Στοιχεία λαογραφίας, τοπογραφίας και ιστορίας της παλιάς Θεσσαλονίκης

vivlioniki215

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η περιφανεστάτη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Θεόδωρος Περπερής

Έκδοση: – (1981)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δύο συγγραφείς, οι οποίοι δεν ήταν ιστορικοί, αλλά τα έργα τους είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση της τοπογραφίας, αλλά και της ζωής της Θεσσαλονίκης, είναι ο Γιώργος Σταμπουλής και ο Κώστας Τομανάς. Και των δύο τα βιβλία τα έχουμε παρουσιάσει μέσα από την Vivlioniki. Νωρίτερα πάντως και από τους δύο, ένας άλλος Θεσσαλονικέας, ο Θεόδωρος Περπερής, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε επιχειρήσει να γράψει για την ζωή στην πόλη, βασισμένος σε εμπειρίες δικές του, σε ακούσματα και σε προσωπική έρευνα.

Η έκδοση του βιβλίου είναι άθλια. Φαίνεται ότι το βιβλίο είναι προσωπική έκδοση του συγγραφέα. Η ταξινόμηση των θεμάτων δεν υπάρχει, ή καλύτερα, ξεκινά το βιβλίο με κάποιου είδους ταξινόμηση, η οποία χάνεται στην συνέχεια. Οι φωτογραφίες είναι μεν αρκετές, αλλά δεν είναι καθαρές. Τα κείμενα μοιάζουν να έχουν μια συνεχή ροή, η οποία όμως δεν βοηθά στην ανάγνωσή τους. Χρησιμοποιείται μια μοντερνίζουσα καθαρεύουσα μερικές φορές, η οποία όμως δεν δυσκολεύει ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας είχε τα θέματά του σε ξεχωριστές κόλλες από χαρτί και έτσι όπως τα έδωσε, έτσι τυπώθηκαν. Φανταστείτε δε, πως το βιβλίο που έχω εγώ είναι η Β’ έκδοση, η οποία στο εξώφυλλο λέει ότι είναι «βελτιωμένη και επηυξημένη».

Γιατί τότε κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το βιβλίο; Γιατί πέρα από την κάκιστη ποιότητα εκτύπωσης, το βιβλίο παρέχει αρκετές πληροφορίες, ειδικά για την λαογραφία της πόλης στις αρχές του αιώνα και έπειτα. Υπάρχουν δε και πράγματα που δεν συναντά κάποιος σε άλλες εκδόσεις, όπως η αναφορά στον Εβραϊκό συνοικισμό «Λος Κουλύμπας», η αναφορά στον συγγραφέα Κώστα Κόκκινο (από τους πρώτους μοντέρνους πεζογράφους της πόλης), κεφάλαιο για τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς της πόλης κα. Ο συγγραφέας γράφει ό,τι θυμάται, χωρίς να ψάχνει αν αυτό όντως ισχύει. Επειδή όμως δεν είναι ιστορικός, ούτε ερευνητής, αλλά απλά καταθέτει τις μνήμες του, νομίζω είναι κάτι το οποίο μπορεί να του συγχωρεθεί.

Όπως και στα βιβλία του Τομανά και του Σταμπουλή, υπάρχουν κάποιες ασάφειες ή και λάθη. Αυτά όμως δεν αρκούν για να μην εξεταστεί το βιβλίο. Ο Περπερής θυμάται περισσότερο τα νιάτα του και για να φτάσει σε αυτά τα χρόνια, όχημά του είναι το βιβλίο για την πόλη μας. Το βρήκα στο παλαιοβιβλιοπωλείο που βρίσκεται δίπλα στον κινηματογράφο Φαργκάνη. Δεν εκδίδεται δυστυχώς πια, όπως και αυτό του Σταμπουλή. Νομίζω ότι και τα δύο είναι σημαντικά και με την σωστή επιμέλεια και παρουσίαση, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη, καθώς το περιεχόμενό τους δεν υστερεί. Αν το βρείτε κάπου, να το αποκτήσετε, ειδικά αν βρείτε την πρώτη έκδοσή του, θα ήθελα να την δω, για να διαπιστώσω πόσο χειρότερη ποιοτικά από την δεύτερη μπορεί να είναι.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΠΕΡΠΕΡΗΣ, Θεόδωρος, Συγγραφείς

3 responses to “Στοιχεία λαογραφίας, τοπογραφίας και ιστορίας της παλιάς Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Απόκριες στην Παλιά Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ιστορία της πόλης μέσα από αναμνήσεις και λαογραφικές αναφορές | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Αναμνήσεις από μια Θεσσαλονίκη, που έφυγε | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.