Ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημα, για την Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα

vivlioniki028

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Las Incantadas, αταξίδευτη μαγεμένη

Συγγραφέας: Μανώλης Γκουνάγιας

Έκδοση: Αφοί Κυριακίδη (2012)

ISBN: 978-960-467-406-0

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όπως έχουμε πει και σε άλλες παλαιότερες αναρτήσεις, η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι τέτοια, που έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς να γράψουν μια σειρά από λογοτεχνικά κείμενα. Συνήθως η φόρμα των έργων αυτών, είναι να υπάρχει ένας πρωταγωνιστής και να παρακολουθούμε την ζωή του, παράλληλα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η έκδοση είναι συμπαθητική, καλή θα την έλεγα. Υπάρχει ένα όμορφο πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, διάφορες φωτογραφίες εποχής και κείμενο ευανάγνωστο. Στο τέλος υπάρχει βιβλιογραφία και πηγές, που βοήθησαν τον συγγραφέα στο να γράψει το κείμενο.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου αυτού είναι ο Αστέρης, ένας Έλληνας της Θεσσαλονίκης. Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία, είναι από την ημέρα που έφτασε στην Θεσσαλονίκη ο Miller, ο Γάλλος που απέσπασε τις μορφές των «Μαγεμένων» και τις μετέφερε στην Γαλλία, μέχρι την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης, το 1912. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, παρακολουθούμε πολλά, σπουδαία γεγονότα, που επηρέασαν ως ένα βαθμό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, την ιστορία της πόλης. Από την αφαίρεση των Ειδώλων, όπως είπαμε, μέχρι των αναβρασμό των Βουλγάρων ενάντια στο Πατριαρχείο, το φαινόμενο της ληστείας στους ορεινούς όγκους, την αποτυχημένη επανάσταση στο Λιτόχωρο, την σφαγή των Προξένων, την επανάσταση των Νεότουρκων και τον τορπιλισμό του θωρηκτού Φετχί-Μπουλέντ και τέλος την απελευθέρωση της πόλης. Τον Αστέρη τον γνωρίζουμε αρχικά παιδί και στο τέλος είναι οικογενειάρχης με 4 παιδιά και πολλά εγγόνια.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του βιβλίου, ο συγγραφέας έχει πάρει το ερέθισμα για να γράψει αυτό το έργο, από ένα βιβλίο του Άρη Παπάζογλου, μια μελέτη αφιερωμένη στις Μαγεμένες, για την οποία έχουμε μιλήσει στο παρελθόν στην Vivlioniki. Μεγάλο μέρος του βιβλίου περιγράφει τα γεγονότα, από την άφιξη του Miller μέχρι την ημέρα που έφυγε από την Θεσσαλονίκη με τα γλυπτά. Οι σελίδες αυτές είναι βγαλμένες από το βιβλίο του Παπάζογλου, καθώς στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές. Στη συνέχεια φαίνεται ότι ο συγγραφέας κατάλαβε ότι το κείμενό του ήταν μικρό, οπότε προσπάθησε να βάλει στην ιστορία και άλλα γεγονότα, όπως πχ το κεφάλαιο για τον Αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Γ’ Βοναπάρτη, το οποίο μοιάζει να είναι εντελώς άσχετο.

Ακολουθεί η ζωή του Αστέρη στα βουνά ως ληστής, η επιστροφή του στην Θεσσαλονίκη και η δημιουργία της οικογένειάς του. Τα ιστορικά γεγονότα για τα οποία μιλήσαμε νωρίτερα, δεν κυλάνε ομαλά μέσα στην ιστορία, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Μεγάλη Πλατεία του Μπακόλα, αλλά μοιάζουν να «σπρώχνονται» με βία να κολλήσουν στην πλοκή του έργου. Επίσης κάποια από τα όσα αναφέρονται είναι ιστορικά λανθασμένα (πχ τα όσα αναφέρονται για τον τορπιλισμό του Φετχί-Μπουλέντ).

Το ύφος γραφής είναι απλό και κατανοητό σε όλους. Ο έκδηλος ερασιτεχνισμός, προσωπικά δεν με απογοητεύει, πιστεύω ότι καλό είναι να προσπαθεί κάποιος να γράψει ένα βιβλίο και ας μην βγει αριστούργημα το κείμενό του. Από εκεί και πέρα, σίγουρα έχουν γραφτεί πολύ καλύτερα και πολύ πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα.

Όταν αγόρασα το βιβλίο, νόμιζα ότι το κείμενο θα ήταν όλο για τις Μαγεμένες. Μετά που το διάβασα, πιστεύω ότι είναι ένα καλό βιβλίο για εφήβους, μια πρώτη προσέγγιση στα γεγονότα εκείνης της εποχής, που αναφέρονται στο βιβλίο. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτά τα γεγονότα, υπάρχουν πολλά ιστορικά βιβλία, πάρα πολύ καλογραμμένα. Το έργο αυτό του Γκουνάγια είναι ένα ξεκούραστο κείμενο, σύντομο, εύκολο στο διάβασμά του, το οποίο προφανώς και δεν θα διδάξει ιστορία της πόλης.

Εν κατακλείδι, είναι μια προσπάθεια, που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΓΚΟΥΝΑΓΙΑΣ, Μανώλης, Συγγραφείς

2 responses to “Ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημα, για την Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα

  1. Παράθεμα: Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος και σύγχρονη εποχή στο Ντεπό | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένα μυθιστόρημα για τις Μαγεμένες ή αλλιώς «Las Incantadas» | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.