Πιστοί και άθεοι, μάρτυρες εγκλημάτων στην Θεσσαλονίκη

vivlioniki229

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Θεός φυλάει τους άθεους

Συγγραφέας: Πέτρος Μαρτινίδης

Έκδοση: Νεφέλη (2006)

ISBN: 960-211-784-2

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τον Πέτρο Μαρτινίδη τον γνωρίσαμε στην Vivlioniki μέσα από δύο βιβλία του που παρουσιάσαμε, το «Κατά συρροήν» και το «Από άλλοθι σε άλλοθι«. Αμφότερα αστυνομικά έργα, το πρώτο μυθιστόρημα, το δεύτερο συλλογή από μικρά διηγήματα. Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε εδώ, είναι ένα μυθιστόρημα, γραμμένο περίπου στην ίδια φόρμα όπως και τα άλλα δύο βιβλία που παρουσιάσαμε του συγγραφέα.

Η έκδοση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, πλαστικοποιημένο το εξώφυλλο, ιδανικό για παραλία (αν την ανάρτηση αυτήν την έκανα το καλοκαίρι, σίγουρα θα έμπαινε στην κατηγορία Βιβλία Παραλίας).

Πρωταγωνιστής και ήρωας της ιστορίας μας, ο δημοσιογράφος Αλέξης Ολμέζογλου. Τον συναντάμε και στο «Από άλλοθι σε άλλοθι». Όλα ξεκινάνε από ένα «θαύμα» στην Μητρόπολη, με μια εικόνα που δακρύζει. Από εκεί και πέρα ακολουθεί μια σειρά γεγονότων, μια απαγωγή, μια αυτοκτονία, αρκετές απόπειρες δολοφονιών, αλλά και μια δολοφονία, παρακολουθήσεις και «θείες» επεμβάσεις, μέχρι να βρεθούνε οι ένοχοι και να λυθεί το μυστήριο.

Νομίζω ότι σε αυτό το βιβλίο ο Μαρτινίδης ήθελε περισσότερο να γράψει ένα φιλοσοφικό κείμενο περί ύπαρξης Θεού ή όχι και το προσάρμοσε στην πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό φαίνεται από τους διαλόγους κυρίως, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικοί, εκτός και αν καθημερινά οι κρατούμενοι μιλάνε με τους φύλακές τους για το γιατί χαντακώθηκε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και τι έλεγε το πρόγραμμα του Λισένκο. Οι συζητήσεις των πρωταγωνιστών εξυπηρετούν την ανάγκη του συγγραφέα να εκφράσει τις απόψεις του, αλλά δεν μου φαίνεται να γίνονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μάλλον κουράζουν. Μοιάζουν σαν μια ανάγκη επίδειξης γνώσεων του Μαρτινίδη, από κάτι που έχει διαβάσει ή ακούσει.

Ακολουθούνται και εδώ κάποια στερεότυπα αστυνομικών μυθιστορημάτων, μπλέκεται και εδώ ο έρωτας, το πάθος, η εξουσία. Περιέργως ο πρωταγωνιστής δεν καπνίζει και δεν οδηγάει 2CV πάντως. Είναι ένας διανοούμενος δημοσιογράφος, με δόσεις κυνισμού και χιούμορ που μπορεί να αρέσει σε κάποιους.

Το τέλος της ιστορίας και η λύση του γρίφου είναι καλή, αν και νομίζω ότι αδικεί τον αναγνώστη, καθώς δεν του παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία για να βρει αυτός το τι πραγματικά συμβαίνει.

Προσωπικά δεν με ενθουσίασε το βιβλίο, κάποια κομμάτια του διαβάζονταν ιδιαίτερα ευχάριστα και δημιουργούσαν αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά υπάρχουν και κομμάτια (με πρώτους τους διαλόγους), που ευχόμουν να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πιστεύω ότι το έργο είναι κατώτερο του «Κατά συρροήν» και για €15 δεν αξίζει τα λεφτά του. Ίσως αν πέσει η τιμή του, να αξίζει τον κόπο να του δώσετε μια ευκαιρία.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ, Πέτρος, Συγγραφείς

One response to “Πιστοί και άθεοι, μάρτυρες εγκλημάτων στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Euro 2004 και εγκλήματα στη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s