Μια ζωή δίπλα στον Γιάννη Βελλίδη

vivlioniki040

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης

Συγγραφέας: Χρίστος Χριστοδούλου

Έκδοση: Παρατηρητής (1999)

ISBN: 960-374-032-2

Τιμή: Περίπου €17

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σήμερα όταν μιλάμε για την εφημερίδα Μακεδονία, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός ηλικιωμένου, ο οποίος σε έναν καφενέ, παρέα με τον καφέ του, θα ξεφυλλίζει πρωί πρωί τις σελίδες της. Περισσότερο γραφική εικόνα, παρά αντιπροσωπευτική της ιστορίας αυτής της εφημερίδας. Πριν όχι και τόσο πολλά χρόνια, η Μακεδονία ήταν από τα σημαντικότερα έντυπα της χώρας, το τιράζ της ήταν πολλές χιλιάδες φύλλα και ο αθηναϊκός τύπος δεν μπορούσε να την ανταγωνιστεί. Πίσω από αυτήν την ισχύ και την δύναμη της εφημερίδας, βρίσκονταν ο εκδότης της, Ιωάννης Βελλίδης. Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, μιλάει για την ζωή του, έτσι όπως την διηγήθηκε ο Λευτέρης Βόδενας, συνεργάτης του Βελλίδη για πάρα πολλά χρόνια, στον Χρίστο Χριστοδούλου.

Η έκδοση είναι καλή, με χάρτινο εξώφυλλο. Χρησιμοποιήθηκε χαρτί Velvet των 100gr για την εκτύπωση. Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, κυρίως από το προσωπικό αρχείο του Βόδενα. Προλογίζει το βιβλίο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Παρατηρητής, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Νομίζω ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε πάλι από τις εκδόσεις Επίκεντρο (είναι η συνέχεια των εκδόσεων του Παρατηρητή), αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό.

Ο «γάτος», όπως ήταν το παρατσούκλι που είχαν κολλήσει στον Βελλίδη, προέρχεται από μία άλλη Θεσσαλονίκη, που δύσκολα κάποιος μπορεί να συναντήσει σήμερα. Επιχειρηματίας, που κατάφερε να κρατήσει στην κορυφή τα έντυπά του, παρά τις όποιες δυσκολίες. Κατάφερε να ακροβατήσει με επιτυχία, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, πολιτικό και επιχειρηματικό. Σήμερα η Μακεδονία είναι πνιγμένη στα οικονομικά προβλήματα, όταν έφυγε ο Βελλίδης, είχε αφήσει μια εφημερίδα χωρίς χρέη, με τα ταμεία γεμάτα και με φανατικό αναγνωστικό κοινό.

Τον Χριστοδούλου έχουμε συναντήσει στο παρελθόν σε δύο πολύ αξιόλογα βιβλία του, ένα για τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα για τον Χασάν Ταχσίν Πασά. Σε αυτό εδώ έχει τον ρόλο του δημοσιογράφου (που είναι και το επάγγελμά του) και όχι του ερευνητή. Ο συνομιλητής του, λόγω θέσης, είχε την ευκαιρία να ζήσει τον Βελλίδη σε προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές. Το βιβλίο δεν προσπαθεί να αγιοποιήσει τον εκδότη, παρουσιάζονται καλές και άσχημες όψεις του βίου του. Σίγουρα υπάρχει θαυμασμός, αλλά αυτός είναι ανιδιοτελής (η συνέντευξη και το βιβλίο άλλωστε γράφτηκαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Βελλίδη). Παρουσιάζονται οι σχέσεις του Βελλίδη με τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες, περιγράφεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας μεταπολεμικά, υπάρχουν αναφορές στην καθημερινότητα του Βελλίδη, στους έρωτές του, τα πάθη και τις αδυναμίες του.

Το βιβλίο αυτό είναι μια πηγή. Σημαντική μεν, αλλά δουλειά του ερευνητή είναι να ψάξει να βρει πόσα από αυτά ισχύουν και πόσα όχι, πόσα είναι απλές προσωπικές εκτιμήσεις του Βόδενα και πόσα αληθινά ντοκουμέντα. Η ροή του λόγου είναι συνεχής και ζωντανή, άσχετα από το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη σε μία μέρα.

Κάποιος ιστορικός στο μέλλον θα μπορέσει να εκτιμήσει την προσφορά του Βελλίδη, ενός ανθρώπου ο οποίος σιχαινόταν τις δεξιώσεις και προτιμούσε να ρουφάει τον ναργιλέ του ακόμη και σε σκοτεινές γωνιές της πόλης, ενός ανθρώπου ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό της Ένωσης Κέντρου, αλλά στήριξε μεταπολιτευτικά τον Καραμανλή, ενός ανθρώπου που λάτρευε την οικογένειά του και παράλληλα ζούσε τους πόθους τους με ένταση. Όλα αυτά, αν μη τι άλλω, αποδεικνύουν την πολύπλευρη προσωπικότητα αυτού του Θεσσαλονικέα, ο οποίος έγραψε το δικό του, εντελώς προσωπικό κεφάλαιο, στην ιστορία της πόλης μας.

Προσωπικά μου άρεσε το βιβλίο, τόσο για το υλικό του, όσο και για τον τρόπο γραφής του. Σε παζάρι βιβλίου το βρήκα στην τιμή των €5. Νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί, ειδικά από άτομα που ενδιαφέρονται για την ιστορία των εφημερίδων της πόλης ή για την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χρίστος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s