Η δύση μιας οικογένειας Θεσσαλονικέων

vivlioniki230

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το σβήσιμο του θάμπους

Συγγραφέας: Σίμος Κερασίδης

Έκδοση: Παρατηρητής (2003)

ISBN: 960-374-246-5

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό, αφού συνδυάζουν την λογοτεχνία με την ιστορία. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη, έχουν γραφτεί αρκετά, τα οποία κυρίως κινούνται χρονικά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και συνέβησαν στην πόλη πάρα πολλές αλλαγές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της Θεσσαλονίκης. Στην Vivlioniki έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν κάποια τέτοια ιστορικά μυθιστορήματα, όπως «Το νήμα» και το «Στη σκιά των αιώνων» ή «Το βαλς στην ομίχλη» και «Η καταστροφή της Θεσσαλονίκης«. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι και αυτό του Κερασίδη, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η έκδοση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, έχει χαρτί εκτύπωσης chamois των 80gr. και τίποτα άλλο που να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη. Στο εξώφυλλο φαίνεται η γειτονιά, που αποτελεί το επίκεντρο των περισσότερων εξελίξεων του βιβλίου, την γειτονιά του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Η υπόθεση του βιβλίου κινείται γύρω από την ζωή της οικογένειας του Γεώργιου Φεγγαρογένη. Χρονικά η ιστορία ξεκινάει λίγο μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και υπάρχουν αναφορές σε γεγονότα και πριν από αυτόν, και φτάνει μέχρι τις σύγχρονες ημέρες. Στα κεφάλαια του βιβλίου, υπάρχει πάντοτε ένας κύριος πρωταγωνιστής, μέλος της οικογένειας συνήθως (εκτός από αυτό της Μεταξώς, η οποία δούλευε για την οικογένεια) και εξιστορείται η ζωή του. Η οικογένεια αποτελούνταν από τον Γεώργιο και την Λεονόρα, που ήταν οι γονείς, και την Ιζαμπώ, την Θεοδώρα, την Διαλεχτή, την Βενετιά και τον Κωνσταντίνο, που ήταν τα παιδιά. Οι ζωές τους θα περάσουν από πολλές μεταβολές, θα γνωρίσουν όλοι την χαρά και την λύπη, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, θα αντιμετωπίσουν όσα τους φέρει η μοίρα με διαφορετικό τρόπο.

Ο τίτλος του βιβλίου έχει να κάνει με την πτώση της οικογένειας και με την απομυθοποίηση που γνώρισαν, είτε τα παιδιά, είτε τα εγγόνια του Φεγγαρογένη. Αρχικά σβήνει η περιουσία, μετά η ιστορία της οικογένειας και τέλος το όνομα θα χαθεί και αυτό. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, άσχετα αν μπορεί να στεναχωρήσει τον αναγνώστη.

Τον Σίμο Κερασίδη τον είχαμε γνωρίσει στην Vivlioniki μέσα από ένα άλλο βιβλίο του, «Το Τραμ«, το οποίο βασιζόταν σε προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα. Αυτό το έργο του όμως, είναι σαν να έχει γραφτεί από άλλον συγγραφέα. Ο τρόπος γραφής και το ύφος είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Κερασίδης επιλέγει να γράψει όπως θα γραφόταν ένα τέτοιο έργο αν δημιουργούνταν στις αρχές του 20ου αιώνα. Λυρικό ύφος, ποιητικό ώρες ώρες, δίνει στο μυθιστόρημα ένα εντελώς ξεχωριστό χρώμα. Με ροή συνεχή, το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα και κρατάει συνεχώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Καθώς εκτυλίσσεται η υπόθεση, επιλέγει τα σωστά σημεία για να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ιστορίας, το δε τέλος του βιβλίου, είναι αντάξιο όλου του υπόλοιπου.

Μέσα στο κείμενο υπάρχουν πολλές πληροφορίες για ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν προστεθεί αβίαστα και μοιάζουν εντελώς φυσιολογικά. Περιγράφονται διαφορετικοί κόσμοι, από μεγαλοαστούς, έως άτομα της εργατικής τάξης. Και όπως επισήμανα και νωρίτερα, το ύφος της γραφής του, η σύνταξη των προτάσεων είναι κάτι που δεν συναντά κάποιος συχνά σε σύγχρονα κείμενα. Επίσης επίκεντρο των εξελίξεων είναι μια γειτονιά, που σπάνια αναφέρεται σε βιβλία, όπως αυτή της συνοικίας των Σιδηροδρομικών, κοντά στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Και «Το Τραμ» μου είχε αρέσει, αλλά ο Κερασίδης εδώ δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό, πράγμα που αποδεικνύει ότι μπορεί να μεταβάλλει ύφος και στιλ. Το βρήκα στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στην τιμή των €3,5, αν σας ενδιαφέρει, η τιμή του είναι άριστη.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ, Σίμος, Συγγραφείς

One response to “Η δύση μιας οικογένειας Θεσσαλονικέων

  1. Παράθεμα: Η Τουμπιώτικη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη (μέρος 2ο) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s