Στο φαρμακείο του Ηλία Κατσόγιαννη

vivlioniki034

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Με τον Μπαρμπαλιά

Συγγραφέας: Τηλέμαχος Αλαβέρας

Έκδοση: Ιανός (1999)

ISBN: 960-7771-22-2

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για ένα ακόμη βιβλίο της σειράς «Εν Θεσσαλονίκη», που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν οι εκδόσεις του Ιανού, θα μιλήσουμε σήμερα σε αυτήν την ανάρτηση. Συγγραφέας ο Τηλέμαχος Αλαβέρας, μία μορφή που επηρέασε τα λογοτεχνικά δρώμενα της πόλης, όχι τόσο με το συγγραφικό του έργο, αλλά κυρίως με την δουλειά του μέσα από το περιοδικό «Νέα Πορεία». Το βιβλίο μιλάει για μία άλλη δεσπόζουσα μορφή των γραμμάτων της πόλης, τον Ηλία Κατσόγιαννη.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, από λογοτέχνες της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο έχει χάρτινη κουβερτούρα και στο εξώφυλλο υπάρχει η μορφή του Ηλία Κατσόγιαννη.

Ο Μπαρμπαλιάς έγινε γνωστός κυρίως για το φαρμακείο του, το οποίο βρισκόταν επί της Τσιμισκή, στον αριθμό 10. Αποτελούσε σημείο συνεύρεσης πολλών λογοτεχνών, κυρίως κατά την δεκαετία του ’50 και ’60. Ένας χώρος του μαγαζιού, είχε διαμορφωθεί έτσι, ώστε να μπορούν να συνευρίσκονται οι διάφοροι επισκέπτες και να συνομιλούν για διάφορα θέματα, είτε λογοτεχνικά, είτε όχι. Ήταν μαζί με το φαρμακείο του Πεντζίκη, δύο πυρήνες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, τα «καλλιτεχνικά φαρμακεία» της πόλης μας.

Ο Κατσόγιαννης δεν ήταν Θεσσαλονικιός, γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας, τα οποία και λάτρευε. Ήταν μάλιστα από τους ιδρυτές του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης. Ούτε βέβαια και το στιλ γραφής των κειμένων του (ήταν ποιητής και έγραψε και κάποια θεατρικά) μπορούν να τον κατατάξουν στην κατηγορία της «Σχολής Θεσσαλονίκης». Αυτά βέβαια δεν τον εμπόδισαν στο να μαζεύει παλαιότερους, αλλά και πιο σύγχρονους λογοτέχνες της πόλης στο φαρμακείο του.

Ο Αλαβέρας γράφει ένα κείμενο ποταμό, βασισμένος στις προσωπικές του εμπειρίες και σε όσα έχει μαζέψει για τον Μπαρμπαλιά. Το κείμενο δεν έχει ούτε κεφάλαια, ούτε κάποιον χωρισμό. Αυτό κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα κουραστική και βαρετή σε κάποια σημεία. Επίσης η αναφορά πάρα πολλών ονομάτων, κάνει το βιβλίο ακόμα πιο κουραστικό. Ο Αλαβέρας μοιάζει να «κουτσομπολεύει», πράγμα το οποίο προσωπικά επίσης δεν μου άρεσε.

Για να μην είμαι όμως μόνο αρνητικός, οφείλω να πω ότι περιγράφεται ένας κόσμος και οι λειτουργίες του, τον οποίο ο αναγνώστης δεν γνωρίζει και προσεγγίζει απλά μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων. Μικρότητες, αντιπάθειες, αστείες στιγμές διαφόρων λογοτεχνών αναφέρονται στο κείμενο. Παρελαύνουν δε από τις σελίδες του, όλα σχεδόν τα ονόματα της μεταπολεμικής γενιάς, η οποία έδωσε κάποια από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας μας.

Προσωπικά δεν με ενθουσίασε το βιβλίο. Οι πρώτες σελίδες μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, αλλά όσο προχωρούσε το βιβλίο, το κείμενο μου φαινόταν ότι βάλτωνε ή και επαναλαμβανόταν σε κάποια σημεία. Ίσως αν υπήρχαν κεφάλαια, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθεί τις περιόδους και τη ζωή του Κατσόγιαννη, να ήταν το βιβλίο καλύτερο. Θα το πρότεινα μόνο σε άτομα με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον, πάνω στη ζωή του Κατσόγιαννη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΛΑΒΕΡΑΣ, Τηλέμαχος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.