Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια 5 συγγραφέων της

vivlioniki177

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη στο έργο των Θεσσαλονικέων πεζογράφων

Συγγραφέας: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος

Έκδοση: Επίκεντρο (2014)

ISBN: 978-960-458-435-2

Τιμή: Περίπου €24

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάντοτε μία πηγή έμπνευσης για πολλούς λογοτέχνες. Η ιστορία της, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εδώ πέρα, το αστικό τοπίο της, οι πολλές φυλές που πέρασαν και έμειναν εδώ ήταν τα βασικά αίτια της γέννεσης αυτού του ενδιαφέροντος. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο, το οποίο ασχολείται με την παρουσίαση της πόλης μέσα από το έργο πέντε συγγραφέων τους, οι οποίοι θεωρούνται Θεσσαλονικείς, άσχετα αν πολλοί δεν γεννήθηκαν στην Σαλονίκη. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο αυτοί έχουν γράψει για την πόλη, αλλά ο Κωτόπουλος επέλεξε τους συγκεκριμένους. Πρόκειται για τους:

  • Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη
  • Τηλέμαχο Αλαβέρα
  • Βασίλη Βασιλικό
  • Γιώργο Ιωάννου
  • Νίκο Μπακόλα

Από αυτούς μόνο ο Βασιλικός ζει πλέον.

Η έκδοση είναι λιτή και προσεγμένη. Πρόκειται για μια έρευνα, οπότε δεν υπάρχουν φωτογραφίες. Η ταξινόμηση των θεμάτων του βιβλίου βοηθάει την ανάγνωσή του. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η πλούσια βιβλιογραφία, καθώς και ευρετήριο όρων και ονομάτων. Μου άρεσε και το υποκίτρινο χρώμα των σελίδων, δίνει μια αίσθηση νοσταλγίας και παρελθόντος.

Πρόκειται για μια έρευνα, η οποία γράφτηκε από έναν ακαδημαϊκό, οπότε η γλώσσα που χρησιμοποιεί ίσως δυσκολέψει κάποιους. Η ορολογία και το ύφος του βιβλίου δεν είναι για καθημερινή ανάγνωση. Γενικά νομίζω ότι κυρίως απευθύνεται σε ιστορικούς, φιλολόγους, μελετητές και λιγότερο στον μέσο αναγνώστη, αν και πιστεύω ότι ως βιβλίο αναφοράς είναι χρήσιμο σε όλους.

Το βιβλίο χωρίζεται μετά την εισαγωγή του (65 σελίδες εισαγωγή…) σε 5 βασικά μέρη, τα οποία στην συνέχεια έχουν μικρότερα κεφάλαια. Επειδή όπως είπα το βιβλίο δεν διαβάζεται ιδιαίτερα εύκολα, ο διαχωρισμός αυτός βοηθάει στο να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει μόνο αυτό που θέλει.

Η εισαγωγή, ιδιαίτερα μεγάλη, μας παρουσιάζει την πόλη και τους συγγραφείς των οποίων το έργο θα εξεταστεί. Υπάρχει σύντομη ιστορία της πόλης καθώς και βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων.

Τα 5 μέρη στα οποία χωρίζεται το βιβλίο είναι τα εξής:

Ι. Η λογοτεχνική αναδημιουργία της δομημένης πόλης

ΙΙ. Η αναπαράσταση του φυσικού χώρου

ΙΙΙ. Η κοινωνική σύσταση του πλασματικού κόσμου

ΙV. Ιστορία και τα πολλαπλά πρόσωπα της πόλης

V. Η πόλη ως λογοτεχνικός μύθος

Ο Κωτόπουλος θεωρώ ότι προσεγγίζει από κάθε δυνατή γωνιά την πόλη και την παρουσιάζει μέσα από το έργο των 5 συγγραφέων στο έργο του. Έχει επιλέξει μάλιστα και διαφορετικές γενιές λογοτεχνών (ο Πεντζίκης ανήκει στην γενιά του ’30, Βασιλικός και Αλαβέρας στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, Ιωάννου και Μπακόλας στην δεύτερη μεταπολεμική γενιά) και μπορεί να εξετάσει τα πρόσωπα της πόλης σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Προσωπικά ασχολήθηκα περισσότερο με το ΙΙΙ. και το IV. μέρος του βιβλίου, αλλά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός μπορεί κάποια άλλα να αρέσουν περισσότερο. Η πληρότητα του βιβλίου νομίζω ότι το κάνει δύσκολο. Οι αναφορές επίσης στα έργα ανοίγουν στον αναγνώστη νέους δρόμους εξερεύνησης της λογοτεχνίας (δυστυχώς κάποιοι από τους τίτλους δεν κυκλοφορούν πια, οπότε θα χρειαστεί να ψάξει ο αναγνώστης σε παλαιοβιβλιοπωλεία). Σίγουρα βοηθάει το αν ο αναγνώστης έχει διαβάσει κείμενα των 5 συγγραφέων, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο.

Εν κατακλείδι, το βρήκα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στην ανάγνωσή του, αρκετά ενδιαφέρον. Θυμήθηκα τα μαθητικά μου χρόνια, όταν σημείωνα με μολύβι και υπογράμμιζα τα βιβλία μου, αφού σε πολλά κομμάτια του βιβλίου κρατούσα και σημειώσεις. Αν και νομίζω πως απευθύνεται αρχικά σε περιορισμένο κοινό, σε βάθος χρόνου μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περισσότερους.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Τριαντάφυλλος, Συγγραφείς

3 responses to “Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια 5 συγγραφέων της

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου (μέρος Γ’) | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Το Κατοχικό Ημερολόγιο του Γιώργου Ιωάννου | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Ένα εξαιρετικό βιβλίο για το έργο και τη ζωή του Γιώργου Ιωάννου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s