Θεσσαλονικιές στην δεκαετία του ’50

vivlioniki227

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Γυναίκες στη δεκαετία του ’50

Συγγραφέας: Θεόδωρος Κεσόπουλος

Έκδοση: Μπαρμπουνάκης (2000)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’50 είναι μια πόλη, που προσπαθεί να κλείσει της πληγές της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η αστυφιλία έχει αρχίσει πρώτα ως ανάγκη, από τα θύματα του Εμφυλίου στην επαρχία και θα συνεχίσει έπειτα για λόγους εργασίας. Η κοινωνία κυριαρχείται από υπέρ-συντηρητικές απόψεις για τα καθημερινά θέματα και ο ρόλος της γυναίκας είναι περιορισμένος με ελάχιστες ελευθερίες. Αυτόν τον ρόλο, μέσα σε αυτήν την κοινωνία προσπαθεί να αποδώσει ο Κεσόπουλος στο βιβλίο του.

Η έκδοση δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, μάλλον μέτρια προς κακή θα την χαρακτήριζα. Υπάρχουν λάθη σε κάποιες σελίδες, γενικά ούτε το εξώφυλλο, ούτε κάτι στο εσωτερικό του βιβλίου μπορεί να τραβήξει το μάτι του αναγνώστη.

Το βιβλίο αποτελείται από μία σειρά διηγημάτων, ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα οποία εξιστορούν τις ζωές γυναικών της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1950. Κυρίως ερχόμενες από την εργατική τάξη, οι γυναίκες αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό περίγυρο. Όνειρο των περισσοτέρων είναι να βρούνε ένα καλό γαμπρό και να αποκατασταθούν, η εκπαίδευση εκείνη την εποχή ήταν πολυτέλεια για πολλούς, ειδικά για τις γυναίκες και το «τι θα πει η κοινωνία» παίζει σημαντικό ρόλο στις προσωπικές επιλογές.

Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το βιβλίο. Διατηρεί ένα ύφος από B-movies του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου, με δράματα που αποτυπώνονται στις δραματικές ταινίες. Δεν έζησα σε εκείνη την εποχή και δεν γνωρίζω αν όντως ήταν έτσι τα πράγματα και οι καταστάσεις, αλλά μου φαίνονται κάπως υπερβολικά αυτά που γράφονται στο βιβλίο. Η διήγηση επίσης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μου φαίνεται πως της λείπει η λογοτεχνική χροιά και όπου αυτή υπάρχει, είναι επιτηδευμένη. Από την άλλη, υπάρχουν ιστορικές αναφορές αρκετές, όπως και τοπογραφικά στοιχεία της πόλης εκείνης της εποχής, τα οποία ίσως ενδιαφέρουν κάποιους.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι αξίζει περισσότερο για την εικόνα της πόλης που παρουσιάζει, παρά για τις ιστορίες που αφηγείται. Ίσως να το εκτιμήσουν όσοι θυμούνται την δεκαετία του ’50 στην Θεσσαλονίκη, αυτοί θα έχουν και πιο σωστή άποψη για το αν τα διηγήματα είναι ρεαλιστικά ή όχι.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ, Θεόδωρος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s