Ιστορίες από το Μπεχ Τσινάρ έως την Χαλάστρα

vivlioniki101

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Δυτικά της Σαλονίκης, στις παράγκες με τους κύκνους…

Συγγραφέας: Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη, Σίμος Οφλίδης

Έκδοση: Παρατηρητής (1998)

ISBN: 960-260-960-5

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς, νομίζω ότι το όνομα Μπανγκλαντές δεν τους φέρνει πρώτα στο μυαλό την Ασιατική χώρα, αλλά την ταβέρνα, που για πολλά χρόνια βρισκόταν στο Καλοχώρι, μια παράγκα, με ξεχωριστό χαρακτήρα και πολύ νόστιμο φαγητό, από όσο θυμάμαι τουλάχιστον. Αυτό το μαγαζί ήταν και το πρώτο, που μου ήρθε στο μυαλό, διαβάζοντας το βιβλίο, για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Στο τέλος υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις, όπως τοπωνύμια, γλωσσάρι και ονοματολογίες, που θα συναντήσει ο αναγνώστης στο κείμενο. Την Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη την είχαμε συναντήσει στο παρελθόν, στο βιβλίο-αφιέρωμα, που είχα κάνει για τα πατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο είναι μια σειρά ιστοριών, ανεξάρτητων μεταξύ τους, οι οποίες κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο. Το ταξίδι ξεκινά από το μέλλον μας, το 2042 μ.Χ. και πάει προς τα πίσω, έως τα χρόνια των αρχαίων μύθων. Αλλάζουν οι ήρωες, ο χρόνος, οι συνθήκες, αλλά σταθερή είναι πάντα η περιοχή. Από την περιοχή του Δενδροπόταμου, έως τις ακτές του Γαλλικού και του Λουδία, ένας κόσμος, που στο μυαλό των περισσοτέρων είναι συνυφασμένος με πουλιά, βάλτους, έλη, κουνούπια.

Σε αυτά τα ταξίδια, πρωταγωνιστές των ιστοριών δεν είναι αυτοί, που γράφουν ιστορία, αλλά άνθρωποι καθημερινοί, που την βίωσαν. Οι στάσεις στον χρόνο, έχουν να κάνουν με διαφορετικές στιγμές στο παρελθόν του τόπου, στιγμές, που έμελλαν να αλλάξουν και την ροή της ιστορίας. Τα ποτάμια, τα πουλιά, οι ψαράδες και η θάλασσα είναι πρωταγωνιστές εδώ. Στην ιστορία μάλιστα του 904 μ.Χ., οι γλάροι γίνονται οι βασικοί ήρωες.

Οι ιστορίες μοιάζουν με παραμύθια, που διηγείται κάποιος σε μικρά παιδιά. Διαβάζονται εύκολα και ξεκούραστα. Μπορεί να μην διεκδικούν λογοτεχνικά βραβεία, αλλά αποτίουν φόρο τιμής σε έναν τόπο, που ο χρόνος άλλαζε συνεχώς τη μορφή του και τη γεωγραφία του. Έξω από την πόλη, αλλά στενά συνδεδεμένη με αυτήν, η σημερινή περιοχή Καλοχωρίου, το δέλτα του Αξιού, η Χαλάστρα και η Σίνδος, με βάση τον Στράβωνα αποτελούν κάποιους από τους γεννήτορες της Θεσσαλονίκης, καθώς λέγεται ότι κάτοικοι και των περιοχών αυτών μεταφέρθηκαν στην νέα πόλη από τον Κάσσανδρο, για να ζήσουν εκεί πέρα. Μαζί με τα βιβλία του Λαζαρίδη, νομίζω συμπληρώνει το βιβλίο αυτό το puzzle της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΑΛΑΪΤΖΗ-ΟΦΛΙΔΗ, Λένα, ΟΦΛΙΔΗΣ, Σίμος, Συγγραφείς

One response to “Ιστορίες από το Μπεχ Τσινάρ έως την Χαλάστρα

  1. Παράθεμα: Η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη μέσα από τη ζωή και την κάμερα ενός φωτογράφου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.