Ερωτική τοπιογραφία Θεσσαλονίκης

vivlioniki213

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο έρως σκέπει την πόλη

Συγγραφέας: Χρίστος Ζαφείρης

Έκδοση: Εξάντας (1993)

ISBN: 960-256-170-X

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τα πολλά επίθετα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν την Θεσσαλονίκη, μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε πολύ το «ερωτική». Βέβαια οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ αυτή η λέξη, δεν είχαν σχέση με τον ερωτισμό που αναμφίβολα εκπέμπει η πόλη. Δεν θα μπορούσε οπότε να λείπει από την βιβλιογραφία, ένα έργο το οποίο θα πήγαινε τον αναγνώστη σε γωνιές της πόλης, όπου ο έρως κυριαρχούσε, με τις όποιες μορφές του.

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη, προσεγμένη. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από διάφορα αρχεία, παρατίθεται στο τέλος και βιβλιογραφία και πηγές του συγγραφέα. Το χρώμα των φύλλων προετοιμάζει τον αναγνώστη για ένα ταξίδι στο παρελθόν, το όχι και τόσο μακρινό πάντως μερικές φορές.

Ο πρόλογος του βιβλίου οριοθετεί από την αρχή την θεματολογία του βιβλίου. Πρόκειται για μια βόλτα στους τόπους, που έχουν στιγματιστεί από τον έρωτα, και στον χρόνο. Ακολουθούν 15 κεφάλαια, όπου ο αναγνώστης θα επισκεφτεί την Μπάρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Βαρδάρη και τα Λαδάδικα, το Σέιχ Σου και τα παλιά Εβραϊκά μνήματα, αλλά και τα κέντρα, τους οίκους ανοχής που υπήρχαν μέσα στην πόλη, τις παραλίες του Θερμαϊκού. Πολλά κεφάλαια ξεκινάνε με αποσπάσματα λογοτεχνών, που έχουν σχέση με αυτόν τον ερωτισμό που κυριαρχεί στην Θεσσαλονίκη. Αλλά και σε πάρα πολλά σημεία του βιβλίου, μπαίνουν κομμάτια από μυθιστορήματα, ποιήματα και στίχους τραγουδιών.

Μετά από μια ιστορική αναδρομή, από την εποχή που πολιούχος της πόλης ήταν ο θεός Διόνυσος, μέχρι τις σύγχρονες ημέρες, γίνεται μια αναφορά σε λογοτεχνήματα και τραγούδια, που αμφότερα μίλησαν για την ερωτική κυριαρχία της πόλης, άλλοτε με τραγικό και άλλοτε με αίσιο τέλος (κυριαρχεί βέβαια το τραγικό…). Ειδικά στα τραγούδια, είτε αυτά είναι ρεμπέτικα, είτε μελοποιημένοι στίχοι του Καββαδία, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να εμπνέει διαχρονικά τους δημιουργούς.

Εξαιρετικό το κεφάλαιο με τίτλο «Ο έρωτας των αστών», όπου ο συγγραφέας ξεφεύγει για λίγο από τους οίκους ανοχής σε Βαρδάρη και Μπάρα και μας πηγαίνει στα πολυτελή μπουρδέλα της Αγγελάκη, της Αγίας Σοφίας, της Βασ. Γεωργίου και της Βασ. Όλγας, σπίτια που πολλοί ίσως δεν θα ήθελαν να τα θυμάται η ιστορική μνήμη.

Τα τρία κεφάλαια για Μπάρα, Βαρδάρη και Λαδάδικα, αφηγούνται στον αναγνώστη ιστορίες και τοποθεσίες, που για κάποιες γενιές ήταν «μύθοι». Περιοχές τραγουδισμένες, με πολλές ιστορίες η κάθε μία. Στην Vivlioniki είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν δύο βιβλία, που μιλάνε για αυτά τα μέρη, το «Κανάλ Ντ’ Αμούρ» του Θωμά Κοροβίνη και το «Τα αλάνια του Βαρδαρίου» του Δημήτρη Τσιάλα.

Τα δύο τελευταία κεφάλαια επίσης μου άρεσαν πολύ, μιλάνε το πρώτο για τα Εβραϊκά μνήματα, περιοχή όπου παλαιότερα ήταν συνηθισμένο μέρος συνάντησης και συνεύρεσης εραστών και το δεύτερο για το Σέιχ Σου, το οποίο στιγματίστηκε δυστυχώς από τον Δράκο του Σέιχ Σου και τόσα χρόνια μετά, παραμένει η σκιά του.

Το βιβλίο το βρήκα εξαιρετικό. Περιέχει πολλά ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία και φωτίζει πλευρές της Θεσσαλονίκης που περισσότερο τις συναντά κάποιος στην λογοτεχνία και λιγότερο στην έρευνα. Ίσως το καλύτερο βιβλίο του Ζαφείρη, γραμμένο εδώ και πάνω από μία εικοσαετία, μακάρι να βγει κάποιος στο μέλλον και να το συμπληρώσει με τα σύγχρονα δεδομένα. Ερωτική η πόλη ήταν πάντοτε και το έργο αυτό θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, χωρίς υπερβολές, με πολύ ωραία γραφή και ιστορίες που αξίζει να τις μάθει ο σύγχρονος Θεσσαλονικέας. Ίσως έτσι ερωτευτεί κι αυτός την πόλη του περισσότερο.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΖΑΦΕΙΡΗΣ, Χρίστος, Συγγραφείς

3 responses to “Ερωτική τοπιογραφία Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Ένας έρωτας που έσβησε σε μια γωνιά της Τσιμισκή | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένας έρωτας που έσβησε σε μια γωνιά της Τσιμισκή | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Τα τελευταία χρόνια της Δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη και το φοιτητικό της κίνημα | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.