Τα χρόνια της Εθνικής Επανάστασης στην Θεσσαλονίκη

vivlioniki106

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη και Μακεδονία 1800-1825: Μια εικοσαπενταετία εν μέσω θυέλλης

Συγγραφέας: Αθανάσιος Καραθανάσης

Έκδοση: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (1996)

ISBN: 960-7265-29-7

Τιμή: Περίπου €4

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για την επανάσταση του 1821, θεώρησα σωστό να μιλήσουμε για ένα βιβλίο, το οποίο έχει στοιχεία για το τι επικράτησε στην πόλη μας εκείνες τις ημέρες. Πριν αρκετό καιρό, είχαμε δει ένα άλλο βιβλίο, το οποίο είχε στοιχεία για τους διωγμούς των Ελλήνων την περίοδο 1821-1822, από τον ίδιο συγγραφέα (μπορείτε να διαβάσετε για αυτό, πατώντας εδώ). Σε αυτό το έργο, βλέπουμε περισσότερα πράγματα για την κατάσταση πριν και λίγο μετά την κήρυξη της επανάστασης.

Η έκδοση είναι καλή, λιτή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, το οποίο έχει φωτογραφία από χάρτη της Μακεδονίας του 1654. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων, ενώ βιβλιογραφικά στοιχεία υπάρχουν στο τέλος των σελίδων για τα όσα γράφονται.

Όπως προλογίζει και ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το κείμενο βασίζεται σε μια ομιλία του συγγραφέα, στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Δυστυχώς, όπως ο προφορικός λόγος συνήθως δεν έχει κεφάλαια, έτσι και στο βιβλίο το κείμενο είναι συνεχές και δεν αποδόθηκε όπως θα έπρεπε στο χαρτί, με αποτέλεσμα το κείμενο σε πολλά σημεία να κουράζει τον αναγνώστη ή να μην μπορεί εύκολα να το παρακολουθήσει.

Το βιβλίο βασίζεται σε εκθέσεις και αναφορές, που έστελναν οι Γάλλοι πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη. Αυτοί ήταν οι Clairambout (1802-1813), Fourcade Aine (1813-1815), ο γνωστός μας από τα περιηγητικά του βιβλία Cousinery (1815-1817) και ο Bottu (1817-1836) μαζί με τον γιο του Chretien.

Οι αναφορές αυτές έχουν πολλές πληροφορίες, τόσο για τα ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν την περίοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, όσο και για εμπορικές λεπτομέρειες. Μάλιστα, κυρίως αυτό, που ενδιέφερε τους Γάλλους, είναι η σχέση των ιστορικών γεγονότων και πώς αυτά μπορεί να επηρεάζουν τα εμπορικά συμφέροντα των Γάλλων. Υπάρχουν λεπτομέρειες για τη σφαγές και τις διώξεις κατά των Ελλήνων κυρίως από τον γνωστό Μεχμέτ Εμίν Αμπολουλούτ, που ακολούθησαν την έναρξη της επανάστασης, αλλά και για τις κινήσεις, που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Από τις αναφορές αυτές φαίνεται ότι οι Γάλλοι κρατούσαν, τουλάχιστον στην αρχή, μια στάση φιλοτουρκική, αντιδρώντας στις προσπάθειες επανάστασης των Ελλήνων. Η πειρατεία και οι ληστείες, ήταν εκείνη την εποχή πραγματικό βάσανο για τους εμπόρους και έπλητταν τους μεγάλους εμπορικούς οίκους. Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι μάλλον δεν είχαν δει με καλό μάτι, την αλλαγή των δεδομένων στον χώρο των Βαλκανίων.

Το βιβλίο το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον, καθώς μιλάει για γεγονότα, τα οποία ακόμη και η επίσημη Ελληνική ιστορία δεν τα έχει αναδείξει όσο θα έπρεπε. Ειδικά ο διωγμός των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης, με τις σφαγές, τις δημεύσεις περιουσιών και τις συνεχείς τιμωρίες του πληθυσμού, παραμένει άγνωστος για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας. Αναλογικά, θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί με τον χαμό των Εβραίων Θεσσαλονικέων το 1943 από τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Παρά τις όποιες αδυναμίες οργανωτικής φύσεως στο κείμενο, αποτελεί το βιβλίο ένα από τα λίγα, που μας ενημερώνουν για το τι επικράτησε στην πόλη μας εκείνη την περίοδο.

Advertisements

4 Σχόλια

Filed under ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, Αθανάσιος, Συγγραφείς

4 responses to “Τα χρόνια της Εθνικής Επανάστασης στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ρεπορτάζ και ιστορία για τις σφαγές στη Θεσσαλονίκη μετά το 1821 | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Στοιχεία για τον Ελληνικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1830 | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Η Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Ζητήματα σχετικά με τις ταφές και τα νεκροταφεία των Χριστιανών Θεσσαλονικέων στο παρελθόν | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.