Μια κουβέντα με τον Πάνο Θεοδωρίδη, για τον 20ο αιώνα στην Θεσσαλονίκη και αλλού

vivlioniki108

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, διήγηση ενός αιώνα ή ο νόμος ανατολικά του Πέκος

Συγγραφέας: Πάνος Θεοδωρίδης

Έκδοση: Θύραθεν (2013)

ISBN: 978-960-8097-95-7

Τιμή: Περίπου €14

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, πολλά ιστορικά βιβλία κυκλοφόρησαν σχετικά με την Θεσσαλονίκη. Ένα τέτοιο, σε μια πιο «εναλλακτική» φόρμα, είναι και αυτό, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα έργο του Πάνου Θεοδωρίδη, γνωστού κυρίως από την αρθρογραφία του και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Η έκδοση είναι όμορφη, με ωραίο χάρτινο εξώφυλλο. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στο μέσο του βιβλίου. Δεν αναφέρονται βιβλιογραφικά στοιχεία.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι αρκετά ακριβής σε σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου. Αν και το βιβλίο έχει πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, αν και έχει αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, εν τούτοις δεν είναι καθαρά ιστορικό, όπως τουλάχιστον έχουμε συνηθίσει τέτοια έργα. Πρόκειται για μία σειρά πολλών, μικρών διηγήσεων, σχετικά με συμβάντα, πρόσωπα, λεγόμενα του παρελθόντος. Το βιβλίο αυτό διαβάζεται, δεν μελετάται. Δεν υπάρχουν οι βαθιές αναλύσεις και δεν είναι αυτός ο σκοπός του βιβλίου.

Σύντομες, κοφτές διηγήσεις, όχι πάντα με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, αν και η πόλη εμφανίζεται πολύ συχνά σε αυτές. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το βιβλίο ως μια «κουβέντα», ακούει ο αναγνώστης τον συγγραφέα να του μεταφέρει ειδήσεις μιας άλλης εποχής. Το ενδιαφέρον του βιβλίου για μένα, είναι ότι πέρα από την ιδιαίτερη φόρμα του, ασχολείται παράλληλα με τις εξελίξεις στην πόλη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Μπαίνει δηλαδή το παρελθόν της πόλης απέναντι από αυτό της παγκόσμιας ιστορίας και μπορεί ο αναγνώστης να δει αν και πόσο οι παγκόσμιες εξελίξεις επηρέαζαν την πόλη μας.

Αξίζει επίσης να διαβαστεί το επίμετρο, όπου πλέον μιλάει ο Θεοδωρίδης και όχι τα γεγονότα του βιβλίου. Στην τελευταία σελίδα, στο βιογραφικό σημείωμα, το μάτι του αναγνώστη ίσως πέσει στο ότι προεξοφλεί ο Θεοδωρίδης την χρονιά θανάτου του, το 2016. Εύχομαι να διαψευσθεί πανηγυρικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Πάνος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.