Άλλο ένα βιβλίο με νοσταλγία για την πόλη

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αχ, Σαλονίκη…

Συγγραφέας: Τούλα Τίγκα

Έκδοση: Άγκυρα (2007)

ISBN: 978-960-422-525-5

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλία με νοσταλγικές αφηγήσεις σχετικά με την Θεσσαλονίκη έχουμε δει αρκετά στο παρελθόν, μέσα από τις αναρτήσεις της Βιβλιονίκης. Άλλα είναι καλά, άλλα όχι και τόσο. Αυτό που κρατάμε από όλα, είναι η περιγραφή των εποχών,  που έζησαν οι συγγραφείς και σε δεύτερο λόγο η λογοτεχνική τους αξία. Άλλωστε πολλές φορές οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων δεν ασκούν το επάγγελμα του συγγραφέα, αλλά ερασιτεχνικά θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις θύμησες του παρελθόντος. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Ωραία φωτογραφία έχει το εξώφυλλο του βιβλίου.

Η συγγραφέας θυμάται τα χρόνια που έζησε στη Θεσσαλονίκη, όταν ήταν παιδί, μέχρι και τα χρόνια που ήταν φοιτήτρια. Είμαστε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και η αφήγηση φτάνει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η περιοχή που ζούσε η Τίγκα ήταν ανατολικά, αρχικά στην Γραβιάς, μετά κάπου στο Βυζάντιο, στη συνέχεια στη Μελενίκου (όχι την γνωστή, αλλά μια μικρή οδό κοντά στην Μαρτίου). Μεγαλωμένη σε ένα μικροαστικό περιβάλλον, έχει ζήσει τις εποχές, που ο κόσμος μαζευόταν στις αυλές, πριν αυτές γκρεμιστούν. Οι πρώτοι έρωτες, οι πρώτοι ήρωες, η ζωή να περνάει μέσα από τις περιπέτειες των ηθοποιών του σινεμά. Μια ζωή σχετικά ανέμελη, με έγνοιες παιδικές και χωρίς πολλές σκουτούρες. Φαίνεται πως η ιστορία της πόλης δεν αγγίζει ιδιαίτερα την ζωή της συγγραφέως, εξελίσσονται αμφότερες χωρίς να ενώνονται. Όσο μεγαλώνει η Τίγκα, τόσο η γειτονιά μοιάζει να είναι μικρή και αναζητά νέα στέκια, αυτά του κέντρου της πόλης.

Από τον τίτλο περίμενα να διαβάσω πολύ περισσότερα πράγματα για την πόλη μας. Παραμένει απλά το φόντο των όσων βιώνει η συγγραφέας. Είναι φανερή παντού η νοσταλγία, με δεδομένο φυσικά ότι μιλάει για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Η γραφή δεν είναι άσχημη, αλλά δεν ξέρω το πόσο θα ενδιαφέρει τον αναγνώστη η εξιστόρηση των βιωμάτων της συγγραφέως. Από την άλλη εκτιμώ το ότι κάθισε να γράψει για αυτά, το ότι το βιβλίο δεν φτάνει τις προσδοκίες μου, ευθύνεται μάλλον περισσότερο στις προσδοκίες μου.

Ένα ενδιαφέρον σημείο, είναι ότι αναφέρει σε κάποιο σημείο την Ανίτα της «Γλυκειάς Ζωής», και σήμερα η Ανίτα αυτή έφυγε από την ζωή (πρόκειται για την Ανίτα Έκμπεργκ).

Προσωπικά δεν με ενθουσίασε. Αν ζήσατε την πόλη παιδί κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ίσως το βρείτε πιο ενδιαφέρον.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΤΙΓΚΑ, Τούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s