Σημεία της Θεσσαλονίκης βαμμένα με αίμα

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας, Πάρις Πετρίδης

Έκδοση: Άγρα (2012)

ISBN: 978-960-505-032-0

Τιμή: Περίπου €26

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έργα του Σάκη Σερέφα έχουν παρουσιαστεί αρκετά από την Vivlioniki. Ο συγγραφέας μας έχει δώσει κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά βιβλία για την πόλη, αν και ο ίδιος δεν είναι ιστορικός. Εν τούτοις η έρευνά του μας έχει δείξει αρκετές πτυχές της ιστορίας της πόλης μας. Σε αυτό το βιβλίο, μας παρουσιάζει μια Θεσσαλονίκη διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε καθημερινά, μια Θεσσαλονίκη τόπο μαρτυρίου και αίματος.

Η έκδοση είναι άριστη, με σκληρό εξώφυλλο και χάρτινη κουβερτούρα. Το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε είναι Sappi Magno Satin των 150gr, ενώ άξιο να σημειωθεί είναι ότι η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία έχουν γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Κράτος και είχε την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι φωτογραφίες είναι σε πολύ καλή εκτύπωση, τα κείμενα είναι ευανάγνωστα.

Πέρα από τα κείμενα του Σερέφα, υπάρχει μια εισαγωγή του Mark Mazower και ένα επίμετρο του Ηρακλή Παπαϊωάννου, που αξίζουν να διαβαστούν επίσης.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει καθημερινά σημεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία το παρελθόν, το παλαιότερο ή το πολύ κοντινό μας, είχαν γίνει τόποι δολοφονιών, μαζικών ή μεμονωμένων. Στην πολύχρονη βλέπετε ιστορία της πόλης, οι νεκροί και το πνεύμα τους βρίσκονται παντού, γεγονός που είχε επισημανθεί και σε δύο άλλα βιβλία, ένα του Γιώργου Αναστασιάδη και ένα του Σπύρου Κουζινόπουλου, τα οποία αμφότερα παρουσιάστηκαν από την Vivlioniki.

Ακολουθείται χρονολογική σειρά, δηλαδή ξεκινάμε από τα παλαιότερα γεγονότα. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι η συγγραφική ομάδα δεν θέλησε να ασχοληθεί με τους θανάτους από φυσικά φαινόμενα ή επιδημίες, αλλά με γεγονότα βίας, δολοφονίες κυρίως, άλλες από τις οποίες στιγμάτισαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιες άλλες έμειναν απλά κείμενα στις σελίδες των εφημερίδων. Κάθε κείμενο, ακολουθεί επίσης μία συγκεκριμένη φόρμα, ξεκινώντας με την λέξη «Εδώ» και παρουσιάζοντας συνοπτικά το περιστατικό βίας. Ακολουθεί βιβλιογραφική πηγή, που αναφέρεται σε αυτά τα περιστατικά. Οι φωτογραφίες είναι ρεαλιστικές, με κυρίαρχο χρώμα το γκρίζο. Στόχος τους είναι να δείξουν καθημερινές γωνιές της πόλης, όπως τις αντικρίζουμε περνώντας δίπλα τους και νομίζω ότι το πετυχαίνει. Αυτός είναι και ο σκοπός του βιβλίου νομίζω, να δώσει στον αναγνώστη μια διαφορετική αντίληψη της καθημερινότητάς του, κάνοντάς τον να σκεφτεί ότι εκεί που αυτός περπατάει ή κάθεται να ξαποστάσει ή έχει δώσει ένα ραντεβού, πριν πολλά ή λίγα χρόνια κάποιος άνθρωπος ξεψυχούσε.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πάρα πολύ ενδιαφέρον. Έχω δηλώσει πολλάκις θαυμαστής του ερευνητικού και ιστορικού έργου του Σερέφα και το βιβλίο αυτό κινείται στα ίδια πλαίσια. 52 σημεία επιλέχθηκαν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα. Μια πρωτότυπη προσέγγιση της ιστορίας της πόλης, σε μια πολύ ποιοτική έκδοση.

Advertisements

5 Σχόλια

Filed under ΠΕΤΡΙΔΗΣ, Πάρις, Συγγραφείς, ΣΕΡΕΦΑΣ, Σάκης

5 responses to “Σημεία της Θεσσαλονίκης βαμμένα με αίμα

  1. Παράθεμα: Πτώματα και εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Η μυθιστορία ενός εγκλήματος πάθους στη Θεσσαλονίκη του 1950 | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Με τον φακό του Πάρι Πετρίδη στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: 25 ποιήματα για άγνωστα θανατικά της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  5. Παράθεμα: Μικρά εγκλήματα μεγάλων παθών στη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s