Μπορείτε να βρείτε κάποια λίγα αντίτυπά του, στο βιβλιοπωλείο του Ραγιά, σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από τα €4.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΛΙΑΝΙΔΗΣ, Σίμος, Συγγραφείς

One response to “Ιστορίες Ποντίων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

  1. Παράθεμα: Τα πρώτα βήματα της Καλαμαριάς | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s