Εφηβικά χρόνια της Ζατέλη στη Θεσσαλονίκη

vivlioniki015

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο δικός της αέρας

Συγγραφέας: Ζυράννα Ζατέλη

Έκδοση: Ιανός (2006)

ISBN: 960-7827-15-5

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άλλο ένα βιβλίο, από τις εκδόσεις του Ιανού και την σειρά του «μικρός Ιανός», δηλαδή σύντομες ιστορίες, σε μέγεθος βιβλίων τσέπης. Αυτή τη φορά συγγραφέας είναι μια ιδιαίτερα γνωστή στο πλατύ κοινό δημιουργός, η Ζυράννα Ζατέλη, η οποία κατάγεται από τον Σοχό της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, με χαρτί κουβερτούρας να καλύπτει το εξωτερικό μέρος και γραφικούς χαρακτήρες τέτοιους, που να το κάνουν ευανάγνωστο.

Πρόκειται για μία νουβέλλα, δηλαδή κείμενο μεγαλύτερο του διηγήματος και μικρότερο του μυθιστορήματος. Αυτοβιογραφικό, είναι μια ιστορία της συγγραφέως στα εφηβικά της χρόνια, η οποία παρουσιάζει την εικόνα της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα μάτια μιας κοπέλας, που μεγάλωσε λίγο έξω από την «μεγάλη πόλη». Χρονικά πρέπει να βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Κύριο θέμα είναι ο έρωτας της συγγραφέως με έναν Γερμανό και το επικείμενο ταξίδι της στην Γερμανία για να τον δει. Γύρω από αυτό το γεγονός, κινείται ο κόσμος της Ζατέλη σε αυτό το βιβλίο, οι γνωστοί, οι φίλοι, άλλοι έρωτες, η δουλειά της και φυσικά η Θεσσαλονίκη. Δίνεται επίσης και η εικόνα της αστυφιλίας, που οδήγησε μεγάλους πληθυσμούς της επαρχίας στα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο αδελφός της Ζατέλη είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη για σπουδές, η αδελφή της με τον άντρα της για ένα καλύτερο μέλλον και η ίδια είχε έρθει για τις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.

Η διήγηση είναι στρωτή και εύκολη, κοινώς κυλάει το βιβλίο χωρίς προβλήματα. Ανήκει στην κατηγορία αυτή των κειμένων, που θα μπορούσε ο συγγραφέας να στα διηγείται παρέα με έναν καφέ σε κάποια γωνιά της πόλης. Δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία της συγγραφέως για να μπορώ να συγκρίνω αν αυτό είναι το μόνιμο στιλ της ή αν στην νουβέλλα αυτή το χρησιμοποιεί μόνο.

Χωρίς να εντυπωσιάζει, είναι μια καλή παρέα για ένα απόγευμα. Θα μπορούσε νομίζω να είναι φθηνότερο.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΖΑΤΕΛΗ, Ζυράννα, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.