Τοις αγαθοίς βασιλεύουσα Θεσσαλονίκη

vivlioniki200 vivlioniki201

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τοις αγαθοίς βασιλεύουσα Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Πολιτισμός

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Παρατηρητής (1997)

ISBN: 960-260-791-2

Τιμή: Περίπου €71

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το 1997 ήταν η χρονιά, που η Θεσσαλονίκη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν είναι σκοπός του blog να σχολιάσει τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά, ούτε μπορώ να σας πω για όσα ακούγονται περί σκανδάλων και απίστευτων λεφτών που σπαταλήθηκαν χωρίς αντίκρυσμα. Αυτό που μπορούμε πάντως να κάνουμε, είναι να ρίξουμε μια ματιά σε ένα βιβλίο, το οποίο βγήκε για την πόλη, σε επιμέλεια του Ιωάννη Χασιώτη.

Η έκδοση είναι άριστη. Δίτομη, με σκληρό εξώφυλλο και χάρτινη κουβερτούρα, υπάρχει και θήκη για να χωράνε και οι δύο τόμοι. Πολλές φωτογραφίες, μερικές πάρα πολύ σπάνιες, ευρετήριο ονομάτων στο τέλος του δεύτερου τόμου (32 σελίδες είναι μόνο αυτό…), ενώ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπάρχουν σημειώσεις και βιβλιογραφικά στοιχεία για το κάθε κεφάλαιο χωριστά.

Συνολικά το βιβλίο είναι πάνω από 800 σελίδες και η δομή του είναι τέτοια, που το κάνει κυρίως βιβλίο αναφοράς. Ο πρώτος τόμος ασχολείται κυρίως με ιστορικά στοιχεία της πόλης, από τα προϊστορικά χρόνια ακόμη, μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ο δεύτερος τόμος, πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, περιέχει τοπογραφικά και πολιτιστικά θέματα κατά κύριο λόγο.

Οι ερευνητές και συγγραφείς του έργου, είναι από τους σπουδαιότερους σχετικά με την ανάδειξη της ιστορίας και της πνευματικής ζωής της πόλης. Αναστασιάδης, Θέμελης, Καραδήμου-Γερόλυμπου, Μπακιρτζής, Ναρ, Νικονάνος, Πετρίδης, Τιβέριος, Χασιώτης, Χεκίμογλου, Χουρμουζιάδης είναι μερικοί από αυτούς.

Ο πρώτος τόμος έχει 3 βασικές ενότητες, την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι το 1912, την σύγχρονη ιστορία μετά την απελευθέρωση και μια ενότητα για την Εβραϊκή και την Αρμένικη κοινότητα της πόλης.

Ο δεύτερος τόμος έχει 4 βασικές ενότητες, μία για την τέχνη και τον πολιτισμό, μία για την παιδεία και τον πνευματικό κόσμο της πόλης, μία ενότητα με αναφορές της Θεσσαλονίκης στην λογοτεχνία και μια τελευταία για τα μουσεία και τις πινακοθήκες της πόλης, καθώς και ένα χρονολόγιο.

Προσωπικά διάβασα κυρίως τον πρώτο τόμο και την ενότητα για τις αναφορές της Θεσσαλονίκης στην λογοτεχνία, αλλά ξεφυλλίζοντας το υπόλοιπο βιβλίο, βρήκα αρκετά κομμάτια τα οποία είναι ενδιαφέροντα. Φυσικά κάποιος μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα κομμάτια του βιβλίου.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ήθελα να μιλήσω για αυτό το δίτομο έργο, πέρα από την αξία του, είναι ότι βλέπω να διατίθεται στα παζάρια βιβλίων στην τιμή μόνο των €15. Αν σκεφτείτε ότι στα βιβλιοπωλεία θα το βρείτε με περίπου €65, νομίζω ότι αποτελεί μια πολύ καλή αγορά, τόσο για κάποιον που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πόλη, αλλά θέλει να έχει ένα καλό βιβλίο για αυτήν, όσο και για αυτούς που ασχολούνται κάπως περισσότερο. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βρει ένα τόσο καλό βιβλίο σε τόσο χαμηλή τιμή.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

One response to “Τοις αγαθοίς βασιλεύουσα Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Μικρός οδηγός για τους Αγίους Αποστόλους | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s