Ένα από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν, για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

vivlioniki066

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Νικόλαος Παπαχατζής, Νικόλαος Νικονάνος

Έκδοση: Μόλχο (1970)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Γενικά στις αναρτήσεις του blog μου, προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός με τις παρουσιάσεις των βιβλίων. Όπως είχα γράψει άλλωστε και στην αρχή, δεν είμαι κριτικός βιβλίου, απλά μοιράζομαι μαζί σας την άποψή μου για τα βιβλία σχετικά με την Θεσσαλονίκη, τα οποία διαβάζω. Για το βιβλίο αυτό, όπως και για 2-3 ακόμη, δεν μπορώ όμως να είμαι αντικειμενικός, για λόγους, που θα εξηγήσω παρακάτω.

Η έκδοση είναι καλή, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1970 και ήταν μάλιστα τότε η 8η έκδοσή του. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και σχέδια, που συνοδεύουν το κείμενο. Αν και είμαστε στο 1970, η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η δημοτική. Από όσο γνωρίζω, το βιβλίο είχε συνεχίσει να εκδίδεται, μεταφράστηκε δε σίγουρα σε αγγλικά και γαλλικά, γερμανικά και ρώσσικα. Για όσους ενδιαφέρονται για την καινούρια έκδοσή του, τιμάται περίπου στα €10, είναι του 1997 και έχει ISBN 960-796-400-4.

Ο λόγος που αγαπώ αυτό το βιβλίο, είναι ότι αποτέλεσα από τα πρώτα βιβλία της συλλογής μου. Το είχε η μητέρα μου, όταν σπούδαζε στη Φιλοσοφική και αποτελεί ένα από τα κίνητρά μου να αρχίσω να διαβάζω κείμενα για την Θεσσαλονίκη. Ευνόητο είναι ότι υπάρχουν πλέον στην αγορά πιο σύγχρονες εκδόσεις, με περισσότερες πληροφορίες, πιο πλούσιο υλικό, πιο οργανωμένες δουλειές στο σύνολό τους.

Τα μνημεία, με τα οποία ασχολείται κυρίως το βιβλίο, είναι τα βυζαντινά και τα ρωμαϊκά. Είμαστε βλέπετε σε εποχή, που τα οθωμανικά μνημεία της πόλης μας έπρεπε να είναι κρυμμένα, χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μπεζεστένι, στο Μπέη Χαμάμ, στο Γενί Τζαμί και σε άλλα μνημεία της πόλης, που έγιναν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη. Ακόμη και για το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, υπάρχουν μόνο 4 σειρές, που αναφέρουν απλά την ύπαρξή του και αυτές στο κεφάλαιο, που μιλάει για τα Τείχη της πόλης.

Βρήκα ενδιαφέρουσα την περιγραφή, που κάνει το βιβλίο στα ανάγλυφα της Καμάρας, καθώς και το κεφάλαιο, που μιλάει για την Αρχαία Αγορά. Είμαστε ούτε μια δεκαετία μακρυά από την ανακάλυψή της, ακόμη γίνονται ανασκαφές. Επίσης για τις περισσότερες εκκλησίες που περιγράφονται, οι εργασίες διάσωσης και αναστήλωσής τους ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν μετά το 1970.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, οι λόγοι, που εγώ αγαπώ το βιβλίο, δεν έχουν να κάνουν τόσο με το περιεχόμενό του, όσο με προσωπικούς λόγους. Όχι ότι το βιβλίο δεν διαβάζεται, έχει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μνημεία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ένα επιπλέον κίνητρο να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο, είναι ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μόλχο, οι οποίες δεν υπάρχουν πια, όπως και το βιβλιοπωλείο, που έγραψε την δική του ιστορία στην πόλη μας.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΝΙΚΟΝΑΝΟΣ, Νικόλαος, ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ, Νικόλαος, Συγγραφείς

One response to “Ένα από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν, για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Μικρός οδηγός για τους Αγίους Αποστόλους | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.