Γωνιές και γεγονότα στην Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

vivlioniki212

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: <<Φοίνιξ αγήρως>>: Η Θεσσαλονίκη του 1925-35

Συγγραφέας: Αιμίλιος Δημητριάδης

Έκδοση: Παρατηρητής (1994)

ISBN: 960-260-7745-2

Τιμή: Περίπου €17

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η εποχή του Μεσοπολέμου, αν και είναι σημαντικότατη για την πόλη, έχει ερευνηθεί λίγο συγκριτικά με άλλες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός μελετών και κάποια μυθιστορήματα τα οποία εξετάζουν και διαδραματίζονται τον Μεσοπόλεμο στην Θεσσαλονίκη. Ένα από αυτά, είναι και το βιβλίο του Αιμίλιου Δημητριάδη, ο οποίος δεν είναι επαγγελματίας ιστορικός, ούτε αρχαιολόγος, αλλά οδοντίατρος και καταγράφει στο βιβλίο του προσωπικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με έρευνα που έκανε.

Το βιβλίο δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από κάποια σχέδια ασπρόμαυρα, τα οποία απεικονίζουν κυρίως γωνιές της πόλης. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευρετήριο όρων και ονομάτων, ούτε και μαζεμένη κάπου η βιβλιογραφία του.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη, το καθένα έχει ξεχωριστά κάποια κεφάλαια.

Το πρώτο μέρος ονομάζεται «Θεσσαλονίκη» και δίνει τοπογραφικές πληροφορίες για την πόλη κατά την προς εξέταση περίοδο. Υπάρχουν πολλές αναφορές για σημαντικές περιοχές της πόλης, όπως το Μπεχ Τσινάρ, η Μπάρα, η Εγνατία, η Βενιζέλου, η Αγίου Δημητρίου κα. Δίνονται αρκετές λεπτομέρειες, κάποιες από τις οποίες δεν θα βρείτε σε άλλα βιβλία. Ακολουθεί ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερωμένο στην Άνω Πόλη και ένα για τους Προσφυγικούς Συνοικισμούς γύρω από την πόλη. Επειδή για το κέντρο της πόλης έχουμε διαβάσει αρκετά πράγματα, προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το κεφάλαιο για την Άνω Πόλη και τους Προσφυγικούς Συνοικισμούς.

Το δεύτερο μέρος ονομάζεται «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» και ασχολείται κυρίως με τις δραστηριότητες και με κάποια λαογραφικά στοιχεία των Θεσσαλονικέων. Στα κεφάλαια για το σινεμά, το θέατρο και την νυχτερινή ζωή, υπάρχουν πληροφορίες που μπορεί κάποιος να διαβάσει και στα βιβλία του Τομανά. Ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο για την εκλογή της Μις Θεσσαλονίκη το 1930, καθώς επίσης και το κεφάλαιο το οποίο περιγράφει τα παιδικά παιχνίδια της εποχής, μοναδικό ντοκουμέντο.

Το τρίτο μέρος ονομάζεται «Δυσκολίες επιβίωσης». Εδώ το κείμενο αποκτά μια λογοτεχνική χροιά. Από τα πέντε κεφάλαια του μέρους αυτού, ενδιαφέρον έχει αυτό για τους ληστές καθώς και αυτό για τον θάνατο του Άλκη Πέτσα, «αρχινταή» της Μπάρας, του οποίου το όνομα έγινε θρύλος στον κόσμο της Μπάρας για πολλά χρόνια.

Το τέταρτο μέρος ονομάζεται «Δυσκολίες συμβίωσης» και αναφέρεται στα προβλήματα που υπήρχαν στην συμβίωση μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων στην Θεσσαλονίκη σε αυτήν την περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος του ασχολείται με τον εμπρησμό του συνοικισμού Κάμπελ, γεγονός που συγκλόνισε την πόλη και την απασχόλησε για πολύ καιρό. Το ενδιαφέρον του κειμένου, είναι ότι ο συγγραφέας δεν αναφέρει απλά τα γεγονότα, αλλά προσπαθεί να τα εξηγήσει, περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη εκείνη την περίοδο. Εξετάζει πρακτικά της Βουλής και περιγράφει την κλιμάκωση των γεγονότων, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή του Κάμπελ, στις 29 Ιουνίου του 1931. Ενδιαφέρον έχει και το κεφάλαιο για την δίκη των γεγονότων που ακολούθησε μετά από 9 μήνες και έγινε στην Βέροια. Για την δίκη λίγοι έχουν γράψει, ο Δημητριάδης παραθέτει μέχρι και διαλόγους στο δικαστήριο. Προσπαθεί (και νομίζω το καταφέρνει) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Κλείνει το μέρος αυτό με την ιστορία του Χαΐμ και της Τζίλντα, ενδιαφέρουσα, καθώς φανερώνει περισσότερο και από τα γεγονότα του Κάμπελ, τις διαφορές που υπήρχαν στους δύο πληθυσμούς (Χριστιανοί και Εβραίοι), αλλά και τις προσπάθειες της μειοψηφίας να ξεπεραστούν.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ο Δημητριάδης, αν και δεν είναι ιστορικός, καταπιάνεται αρκετά με ιστορικά ζητήματα και τα περιγράφει όσο πιο αντικειμενικά μπορεί. Το βιβλίο το έχω δει αρκετές φορές να αποτελεί βιβλιογραφική πηγή νεότερων συγγραφέων. Γενικά φωτίζει σε μεγάλο βαθμό την περίοδο του Μεσοπολέμου και διαβάζοντάς του ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει την εξέλιξη της ιστορίας, με τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν κατά την διάρκεια της Κατοχής. Η πόλη παρουσιάζεται με λεπτομέρειες και νομίζω ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην χρονική αυτή περίοδο.

Από τα βιβλία που πρέπει να έχει ο κάθε ένας που ασχολείται με την ιστορία της πόλης και ειδικότερα με το σύγχρονο κομμάτι της.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Αιμίλιος, Συγγραφείς

One response to “Γωνιές και γεγονότα στην Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

  1. Παράθεμα: Κομμάτια ιστορίας της Θεσσαλονίκης μέσα από τις διαφημίσεις (1900-1940) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s