Η Τουμπιώτικη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη (μέρος 2ο)

vivlioniki014

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα μέσα από τα μάτια μου

Συγγραφέας: Σίμος Κερασίδης

Έκδοση: Παρατηρητής (1998)

ISBN: 960-260-978-8

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα βιβλία με εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης, μέσα από τα ταξίδια στις αναμνήσεις ενός συγγραφέα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Πολλά από αυτά χρησιμεύουν και ως ιστορικά ντοκουμέντα στην έρευνα για το παρελθόν της πόλης. Το κέντρο της πόλης και οι συνοικίες τους παρουσιάζονται μέσα από τις νοσταλγικές, κατά κύριο λόγο, θύμησες και μέσα από τις ιστορίες που διηγούνται, σκιαγραφείται όχι μόνο η τοπογραφία της πόλης, αλλά και λαογραφικά στοιχεία, οι λογικές και τα πιστεύω των ανθρώπων του παρελθόντος, ήθη και έθιμα του τόπου. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η έκδοση είναι καλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, από τις κλασσικές εκδόσεις που έβγαζε στο παρελθόν ο Παρατηρητής. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα, κάποιες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Το βιβλίο είναι μια σειρά διηγημάτων, μέσω των οποίων ακολουθούμε τον Κερασίδη σε ένα ταξίδι από την παιδική του ηλικία, μέχρι την πιο σύγχρονη εποχή. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του Κερασίδη που παρουσιάζουμε μέσα από την Vivlioniki, το πρώτο ήταν τα διηγήματα «Το Τραμ» και το δεύτερο το μυθιστόρημα «Το σβήσιμο του θάμπους«. Το σημερινό βιβλίο κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι η συνέχεια του πρώτου βιβλίου, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και χαρακτήρες. Στο Τραμ βέβαια κυρίως πρωταγωνίστρια είναι η Τούμπα, ενώ εδώ η πόλη της Θεσσαλονίκης διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο.

Η εποχή είναι αυτή μετά το τέλος του Πολέμου. Χωρίς να έχω ζήσει αυτήν την περίοδο, νομίζω ότι ο Κερασίδης την περιγράφει ιδιαίτερα καλά, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που μεγάλωσε σε μια φτωχή Αριστερή οικογένεια. Μέσα από τις ιστορίες φαίνεται η προσπάθεια να χτιστεί ό,τι είχε γκρεμιστεί με τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο, η πρόοδος των ανθρώπων, μέσα στις δυσκολίες που υπήρχαν. Υπάρχουν και πολλά τοπογραφικά στοιχεία για την πόλη, όπως η περιγραφή της περιοχής «Μπλόκια», εκεί που σήμερα είναι η Νέα Παραλία και ο παραλιακός δρόμος και που παλαιότερα ο κόσμος πήγαινε για μπάνιο ή η περιοχή της Πλατείας του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία θα αποτελέσει και το  σημείο που θα εξελιχθεί το μυθιστόρημα του συγγραφέα «Το σβήσιμο του θάμπους» λίγα χρόνια αργότερα. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο η παρουσίαση των ιδιωτικών κλινικών, που παλαιότερα υπήρχαν στο κέντρο της πόλης και ο μικρόκοσμος της προσφυγούπολης της Τούμπας.

Μέσα στα τρία χρόνια που χωρίζουν το Τραμ από το σημερινό βιβλίο, φαίνεται η αλλαγή στο στιλ του συγγραφέα. Το συναισθηματικό κομμάτι έχει υποχωρήσει, η γραφή εξακολουθεί να είναι απλή, αλλά η νοσταλγία του Κερασίδη φαίνεται να έχει λιγότερο θυμό. Ο έρωτας του συγγραφέα για την Τούμπα είναι δεδομένος, αν και δεν τον εμποδίζει να περιγράφει τα καλά και τα άσχημα της περιοχής.

Προσωπικά μου άρεσε το βιβλίο. Δεν μιλάμε για κάποιο αριστούργημα, αλλά για ένα έργο, το οποίο διαβάζεται εύκολα και νομίζω θα ενδιαφέρει αρκετά άτομα που μεγάλωσαν στην Τούμπα ή έζησαν την εποχή που περιγράφει ο συγγραφέας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ, Σίμος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s