Θεσσαλονίκη, 2030 μΧ…

vivlioniki220

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Mon Alix

Συγγραφέας: Κώστας Ζαχόπουλος

Έκδοση: Cannot Not Design (2008)

ISBN: 978-960-88610-1-5

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μέχρι τώρα όλα τα βιβλία που είδαμε, κινούνταν χρονικά στο σήμερα και κυρίως στο παρελθόν της πόλης. Αυτό όμως το έργο, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, μας ταξιδεύει στο μέλλον, στη Θεσσαλονίκη του 2030. Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι ζούνε σε μια πόλη αρκετά διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε.

Η ποιότητα έκδοσης είναι μοναδική. Είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο αναγνώστης. Εκπληκτικό εξώφυλλο, μοναδική ποιότητα εκτύπωσης, όλη η εργασία, από τις γραμματοσειρές, μέχρι το χαρτί και από την αρίθμηση των σελίδων, μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, δείχνουν μια προσπάθεια, που έχει γίνει με πολύ μεράκι. Όταν είδα για πρώτη φορά το βιβλίο και το ξεφύλλισα, μου φάνηκε σαν να είναι ένα κουτί με σοκολατάκια πολυτελείας και αυτό δεν το λέω σαν κάτι αρνητικό.

2030 λοιπόν, σε μια Θεσσαλονίκη εντελώς αλλαγμένη, με πληθυσμό που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια. Μήνας Ιανουάριος, αλλά οι κλιματικές αλλαγές έχουν αλλάξει τον καιρό, υπάρχει ζέστη και η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας έχει αναγκάσει τους υπεύθυνους να ανεβάσουν το επίπεδο της παραλίας. Οι γειτονιές είναι εντελώς διαφορετικές, έχουν σχηματιστεί γκέτο, όπου κατοικούν Άραβες και Ευρωπαίοι (ναι, οι Ευρωπαίοι μεταναστεύουν στην Ελλάδα…). Η κεντρική εξουσία ασκεί πλήρη έλεγχο, μέσω των ΜΜΕ, με Οργουελικά χαρακτηριστικά. Η καθημερινότητα των κατοίκων έχει γίνει πιο εύκολη, με μια σειρά από gadgets και εργαλεία. Το διαδίκτυο που εμείς γνωρίζουμε δεν υπάρχει πλέον, αφού έχει καταργηθεί και έχει δημιουργηθεί ένα καινούριο, το οποίο μπορεί να ελέγχεται ευκολότερα.

Μέσα σε αυτές και πολλές άλλες αλλαγές, κινούνται τα πρόσωπα της ιστορίας μας. Ο πρωταγωνιστής είναι συγγραφέας (κλισέ, αλλά δεν πειράζει), ο οποίος μέσα από μια σειρά γεγονότων θυμάται τον μεγάλο του έρωτα, την Αλίκη (από αυτήν βγαίνει και ο τίτλος του βιβλίου). Για να βγούνε από τις σκιές όμως οι αναμνήσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η Άννα, μια νεαρή φοιτήτρια, η οποία ερωτεύεται τον πρωταγωνιστή μας. Και αυτός ίσως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να την αγαπήσει, αλλά δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα υποκατάστατο της Αλίκης. Μέσα από μια σειρά από ποικίλα γεγονότα, το τοπίο ξεκαθαρίζει για όλους.

Υπάρχουν κάποια βιβλία τα οποία ο αναγνώστης θα τα χαρακτήριζε κινηματογραφικά, άλλα τα οποία θα τα έβρισκε θεατρικά, το συγκεκριμένο γεννάει εικόνες από σελίδες των κόμιξ. Οι περιγραφές, οι διάλογοι μου μοιάζουν σαν να είναι κομμάτι από φουτουριστικά νουάρ εικονογραφημένα. Επειδή δεν έχω γνώσεις σχετικά με τον κόσμο των κόμιξ, δεν θα ήθελα να προσπαθήσω να αναλύσω περισσότερο, νομίζω όμως πως αυτοί που διαβάζουν και ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, ίσως να έχουν καταλάβει τι θέλω να πω.

Το βιβλίο μου άρεσε αρκετά. Σίγουρα η ποιότητα της έκδοσης είναι το κυρίαρχο, αλλά και η υπόθεση δεν είναι άσχημη, ούτε το στιλ γραφής του συγγραφέα. Νομίζω πως αξίζει να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε, σε μέγεθος είναι πιο κοντά στη νουβέλα, παρά στο μυθιστόρημα. Από τις πιο αξιόλογες και προσεγμένες δουλειές, που μπορεί να δει κάποιος σε ένα βιβλιοπωλείο.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, Κώστας, Συγγραφείς

One response to “Θεσσαλονίκη, 2030 μΧ…

  1. Παράθεμα: Έρωτας στη Θεσσαλονίκη του 2055 μ.Χ. | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s