Μια αφήγηση του Χριστιανόπουλου από τα παιδικά του χρόνια.

vivlioniki222

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Πίσω απ’την Αγια-Σοφιά

Συγγραφέας: Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έκδοση: Ιανός (1997)

ISBN: 960-7771-04-4

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις του Ιανού είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν μια σειρά από βιβλία, με τίτλο «Εν Θεσσαλονίκη», τα οποία είχαν βασιστεί σε συνεντεύξεις ή εκπομπές προσώπων, από τον 9,58FM της ΕΡΤ3. Τα πρόσωπα αυτά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας και στα βιβλία αυτά κυριαρχούν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς, ήταν για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Από τους πολλούς συντελεστές αυτών των βιβλίων, αξίζει να σταθούμε στην Βάνα Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν διευθύντρια προγράμματος του σταθμού εκείνη την εποχή.

Η έκδοση είναι συμπαθητική. Υπάρχει μια χάρτινη κουβερτούρα και το εξώφυλλο είναι προσεγμένο. Υπάρχουν στην αρχή τα βιογραφικά στοιχεία του Χριστιανόπουλου και ένα προλογικό σημείωμα της Χαραλαμπίδου. Το κείμενο βασίζεται σε μια ραδιοφωνική αφήγηση του Χριστιανόπουλου, που έγινε το 1995.

Ο Χριστιανόπουλος στο βιβλίο αυτό, μιλάει για την ζωή του, όταν έμενε σε ένα σπίτι πίσω από την Αγία Σοφία, στην σημερινή οδό Χαραλάμπους (από το Κυπρίου Γεωργίου Χαραλάμπους), που στο παρελθόν λεγόταν οδός Βασιλέως Καρόλου της Ρουμανίας. Πρόκειται για τον δρόμο που ανεβαίνει από το ζαχαροπλαστείο Ροδίνι και καταλήγει στην Εγνατία. Έμεινε εκεί μόλις για ενάμιση χρόνο, αλλά επειδή πέρασε εκεί μέρος της παιδικής του ηλικίας, οι μνήμες του είναι αρκετά έντονες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο μιλάει για την γειτονιά αυτή, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την τοπογραφία της, τα κτίρια και την ιστορία της. Το δεύτερο κεφάλαιο μιλάει για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί πέρα, οικογένειες διαφορετικές μεταξύ τους, μια περίεργη συμβίωση για τα σημερινά δεδομένα, αλλά αρκετά συνηθισμένη τότε. Περισσότερο έμοιαζε με κοινόβιο το σπίτι. Το τρίτο κεφάλαιο μιλάει για τα γεγονότα που θυμάται ο Χριστιανόπουλος, όπου κυρίως γίνεται λόγος για τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και τους βομβαρδισμούς που έπληξαν την γειτονιά.

Προσωπικά μου φάνηκε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο είναι ευανάγνωστο, καθώς βοηθάει πολύ το ύφος της αφήγησης του Χριστιανόπουλου. Σημαντικότερη προσφορά του βιβλίου, είναι για μένα τα τοπογραφικά στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας, μιας γειτονιάς της πόλης, που δεν έχει αναφερθεί πολλές φορές από άλλους συγγραφείς. Είναι η ίδια περιοχή, όπου εξελίσσεται η δράση στο βιβλίο «Τζιοκόντα» του Νίκου Κοκάντζη. Αν μένετε εκεί στα πέριξ, ίσως σας ενδιαφέρει περισσότερο. Πιθανόν να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από αυτήν που δίνει το Biblionet.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ντίνος

One response to “Μια αφήγηση του Χριστιανόπουλου από τα παιδικά του χρόνια.

  1. Παράθεμα: Αυτοβιογραφικά κείμενα του Ντίνου Χριστιανόπουλου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.