Ιστορίες και παραμύθια για την μεσαιωνική Θεσσαλονίκη

vivlioniki102

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τι εφύλαγεν αυτός ο Χαμαιδράκων;

Συγγραφέας: Πάνος Θεοδωρίδης

Έκδοση: Κέδρος (1996)

ISBN: 960-04-1220-0

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τον Πάνο Θεοδωρίδη τον ήξερα κυρίως μέσα από τα άρθρα του σε εφημερίδες καθώς και κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση και πιο συγκεκριμένα την «Εκατογραφία», που παρουσίαζε με τον Βασίλη Κεχαγιά, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας. Από εκείνες τις εκπομπές και έπειτα, διάβασα συνολικά τρία βιβλία του, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό εδώ.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Αρνητική εντύπωση κάνει το εξώφυλλο του βιβλίου, από τα πιο ακαλαίσθητα, που έχω δει ποτέ.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, το έργο αυτό προέρχεται από κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες ο Θεοδωρίδης παρουσίαζε τα μνημεία της πόλης και πιο συγκεκριμένα το μεσαιωνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται όμως για τις κλασσικές αφηγήσεις ιστορικών συγγραμμάτων, αλλά ούτε και για μυθοπλασίες λογοτεχνικών κειμένων, αλλά κάτι ενδιάμεσο. Είναι τέτοια δε η μίξη, ώστε παλαιοί και σύγχρονοι πρωταγωνιστές, ταξιδεύουν στο χθες και στο σήμερα συνεχώς, χωρίς πολλές φορές τα όρια να είναι εμφανή.

Υπάρχουν 23 σύντομα διηγήματα στο βιβλίο, τα οποία ασχολούνται με πάρα πολλές πτυχές της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Τα λιμάνια, οι γειτονιές, σπουδαίες εκκλησίες και μονές, τα τείχη και τα κάστρα της πόλης, αλλά και γεγονότα, που σημάδεψαν την ιστορία της, αλλά και οι περιοχές έξω από τα τείχη, στα πέριξ της Θεσσαλονίκης, για όλα αυτά και πολλά άλλα διαβάζει ο αναγνώστης. Αυτό, που καταφέρνει ο Θεοδωρίδης, είναι να δίνει ζωή στα μνημεία της πόλης, τα οποία ακίνητα τώρα (τουλάχιστον κάποια από αυτά) κοσμούν την Θεσσαλονίκη.

Το ύφος της αφήγησης ίσως στην αρχή ξενίσει κάπως τον αναγνώστη, αλλά μόλις το συνηθίσει, μπορεί να απολαύσει το κείμενο πιο εύκολα. Πέρα από τους μύθους όμως, υπάρχουν και ιστορικά στοιχεία σημαντικά, κυρίως τοπογραφικά, με κυριότερο νομίζω την άποψη του Θεοδωρίδη, ότι ο Ιππόδρομος της πόλης δεν ήταν στην θέση, που σήμερα πιστεύουμε, αλλά στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο με άρεσε. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και διαβάζεται με ενδιαφέρον. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε πράγματα, για τα οποία σίγουρα έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά. Ξεδιαλέγοντας τα ιστορικά κομμάτια, μπορεί ο αναγνώστης να βρει και σημαντικές λεπτομέρειες για το παρελθόν της πόλης. Στο ερώτημα του τίτλου του βιβλίο, για το τι τέλος πάντων φύλαγε αυτός ο Χαμαιδράκοντας (πιθανόν υπαρκτό πρόσωπο, υπερασπιστής της Θεσσαλονίκης, κατά την άλωσή της από τους Νορμανδούς), ο κάθε ένας θα δώσει την δική του προσωπική απάντηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Πάνος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s