Το μεγάλο ταξίδι προς την ελευθερία μιας μικρής Σαλονικιάς Εβραιοπούλας

vivlioniki173

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μνήμες της ζωής μου

Συγγραφέας: Μάρη Άλβο-Μπενβενίστε

Έκδοση: Θερμαϊκός (2012)

ISBN: 978-960-99317-3-1

Τιμή: Περίπου €7

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής έχουν γραφτεί πολλά. Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για τις εμπειρίες και την ζωή μιας οικογένειας, η οποία προνόησε και έφυγε από την πόλη λίγο καιρό πριν αρχίσουν τα μέτρα εναντίον των Εβραίων. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου βέβαια δεν έχει να κάνει με την Θεσσαλονίκη, αλλά νομίζω ότι η μαρτυρία της συγγραφέως έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια περιπέτεια κινηματογραφικού χαρακτήρα, αλλά και γιατί παρουσιάζει την εναλλακτική, που δυστυχώς ελάχιστοι Εβραίοι της πόλης ακολούθησαν, αυτήν της φυγής από την πόλη.

Η έκδοση είναι καλή, σε χαρτί γραφής 100γρ. Υπάρχουν φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο της συγγραφέως, ορισμένες είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη το 1932 σε μια μεσοαστική Εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, η Άλβο-Μπενβενίστε θυμάται εικόνες της μεσοπολεμικής πόλης, μέσα από την ξεγνοιασιά της παιδικής της ηλικίας. Περιγράφει κάποιες εικόνες από την Ανατολική περιοχή της πόλης, όταν στα αρχοντικά της Νέας Παραλίας έφτανε το κύμα και ο κόσμος πήγαινε για ψάρεμα στον Θερμαϊκό. Τα χρόνια όμως πέρασαν γρήγορα, έφτασε πρώτα ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, που γέννησε τις πρώτες ανησυχίες και μετά η Γερμανική Κατοχή. Η οικογένεια της συγγραφέως έφυγε από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα το φθινόπωρο του 1941.

Στην Αθήνα έμειναν μέχρι τον Φεβρουάριο του 1944, συνεχώς σε μια προσπάθεια να κρύβονται από τις διωκτικές αρχές. Πολλοί βοήθησαν σε αυτό το έργο και μνημονεύονται στις σελίδες του βιβλίου. Αρχές του 1944 με μια ψαράδικη βάρκα με πανί, η οικογένεια έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία για να σωθούν από τις διώξεις που είχαν αρχίσει πλέον και στην Αθήνα. Το ταξίδι τους κράτησε αρκετές ημέρες και τους έβγαλε στο Τσεσμέ. Από εκεί η συγγραφέας ξεκίνησε ένα άλλο μεγάλο ταξίδι με σταθμούς το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, την Ελβετία, για να καταλήξει μετά τον γάμο της πάλι στην Θεσσαλονίκη.

Όπως και άλλες φορές έχουμε πει, όταν κάποιος διηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες και δεν είναι συγγραφέας, δεν πρέπει να κρίνουμε την λογοτεχνική αξία αυτών που γράφει. Εδώ πρόκειται για μνήμες ενός ανθρώπου, στον αγώνα του να σωθεί από τους διώκτες του. Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια και αφού κατάφερε η συγγραφέας να σταθεί στα πόδια της, κάποιες από αυτές τις θύμησες να έχουν αμβλύνει, παρά την τραγικότητά τους. Για τον ιστορικό ίσως λίγο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο, αν και νομίζω ότι ο αναγνώστης θα μπει στο πνεύμα εκείνων των ημερών και θα καταλάβει την λογική αυτών των λίγων Εβραίων που αποφάσισαν να φύγουν από την Θεσσαλονική. Κάποιοι ατύχησαν και στην Αθήνα και ακολούθησαν την μοίρα των Εβραίων της πόλης μας, κάποιοι άλλοι ήταν πιο τυχεροί. Σε γενικές γραμμές το βρήκα ένα ενδιαφέρον μικρό βιβλιαράκι.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΛΒΟ-ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ, Μάρη, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s