Καλλιτέχνες μιλούν για τον Χριστιανόπουλο

vivlioniki090

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ντίνος Χριστιανόπουλος: Μικρό πορτραίτο

Συγγραφέας: Ελένη Λαζαρίδου

Έκδοση: – (1987)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τις σημαντικότερες και ίσως πιο παρεξηγημένες μορφές του λογοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Εκδότης, ποιητής, υπάλληλος βιβλιοθήκης, φιλόλογος, κριτικός, κάποιες από τις πολλές του ιδιότητες. Με θετικά και αρνητικά λόγια για το έργο του, την συμπεριφορά του, ποτέ δεν περνά απαρατήρητος. Κάποιοι λένε ότι προκαλεί εσκεμμένα, αλλά, ακόμη και αν αυτό ισχύει, μπορεί να είναι και για καλό. Το βιβλίο σε αυτήν την ανάρτηση μιλάει για τον Χριστιανόπουλο. Ή μάλλον πιο καλά, μιλάνε για τον Χριστιανόπουλο φίλοι και συνεργάτες του.

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη. Το εξώφυλλο το έχει σχεδιάσει ο σπουδαίος Κάρολος Τσίζεκ. Οι σελίδες ενωμένες μεταξύ τους, χρειάζεστε χαρτοκόπτη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων.

Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, ήταν ο εορτασμός των 30 χρόνων του περιοδικού «Διαγώνιος». Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το 1986. Το σπουδαίο αυτό λογοτεχνικό περιοδικό, δεν υπάρχει πλέον. Μέσα από τις σελίδες του αναδείχθηκαν πολλοί από τους σύγχρονους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης. Η «Διαγώνιος» είναι το πνευματικό παιδί του Χριστιανόπουλου.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια συνέντευξη του Χριστιανόπουλου στην συγγραφέα, που είχε δοθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 1986, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ1. Επίσης, το τελευταίο κείμενο του βιβλίου, είναι το εξαιρετικό «Εναντίον» του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που όσο το διαβάζω, τόσο πιο διαχρονικό μου φαίνεται. Το «Εναντίον» είχε κυκλοφορήσει με το περιοδικό «Διαγώνιος» το 1979.

Αυτοί, που γράφουν για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, είναι από τους σημαντικότερους δημιουργούς της τέχνης στην Θεσσαλονίκη. Σπουδαία ονόματα, με πλούσιο έργο, σε ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία: Κάρολος Τσίζεκ, Νίκος Νικολαΐδης (από τους καλύτερους τυπογράφους της Θεσσαλονίκης), Γ.Θ.Βαφόπουλος, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Κλείτος Κύρου, Τόλης Καζαντζής, Σάκης Παπαδημητρίου, Περικλής Σφυρίδης, Πάνος Παπανάκος, Φώνης Ζογλοπίτης. Όλοι τους έζησαν τον Χριστιανόπουλο μέσα από την «Διαγώνιο», είχαν προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις μαζί του και μέσα από τον τομέα τους, αναδεικνύουν την δραστηριότητά του. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, μιλάνε για το ιδιότροπο του χαρακτήρα του, για την ακεραιότητα και την τιμιότητά του και για τις όποιες ιδιορρυθμίες του.

Κάποια από αυτά τα κείμενα είναι από συνεντεύξεις της Λαζαρίδου, κάποια είναι κείμενα, που γράφτηκαν για το βιβλίο. Η συγγραφέας έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά, επιλέγοντας κορυφαίους στο είδος τους να μιλήσουν για το έργο του Χριστιανόπουλου. Και άσχετα αν φυσικά υπάρχει υποκειμενικότητα στα λόγια του καθενός, τα κοινά σημεία όλων στο λόγο τους για το έργο και τον χαρακτήρα του Χριστιανόπουλου, μας δίνουν ένα σαφέστατο πορτραίτο για αυτόν.

Το βιβλίο έχει αξία, όχι μόνο γιατί μιλάει για έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης για την Θεσσαλονίκη, που να σημειωθεί ότι ποτέ δεν την πρόδωσε και την έχει αγαπήσει βαθύτατα, αλλά και για τα κείμενα όσων μιλάνε για τον Χριστιανόπουλο. Το βιβλίο ίσως το βρείτε σε κάποια βιβλιοπωλεία, αν και δύσκολο. Σε παλαιοβιβλιοπωλείο το βρήκα εγώ, σε άριστη κατάσταση, ολοκαίνουριο με €2.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, Ελένη, Συγγραφείς

One response to “Καλλιτέχνες μιλούν για τον Χριστιανόπουλο

  1. Παράθεμα: Η ιστορία του λογοτεχνικού περιοδικού «Κοχλίας» | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.