«Ράδιο Τσιγγιρίδης»: Ο πρώτος Ρ/Σ της χώρας, ήταν στην Θεσσαλονίκη

vivlioniki107

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η εφημερίδα «Μακεδονία» και το «Ράδιο Τσιγγιρίδη»: Ο πρώτος «όμιλος» ενημέρωσης στην Ελλάδα

Συγγραφέας: Νέστορας Τυροβούζης

Έκδοση: University Studio Press (2005)

ISBN: 960-12-1440-2

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένας από τους τομείς, όπου η Θεσσαλονίκη στάθηκε πρωτοπόρα για τον Ελλαδικό χώρο, είναι αυτός του ραδιοφώνου. Το μαγικό αυτό μέσο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και μάλιστα ο πρώτος σταθμός ήταν ιδιωτικός, το γνωστό «Ράδιο Τσιγγιρίδη». Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, είναι αφιερωμένο σε αυτό το εγχείρημα, που το ελληνικό κράτος φίμωσε στη δεκαετία του 1940, αλλιώς ίσως θα μιλούσαμε σήμερα για έναν από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου.

Η έκδοση είναι απλή, λιτή και όμορφη. Έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στο παράρτημα του βιβλίου, τόσο από εφημερίδες, όσο και από αρχεία και ντοκουμέντα, που σχετίζονται με τον ραδιοσταθμό. Το 5ο κεφάλαιο δε, είναι αφιερωμένο στη βιβλιογραφία.

Παλαιότερα είχαμε μιλήσει στη Vivlioniki για ένα βιβλίο της Όλγας Πλέχοβα, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2002 και ήταν αφιερωμένο στον Χρίστο Τσιγγιρίδη. Το έργο του Τυροβούζη, βασίζεται σε διπλωματική του εργασία. Πολλά από τα στοιχεία, που αναφέρει η Πλέχοβα, υπάρχουν και εδώ. Ο Τυροβούζης όμως εξετάζει και την σχέση, που είχε ο σταθμός, με την εφημερίδα «Μακεδονία» του Γιάννη Βελλίδη. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο εγχείρημα δημιουργίας ενός ομίλου ενημέρωσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και από τους πρώτους σε Ευρώπη και Αμερική.

Πέρα από το 5ο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο έχει όπως είπαμε την βιβλιογραφία, υπάρχουν άλλα 4 βασικά κεφάλαια στο έργο:

  • Στο πρώτο κεφάλαιο, υπάρχουν αναφορές για τις συνθήκες στην Θεσσαλονίκη και αλλού, μέσα στις οποίες γεννήθηκε και μεγάλωσε το Ράδιο Τσιγγιρίδη. Μοιάζει με πρόλογο ουσιαστικά (αν και υπάρχει και εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο).
  • Στο δεύτερο κεφάλαιο υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία για τον Τσιγγιρίδη και αναφορές στα πρώτα βήματα του σταθμού, από το 1926, που ο Τσιγγιρίδης απέκτησε τον πρώτο του πομπό, την παρουσία του στην 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κα. Ο Τσιγγιρίδης δεν ήταν μόνο ο πρώτος, που έφτιαξε ραδιοφωνικό σταθμό στην χώρα, αλλά και ο πρώτος, που έφερε τα μεγάφωνα. Μάλιστα η πρώτη μικροφωνική εγκατάσταση στη Βουλή, έγινε από αυτόν. Γενικά στο κεφάλαιο αυτό υπάρχουν πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, μικρά και μεγάλα, σοβαρά και κωμικά.
  • Στο τρίτο κεφάλαιο ο αναγνώστης θα διαβάσει για την σύμπραξη μεταξύ Ράδιο Τσιγγιρίδη και Εφημερίδας «Μακεδονία». Ο Βελλίδης ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του και καταφέρνει να δει την σημασία συνεργασίας των δύο μέσων. Το Ράδιο Τσιγγιρίδης αρχίζει να μεταδίδει ειδήσεις της εφημερίδας, όσο καιρό φυσικά του επιτρέπεται και μέσα στις δυσκολίες, που του δημιουργούν ο κρατικός έλεγχος και η λογοκρισία.
  • Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την πορεία του σταθμού από την περίοδο της Κατοχής, έως το κλείσιμό του από το κράτος, το 1946. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκπρόσωπος του Ε.Ι.Ρ. (πρόγονος των ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ κτλ) εκφώνησε επικήδειο λόγο στην κηδεία του Τσιγγιρίδη, ενώ το ίδιο το Ε.Ι.Ρ. είχε κάνει τα πάντα για να σβήσει το όνειρο του θανόντα.

Στο βιβλίο πέρα από την σχέση μεταξύ της εφημερίδας «Μακεδονία» και του σταθμού, ο αναγνώστης μπορεί να δει και την παράλληλη πορεία του σταθμού με την ΔΕΘ, της οποίας είχε γίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα η λειτουργία του σταθμού. Δυστυχώς ο κρατικός παρεμβατισμός και η ανάγκη προπαγάνδας του ελληνικού κράτους (χαρακτηριστικά τα οποία δεν χαθήκανε έως τις ημέρες μας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης) ήταν πολύ ισχυρότερα από την αγάπη ενός ανθρώπου για το ραδιόφωνο. Ο Τσιγγιρίδης δεν έχει βρει ακόμη τις τιμές, που δικαιούται, καθώς μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικέων αγνοεί τον ρόλο του.

Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό για την σύγχρονη ιστορία της πόλης μας, καθώς είναι από τα λίγα, που ασχολήθηκαν με τον Τσιγγιρίδη και τον σταθμό του. Η γλώσσα είναι απλή, κατανοητή από όλους. Δυστυχώς το δίδυμο Ράδιο Τσιγγιρίδη-Μακεδονία μπορεί να μην τελεσφόρησε, αλλά ιστορικά έχει δικαιωθεί και με το παραπάνω. Ρομαντικοί άνθρωποι, όπως ο Τσιγγιρίδης, που θα θυσίαζαν τα πάντα για το όνειρό τους (είχε βάλει μέχρι και υποθήκη το σπίτι του για να αποκτήσει τα όργανα, που χρειαζόταν) υπάρχουν και σήμερα και ουσιαστικά σε αυτούς ελπίζει η πόλη για ένα καλύτερο αύριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΤΥΡΟΒΟΥΖΗΣ, Νέστορας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.