Μικρές ιστορίες, καθημερινών ανθρώπων

vivlioniki010

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Περιπολών περί πολλών τυρβάζω

Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Έκδοση: Πατάκη (2011)

ISBN: 978-960-16-4290-1

Τιμή: Περίπου €14

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη τον είχαμε γνωρίσει στην Vivlioniki μέσα από το μυθιστόρημά του για την ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη στην Θεσσαλονίκη, το πολύ γνωστό «Ουζερί Τσιτσάνης«. Το δεύτερο βιβλίο του για το οποίο θα μιλήσουμε είναι μια συλλογή διηγημάτων, 26 στο σύνολο, στα οποία η Θεσσαλονίκη είναι το σκηνικό στα περισσότερα.

Η έκδοση είναι καλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, συμπαθητική θα την έλεγα. Χαρτί chamois χρησιμοποιήθηκε για την εκτύπωση, ενώ οι γραφικοί χαρακτήρες το κάνουν ευκολοδιάβαστο.

Πρόκειται για ιστορίες μικρές, που άλλες μοιάζουν να είναι αυτοβιογραφικές, άλλες όχι. Τα άτομα που είναι πρωταγωνιστές, είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, αυτοί που για κάποιον λόγο αποκαλούμε «της διπλανής πόρτας», λες και οι γείτονες όλων δεν κουβαλάνε την δική τους τρέλα ο καθένας. Ιστορίες από το σήμερα οι περισσότερες, γραμμένες με απλό και ευφυή τρόπο. Στο διήγημα «Κλαψόδεντρος» υπάρχει και ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο του λυρισμού. Δεν λείπει το χιούμορ, πολύ έξυπνο (όπως για παράδειγμα στο διήγημα «Αν το ξανακάνεις»), ενώ σε κάποια είναι έντονο το νοσταλγικό ύφος (όπως για παράδειγμα στο «Συνταγή λουκουμιών» και στο «Ο άνθρωπος που έφτιαχνε καπάντζες»).

Οι εικόνες που μου σχημάτισαν πολλά από τα διηγήματα αυτά, είναι σαν να βγήκαν από κάποιες παλιές σειρές τηλεόρασης της Κρατικής Τηλεόρασης. Οι διάλογοι όπου υπάρχουν είναι απολύτως φυσικοί και ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με περίεργες και πολύπλοκες συζητήσεις. Πρόκειται για ιστορίες καθημερινές, που μπορεί κάποιος να στις διηγηθεί στην κουβέντα με τον καφέ. Δεν υπάρχει παρόλα αυτά προχειρότητα, αμεσότητα θέλει να πετύχει νομίζω ο Σκαμπαρδώνης και πιστεύω ότι το καταφέρνει.

Δεν υπάρχουν τοπογραφικά ή ιστορικά στοιχεία για την πόλη, η Θεσσαλονίκη εδώ αποτελεί τον τόπο όπου εξελίσσονται τα πράγματα, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στην πλοκή. Η μόνη ένσταση που έχω, είναι για το διήγημα «Συνταγή λουκουμιών», όπου ο συγγραφέας λέει ότι ανεβαίνει την Χαλκέων και από εκεί στρίβει στην Σκρα. Στην σημερινή Θεσσαλονίκη αυτές οι δύο οδοί δεν συναντά η μία την άλλη, δεν ξέρω αν παλαιότερα ήταν διαφορετικά τα ονόματα των δρόμων.

Προσωπικά το βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο ξεκουράζει το μυαλό, όχι επειδή είναι ανάλαφρο ή απλοϊκό, αλλά επειδή η ροή των γεγονότων είναι τέτοια, που καταφέρνει να παρουσιάζει στον αναγνώστη εικόνες, παρά λέξεις. Νομίζω ότι για συντροφιά ενός Σαββατοκύριακου, αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, Γιώργος

2 responses to “Μικρές ιστορίες, καθημερινών ανθρώπων

  1. Παράθεμα: Το πρώτο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ο Νοέμβριος του Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s