Παλιά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

vivlioniki187

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τα παλιά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έκδοση: Ραγιάς (1999)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €4

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε μια ομιλία του συγγραφέα, που είχε γίνει στις 14 Δεκεμβρίου 1994 στο βιβλιοπωλείο του Ραγιά με θέμα τα παλιά βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

Η έκδοση είναι λιτή, τα φύλλα του βιβλίου είναι δεμένα και αυτό που αξίζει περισσότερο για μένα, είναι το εξώφυλλο, το οποίο είναι σχέδιο του Κάρολου Τσίζεκ.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν εξετάζονται όλα τα βιβλιοπωλεία τα οποία μπορεί να υπήρχαν στην Θεσσαλονίκη, αλλά περιορίζει το χρονικό πλαίσιο της αναφοράς του από το 1938, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, οπότε κατά τον συγγραφέα αρχίζουν να χάνονται τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Επίσης δεν υπάρχουν αναφορές σε βιβλιοπωλεία τα οποία μπορεί να λειτουργούσαν σε κάποια από τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αν και αυτό ίσως γίνεται επειδή δεν υπήρχαν τότε οργανωμένα βιβλιοπωλεία στις περιοχές αυτές.

Ένα άξιο λόγου στοιχείο, είναι ότι σχεδόν κανένα από τα βιβλιοπωλεία στα οποία αναφέρεται ο Χριστιανόπουλος δεν υπάρχει σήμερα. Ακόμη και ο Ραγιάς έχει φύγει από την θέση που βρίσκονταν στην Τσιμισκή και βρίσκεται σε ένα υπόγειο στην Ερμού, κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ. Το βιβλιοπωλείο «Ζωή» είναι το μόνο νομίζω που υπάρχει ακόμη (θαύμα, θαύμα…). Κάποια από αυτά τα βιβλιοπωλεία πιθανότατα να τα έχετε προλάβει πάντως και είναι τα εξής:

  • Βαγουρδής και Παπαχρίστου (Εγνατία με Κωνσταντίνου Παλαιολόγου): Υπάρχει ακόμη η ταμπέλα του, το μόνο που έχει απομείνει.
  • Ζωή (Αγίας Σοφίας): Σύμφωνα με τον συγγραφέα, είχε μεταφερθεί στην οδό Κεραμοπούλου (η παράλληλος της Μακένζι Κινγκ βόρεια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας). Σήμερα πάντως βρίσκεται στην Αγία Σοφίας, θα το βρείτε πίσω από τις λαμαρίνες των έργων του Μετρό.
  • Ξενοφών (Καστριτσίου): Υπόγειο παλαιοβιβλιοπωλείο, γίνονται αναφορές για αυτό και σε άλλα βιβλία. Μορφή του μαγαζιού ο Ξενοφών, ένας όχι και τόσο συμπαθητικός άνθρωπος, από όσο μπορώ να καταλάβω.
  • Παπαδοπούλου – Μιχαλοπούλου (Αγίας Σοφίας): Πρέπει να είναι το βιβλιοπωλείο Προμηθέας, το οποίο κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στην Ερμού, ενώ τώρα βρίσκεται στην Βύρωνος (το δρομάκι που ανεβαίνει, μπροστά από το Μέγαρο Μοσκόφ, την Τσιμισκή για να βγει στην Πλατεία Ναυαρίνου).
  • Αλεξίου – Πικοπούλου – Διαμαντοπούλου (Αγίας Σοφίας): Σύμφωνα με τον Χριστιανόπουλο, πολύ κοντά σε αυτό το βιβλιοπωλείο σκοτώθηκε ο Γιάννης Ζεύγος, για την δολοφονία του οποίου έχουμε μιλήσει στο παρελθόν σε κάποια βιβλία.
  • Πυρσός (Τσιμισκή με Καρόλου Ντιλ): Γνωστό ίσως και ως βιβλιοπωλείο του Βοσνιάδη, ενώ προωθούσε και στήριζε τους νέους λογοτέχνες, στιγματίστηκε από το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Χριστιανόπουλο ο Βοσνιάδης ήταν δοσίλογος και συνεργάτης των Γερμανών κατά την Κατοχή, ενώ έχει και ευθύνη για την καταστροφή του βιβλιοπωλείου Μόλχο εκείνα τα χρόνια.
  • Μόλχο (Τσιμισκή): Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, με έτος ίδρυσης το 1888, δυστυχώς έκλεισε πριν κάποια χρόνια. Σήμερα στην βιτρίνα του υπάρχει μια φωτογραφία από την εποχή που δούλευε.
  • Αδελφοί Συρόπουλοι (Αγίας Σοφίας): Το καλύτερο βιβλιοπωλείο για τον Χριστιανόπουλο που υπήρχε στην πόλη, με τραγικό τέλος.
  • Ζαχαρόπουλος (Τσιμισκή με Καρόλου Ντιλ): Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, γίνεται αναφορά σε αυτό μάλλον λόγω θέσης του.

Για κάθε ένα από αυτά τα μαγαζιά, ο Χριστιανόπουλος αναφέρει εμπειρίες του σχετικά με αυτά, άμεσα ή έμμεσα. Είναι δε ο λόγος του τέτοιος, που το βιβλίο θα το τελειώσετε πολύ γρήγορα. Κυνικός σε κάποια σημεία, συγκινείται σε κάποια άλλα, ο συγγραφέας νομίζω περισσότερο νοσταλγεί αυτά τα μέρη, ίσως και τις εποχές. Ίσως σε κάποιους να μοιάζει σαν μνημόσυνο τώρα που το διαβάζει, αλλά θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι όταν έγινε η ομιλία, πολλά από αυτά τα μαγαζιά λειτουργούσαν ακόμη. Ενδιαφέρον βιβλιαράκι, καλή παρέα για μια διαδρομή λεωφορείου.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Κωνσταντίνος, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ντίνος

One response to “Παλιά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Αυτοβιογραφικά κείμενα του Ντίνου Χριστιανόπουλου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.