Αστυνομικά διηγήματα στο χώρο της Θεσσαλονίκης

vivlioniki217

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Από άλλοθι σε άλλοθι

Συγγραφέας: Πέτρος Μαρτινίδης

Έκδοση: Νεφέλη (2013)

ISBN: 978-960-504-064-2

Τιμή: Περίπου €16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν από καιρό, είχαμε παρουσιάσει από την Vivlioniki ένα από τα πρώτα αστυνομικά μυθιστορήματα του Πέτρου Μαρτινίδη (μπορεί να ήταν και το πρώτο), το «Κατα συρροήν«. Σήμερα θα μιλήσουμε για το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομική πλοκή, το οποίο είναι μια σειρά από 13 ιστορίες – διηγήματα. Μοιάζουν να είναι ανεξάρτητες οι ιστορίες μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν σημεία σύνδεσης σε μερικές από αυτές, καθώς συναντάμε και συνδέσεις με παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στο χάρτινο εξώφυλλο. Υπάρχει και το «10+3 αστυνομικά διηγήματα» κάτω από τον βασικό τίτλο, το οποίο προσωπικά μου χτυπάει κάπως άσχημα στο μάτι, αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενική αντίληψη.

13 αυτοτελή διηγήματα λοιπόν, όπου διάφορα εγκλήματα ψάχνουν τα βρούνε αιτία και λογική. Οι πρωταγωνιστές ζούνε κατά κύριο λόγο στον κόσμο των τεχνών, της δημοσιογραφίας και του Πανεπιστημίου. Όλες οι ιστορίες διαδραματίζονται στην Θεσσαλονίκη, σε διάφορες εποχές. Άλλες είναι σύντομες και άλλες πιο εκτεταμένες. Στα τρία τελευταία διηγήματα, πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Ολμέζογλου, βασικός χαρακτήρας του Μαρτινίδη και σε άλλα βιβλία του, ενώ στο «Οι πιο ωραίες είναι οι πιο άπιστες» συναντάμε την Λήδα Παυλίδου, αστυνομικό που είχαμε δει και στο «Κατά συρροήν».

Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το βιβλίο αυτό. Υπάρχουν κάποια διηγήματα τα οποία είναι όντως καλά (προσωπικά μου άρεσαν πολύ η «Περίπτωση στραγγαλισμού» και το «Δεν παίζουν με την αιωνιότητα»), αλλά τα περισσότερα κουράζουν. Οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών δεν είναι σε καμία περίπτωση φυσικοί και περισσότερο από την πλοκή του έργου, εξυπηρετούν την ανάγκη του συγγραφέα να πει κάποια πράγματα και χρησιμοποιεί τους διαλόγους των πρωταγωνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένα στερεότυπα τα οποία επαναλαμβάνονται συχνά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει αγωνία στην εύρεση του ενόχου, ούτε ιδιαίτερο χιούμορ, όπως έχω διαβάσει σε κριτικές για το βιβλίο. Το βιβλίο δεν είναι σε καμία περίπτωση κινηματογραφικό, ούτε θεατρικό, αλλά κάποιοι διάλογοι μοιάζουν σαν να βγήκαν από τηλεοπτική σειρά και όχι μάλιστα από τις καλές.

Νομίζω ότι ο Μαρτινίδης είχε κάποιες καλές ιδέες, τις οποίες όμως είτε δεν μπορούσε να τις τελειώσει, είτε δεν ήξερε πώς να τις εξελίξει. Ίσως να τον πίεζε ο εκδότης του να ολοκληρώσει το βιβλίο, το οποίο δεν νομίζω ότι αξίζει επίσης να τιμάται κοντά στα €16. Αν σας ενδιαφέρουν πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ίσως απογοητευτείτε. Αν πάλι θέλετε να διαβάσετε κάτι ανάλαφρο, ίσως και να σας αρέσει.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ, Πέτρος, Συγγραφείς

2 responses to “Αστυνομικά διηγήματα στο χώρο της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Πιστοί και άθεοι, μάρτυρες εγκλημάτων στην Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Αστυνομικά διηγήματα στο χώρο της Θεσσαλονίκης (Β’) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s