Άλλη μια αφήγηση σχετικά με μια Θεσσαλονίκη που δεν προλάβαμε

vivlioniki203

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μνήμες Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Νικόλας Σούλας, Μαρία Μπεδρελίδου-Κυριακοπούλου

Έκδοση: Μπαρμπουνάκης (2002)

ISBN: 960-267-109-2

Τιμή: Περίπου €16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από την Vivlioniki έχουμε πολλές φορές μέχρι τώρα παρουσιάσει βιβλία με θέμα το παρελθόν της πόλης, τα οποία όμως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικά, αλλά περισσότερο αφηγηματικά. Οι συγγραφείς βλέπετε ναι μεν καταγράφουν πράγματα από το παρελθόν, αλλά σκοπός τους δεν είναι η ανάλυση αυτών τον γεγονότων, αλλά απλά η αναφορά τους. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012.

Η έκδοση είναι καλή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, αρκετές φωτογραφίες (τις περισσότερες τις έχετε δει σίγουρα στο διαδίκτυο ή σε άλλα βιβλία) και γενικά καλή εκτύπωση, αν εξαιρέσει κανείς την εισαγωγή, όπου το κείμενο έπεσε πάνω στην φωτογραφία του Λευκού Πύργου και κάποια σημεία του είναι δυσανάγνωστα. Στο τέλος υπάρχουν και κάποια ποιηματάκια για την πόλη από τους συγγραφείς.

11 κεφάλαια αποτελούν το βιβλίο, αυτόνομα και με ποικίλη θεματολογία.

Στο 1ο κεφάλαιο υπάρχει μια ιστορική αναδρομή της πόλης από την Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, με αρκετές λεπτομέρειες για την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Στο 2ο κεφάλαιο γίνεται λόγος για δρόμους και μνημεία της πόλης, με το βάρος να πέφτει στα μνημεία, κυρίως τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά.

Το 3ο κεφάλαιο μιλάει για την Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, γραμμένο με λογοτεχνική χροιά.

Το 4ο κεφάλαιο ασχολείται με κάποιες γειτονιές της πόλης. Η γραφή εδώ θυμίζει αυτήν του Κώστα Τομανά (μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των βιβλίων του Τομανά, πατώντας εδώ), αν και οι πληροφορίες είναι σαφώς πολύ λιγότερες.

Το 5ο κεφάλαιο έχει να κάνει με το τραμ της πόλης.

Το 6ο κεφάλαιο κάνει μια σύντομη αναφορά στα Εβραϊκά μνήματα και αφηγείται την μακάβρια ιστορία της Ρεβέκκας.

Το 7ο κεφάλαιο γράφει για τους Αλλατίνι, προσωπικά μου φάνηκε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου, επειδή έχει συγκεντρωμένες πληροφορίες για την οικογένεια-θρύλο της πόλης.

Στο 8ο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τις πολλές αγορές της πόλης, οι οποίες έδιναν ζωή στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που πάντα στηρίζονταν στο εμπόριο.

Το 9ο κεφάλαιο ασχολείται με τους πλανόδιους εμπόρους, μια σειρά από επαγγέλματα τα οποία τα περισσότερα έχουν πλέον χαθεί.

Το 10ο κεφάλαιο μιλάει για την ΔΕΘ, μικρή ιστορική αναφορά, αλλά κυρίως μνήμες των συγγραφέων από την παλιά λάμψη της Έκθεσης.

Το 11ο και τελευταίο κεφάλαιο κάνει λόγο για την Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο και μου φάνηκε αδιάφορο.

Πολλά από αυτά που θα διαβάσετε στο βιβλίο, πιθανότατα τα έχετε δει και σε άλλα κείμενα. Δεν μπορώ να πω ότι η γραφή των συγγραφέων με συναρπάζει, αλλά αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Έχει κάποια σημεία τα οποία εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά προσωπικά τα βρήκα λίγα. Χωρίς να με ενθουσιάζει το βιβλίο, ίσως θα είναι μια καλή αγορά για κάποιον που θέλει γενικά να διαβάσει λίγα πράγματα για την πόλη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΠΕΔΡΕΛΙΔΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μαρία, Συγγραφείς, ΣΟΥΛΑΣ, Νικόλας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.