Μια διαδρομή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης με τον Αλέξανδρο Κοσματόπουλο

vivlioniki232

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο πιο σύντομος δρόμος

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κοσματόπουλος

Έκδοση: Ιανός (1999)

ISBN: 960-7771-25-7

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στο παρελθόν είχαμε παρουσιάσει από την Vivlioniki ένα βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου από τη σειρά «Εν Θεσσαλονίκη» των εκδόσεων Ιανός. Στη συλλογή αυτή, υπήρχαν κείμενα διαφόρων λογοτεχνών, οι οποίοι με το έργο τους μίλησαν για την Θεσσαλονίκη και προσέθεσαν υλικό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Θεώρησα σωστό να προστεθεί μια ξεχωριστή κατηγορία για αυτά τα βιβλία, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης του blog να τα βρίσκει πιο εύκολα. Το δεύτερο κείμενο της κατηγορίας αυτής, είναι το βιβλίο του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η έκδοση είναι συμπαθητική, με μια χάρτινη κουβερτούρα με φωτογραφία του συγγραφέα από την εποχή που ακόμη είχε μαλλιά. Στην αρχή υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Κοσματόπουλου. Σε αντίθεση με το βιβλίο του Χριστιανόπουλου, εδώ δεν έχουμε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αλλά ένα ανεξάρτητο κείμενο. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

Το βιβλίο δεν χωρίζεται σε κεφάλαια, είναι μια διαρκής κουβέντα του Κοσματόπουλου με το παρελθόν του και τον εαυτό του. Μοιάζει σε μορφή στο επίμετρο του Γιώργου Ιωάννου στην «Πρωτεύουσα των προσφύγων», αφού ο συγγραφέας απευθύνεται πρώτα στον εαυτό του και μέσω αυτού στον αναγνώστη.

Εξιστορούνται κομμάτια της ιστορίας της πόλης, ενώ παράλληλα διηγείται ο συγγραφέας τις σπουδαιότερες συναντήσεις του με άτομα, τα οποία με κάποιο τρόπο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του. Ζωή Καρέλλη, Πεντζίκης, Παΐσιος, αλλά και άγνωστοι στο ευρύ κοινό κληρικοί. Περπατά στην πόλη και στις διάφορες γωνιές της ξυπνά η ιστορία του τόπου, τα γεγονότα που τον σημάδεψαν. Κυρίως το ενδιαφέρον του είναι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, αλλά και στους διωγμούς που υπέστησαν οι Χριστιανοί, είτε κατά την Ρωμαϊκή, είτε κατά την Οθωμανική περίοδο της πόλης. Αφηγείται μνήμες από θαύματα που του εξιστόρησαν πιστοί και μπλέκονται αυτά με την ιστορία, δημιουργώντας μια αίσθηση μύθου.

Σαφώς επηρεασμένος από την μυσταγωγία του Αγίου Όρους, το οποίο έχει επισκεφτεί πολλές φορές, γοητεύεται από το Βυζάντιο και την μεγαλοπρέπειά του, χωρίς όμως να επιζητά μεγαλεία στην προσωπική του ζωή. Οι ναοί και τα μνημεία, μάρτυρες του παρελθόντος μιας πόλης εντελώς διαφορετικής, της οποίας πολλά σημάδια παραμένουν κρυμμένα.

Στο κείμενο υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία, τοπογραφικά της εποχής που έζησε νεότερος ο Κοσματόπουλος, πολλά θρησκευτικά στοιχεία, κυρίως λαογραφικού και λιγότερου θεολογικού χαρακτήρα. Το κείμενο είναι συνεχές, αλλά οι παράγραφοι οριοθετούν τις αλλαγές στο θέμα. Και ο τρόπος γραφής είναι διαφορετικός όταν αναφέρεται σε ιστορία και όταν αναφέρεται σε θαύματα και συζητήσεις με κληρικούς και μοναχούς. Δεν γνωρίζω αν πιστεύει όντως σε όλα αυτά ή αν απλά είναι γοητευμένος από το μυστήριο.

Ο Κοσματόπουλος θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο πιο σύντομος δρόμος για ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο. Ίσως επειδή σε μικρή έκταση μπορεί κάποιος να δει τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μαζεμένα όλα μέσα στα όρια της ιστορικής πόλης. Αφορμή όμως είναι αυτή, για να μας διηγηθεί κομμάτια της ζωής του, τα πιο σημαντικά για αυτόν, αυτά που τον επηρέασαν ως άνθρωπο και συγγραφέα.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Δεν είναι ότι προσθέτει κάτι καινούριο στην ιστορική έρευνα, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Βοηθά όμως στο να γνωρίσουμε τον συγγραφέα. Δεν έχω διαβάσει ακόμη κάποιο από τα έργα του και ίσως κάποιος που γνωρίζει κείμενά του να του φανεί πιο ενδιαφέρον. Νομίζω όμως ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο διαβάζεται εύκολα και αν θυμάμαι καλά, μπορείτε να το βρείτε στον Ιανό με €4 μόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αλέξανδρος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.